03. avg 2021.

Miroslav Aleksić tužio novinarku koja je prva iznela optužbe polaznica njegove škole glume o seksualnom zlostavljanju

Ivana Mastilović Jasnić, novinarka Blica, koja je kroz ispovest Milene Radulović obelodanila optužbe mladih glumica da ih je Miroslav Aleksić seksualno zlostavljao, smatra da se tužbom protiv nje vrši pritisak kojim žele da je zaustave. I Milutin Jeličić Jutka tužio je Ivanu Mastilović Jasnić zbog tekstova o zlostavljanju Marije Lukić – do sada 38 puta

Ispovest Milene Radulović u Blicu (foto: snimak ekrana Blica)

Novinarki Ivani Mastilović Jasnić juče je stigla tužba Miroslava Aleksića, profesora glume, osumnjičenog za seksualno zlostavljanje. Ivana Mastilović Jasnić je autorka prvog teksta o ovom slučaju, u kome je mlada glumica Milene Radulović u januaru ove godine govorila o višegodišnjem seksualnom zlostavljanju u Aleksićevoj školi glume.

Novinarka je na svom Tviter nalogu objavila da joj je od Aleksića stigla „prva” tužba.

Faksimil tužbe Miroslava Aleksića

U tužbi, u koju je Cenzolovka imala uvid, navodi se da je naslov „proizvoljan autorski tekst”, a ne izjava glumice Milene Radulović, sa kojom je Ivana Mastilović Jasnić razgovarala, a kako je predstavljeno u Blicu.

„Ništa tu nije proizvoljno. To je Milenina izjava iz koje je izvučen naslov. Njena ideja je bila da izađe kao portparolka svih tih devojaka i insistirala je na tome da govori u množini. Ona je na više mesta u tekstu rekla ono što je na kraju bilo na naslovnoj strani. To je pritisak koji oni vrše i kojim pokušavaju da nas zaustave”, kaže za Cenzolovku Ivana Mastilović Jasnić.

U tužbi se navodi i da je Blic objavljivanjem ovog sadržaja ugrozio čast i ugled Miroslava Aleksića, te da mu je nanet psihički bol i pričinjena nematerijalna šteta.

„Tužilac je ovakvim postupkom tuženog, izložen preziru od strane društvene sredine, doživeo društvenu osudu od strane svojih kolega, prijatelja, saradnika, pa i rođaka, a koja je u njegovom slučaju, imajući u vidu njegov profesionalni poziv, iste težine, a možda čak i veća od krivične osude”, stoji u tužbi.

Na pitanje Cenzolovke da li je očekivala tužbu i da li misli da će ih biti još, pošto je na Tviteru navela da je reč o „prvoj”, Ivana Mastilović Jasnić odgovara potvrdno i dodaje da nije iznenađena jer su tužbe najavljivali „Aleksićevi botovi” na Tviteru.

„Očekujem da će ih biti još. On očigledno ima taktiku kao Jutka (Milutin Jeličić, bivši predsednik Opštine Brus, prim. nov.) da za svaki tekst posebno tuži”, zaključuje naša sagovornica.

Ivana Mastilović Jasnić prva je pisala o slučaju Milutina Jeličića Jutke, koji je 2020. godine osuđen na tri meseca zatvora zbog seksualnog uznemiravanja Marije Lukić. Nekadašnji prvi čovek Brusa je zbog tih tekstova 38 puta tužio novinarku i medij za koji ona radi.

Milutin Jeličić je u aprilu ove godine odslužio zatvorsku kaznu, a osumnjičeni Miroslav Aleksić je još uvek u pritvoru.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend