04. okt 2019.

Podrška koleginica novinarki „Blica“ Ivani Mastilović Jasnić nakon tužbe nasilnika iz Brusa

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama upućuje solidarnu podršku novinarki Ivani Jasnić Mastilović i redakciji dnevnih novina Blic koji su tuženi od strane bivšeg predsednika opštine Brus optuženog za seksualno uznemiravanje i zloupotrebu položaja, Milutina Jeličića Jutke.

Ove tužbe vidimo kao još jedan od pritisaka na novinarke koje svoj posao obavljaju profesionalno, koje informišu javnost, pružaju glas onima sa manje i kritički izveštavaju o onima sa više moći.

Hvala koleginici Ivani i redakciji Blica na istrajnosti u pisanju o slučaju seksualnog uznemiravanja Marije Lukić i drugih žena od strane lokalnog moćnika.

I konačno, hvala na poverenju koje je ukazano svim ovim ženama koje su preživele seksualno nasilje. Upravo ono je deo medijskog izveštavanja kojim naša profesija može doprineti promeni klime i smanjenju tolerancije na sve forme nasilja prema ženama.

Novinarke protiv nasilja je grupa koju čini preko 30 novinarki koje se organizovano, javno i glasno bore protiv nasilja prema ženama. Grupa se zalaže da se prilikom izveštavanja o nasilju prema ženama govori kao o društvenom problemu, da ukazujemo na njegove uzroke, jasno osuđujemo svaki oblik nasilja i pozivamo na odgovornost počinioce i ins titucije nadležne za zaštitu od nasilja.

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama oformljena je na inicijativu UN Programa za razvoj u Srbiji i Fonda B92.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend