04. nov 2020.

Novinarke protiv nasilja: Osuda pretnji Ivani Jasnić i izveštavanja TV Happy o abortusu

Grupa Novinarke protiv nasilja želi da skrene pažnju javnosti i nadležnih institucija na dva slučaja koja su se dogodila u poslednjih 48 sati.

Debsilver (cc)

Novinarka „Blica“ Ivana Jasnić, koja je prva pisala o slučaju Milutina Jeličića Jutke u vezi sa seksualnim uznemiravanjem Marije Lukić, dobila je preko društvene mreže Tviter pretnje silovanjem koje se odnose na nju i na njeno maloletno dete.

Grupa poziva Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da reaguje i učini sve kako bi Ivana Jasnić i njena porodica bili bezbedni.

Podsećamo, Jeličić je nedavno osuđen na tri meseca zatvorske kazne, a pretnje našoj koleginici su upućene istog dana kada je presuda potvrđena.

Kako se navodi u saopŠtenju drugi slučaj odnosi se na emisiju prikazanu na TV Happy, koja ima nacionalnu frekvenciju, a čija je tema bila skoro potpuna zabrana abortusa u Poljskoj (odluka koju je Ustavni sud te zemlje odložio nakon višednevnih uličnih protesta Poljakinja).

U emisiji je, kao ilustracija abortusa, prikazan snimak koji je gledaoce doveo u zabludu, jer je reč o proceduri prekida odmakle trudnoće, što je u Srbiji zakonom dozvoljeno samo u vrlo retkim situacijama – kada postoje teški deformiteti ploda ili ozbiljna pretnja po život žene.

Gledaocima nijednog trenutka nije objašnjeno šta zapravo gledaju, a gosti u emisiji iskoristili su priliku da dovode u pitanje odavno stečena prava žena u Srbiji na abortus. Budući da većina prekida trudnoće ne izgleda onako kako je u datoj emisiji prikazano, smatramo da je publika namerno dovedena u zabludu, Podsećamo, u Srbiji je prekid trudnoće zakonit do desete nedelje trudnoće, kada je plod veličine 3 cm.

Grupa „Novinarke protiv nasilja“ smatra da je ovakvo izveštavanje nedopustivo na televiziji sa nacionalnom frekvencijom i stoga pozivamo Regulatorno telo za elektronske medije da reaguje.

Oba navedena slučaja predstavljaju pokušaj da se dovedu u pitanje stečena prava žena u Srbiji, te da se zastrašivanjem, diskreditacijom i pretnjama umanji vidljivost borbe za ostvarivanje pune ravnopravnosti žena u našoj zemlji.

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ osnovana je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fonda B92 i čini je preko 30 novinarki iz nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji koje se organizovano bore protiv nasilja prema ženama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend