27. sep 2019.

Medijski skandal u Pančevu: Novinari nepoželjni na sednicama Gradskog veća

Dobra praksa koja je decenijama omogućavala uvid javnosti u rad gradske uprave sada je ukinuta. „Ova odluka ukazuje na to da Grad želi da proces odlučivanja sakrije od očiju javnosti“, smatra Nemanja Nenadić iz Transparentnosti

Gradsko veće Pančeva (foto: Ivana Predić / Cenzolovka)

Izmenama Odluke o promeni Poslovnika Gradskog veća Grada Pančeva, od 12. septembra, novinarima i novinarkama zabranjeno je prisustvo sednicama tog tela. Član 35, koji je predviđao da „predstavnici sredstava javnog informisanja imaju pravo da prisustvuju sednicama Gradskog veća, osim kada Gradsko veće rešava u upravnom postupku…“, izbrisan je iz Poslovnika Gradskog veća. 

Tako je dobra praksa, koja je decenijama omogućavala uvid javnosti u rad gradske uprave, sada ukinuta.

Sagledali iskustva drugih samouprava

Istina, bilo je moguće pretpostaviti da će se to dogoditi. Predstavnici medija su na sednice Gradskog veća pozivani telefonom, često samo sat ili dva pre početka, a u martu prošle godine novinarima i novinarkama ukinuto je pravo da dobijaju materijale za sednice Gradskog veća.

 Odluka je štetna i za građane, ali i za samu gradsku vlast, jer će se isključivanjem javnosti otvoriti spekulacije da se na sednicama prave tajni dogovori ili da se donose odluke koje nisu u javnom interesu (Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija)

Na sednicu na kojoj se odlučivalo o izmenama Odluke o promeni Poslovnika – mediji nisu bili pozvani.

Kako bismo saznali koji su razlozi za donošenje takve odluke, obratili smo se Saši Pavlovu, gradonačelniku Pančeva, i njegovom zameniku Predragu Živkoviću, ali oni nisu bili dostupni za komentar. 

Pitanja smo poslali i Kancelariji za odnose s javnošću Gradske uprave Grada Pančeva, ali odgovori nisu stigli do objavljivanja ovog teksta.

Gradska vlast je kolegama sa portala 013info ipak odgovorila na pitanja o ukidanju javnog rada Gradskog veća, rekavši da na taj način „treba da se operacionalizuje i unapredi rad Gradskog veća  Grada Pančeva i stvore preduslovi za efektivniji i efikasniji rad na samoj sednici“.

„Kako bismo u skladu sa tim na terenu imali brže vidljive rezultate u svim oblastima za koje je nadležna lokalna samouprava, moramo imati efikasne organe lokalne samouprave i iskoristiti dragoceno vreme tokom sednice za operativan rad i brzo i efikasno izveštavanje stručnih službi i na taj način i brz i efikasan postupak odlučivanja članova Gradskog veća Grada Pančeva“, stoji u odgovoru.

Oni su naveli da će Gradsko veće, kao i do sada, nastaviti da radi „transparentno“ i da će  obaveštavati javnost i medije o svom radu tako što će održavati konferencije za novinare, davati izjave i intervjue, te da će objavljivati informacije putem interneta.

Dodali su i da su „sagledana iskustva drugih lokalnih samouprava“, te da dosta gradova i opština u Srbiji ima na ovakav ili sličan način regulisan rad sednica gradskog veća.

Drastičan pad na listi transparentnosti LS

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, potvrđuje za Cenzolovku da su sednice otvorene za javnost retkost u Srbiji, te da, nažalost, prisustvo medija ili građana sednicama gradskog veća nije zakonska obaveza.

Ipak, Nenadić napominje da bi to svakako trebalo da bude dobra praksa, a ne da se ukida.

„Ova odluka ne ide u prilog odgovornijoj vlasti, već ukazuje na to da Grad želi da proces odlučivanja sakrije od očiju javnosti. Štetna je i za građane, ali i za samu gradsku vlast, jer će se isključivanjem javnosti  otvoriti spekulacije da se na sednicama prave tajni dogovori ili da se donose odluke koje nisu u javnom interesu“, smatra Nenadić.

Iako se u odgovoru lokalne samouprave navodi da je Grad Pančevo u proteklom periodu ocenjen od strane relevantnih institucija kao jedna od najotvorenijih, najodgovornijih i najtransparentnijih lokalnih samouprava u Republici Srbiji, istina je ipak malo drugačija.

Nedavno istraživanje Transparentnosti Srbija pokazalo je da je Grad Pančevo u odnosu na istraživanje od 2017. i od 2016. godine značajno palo na listi otvorenosti lokalnih samouprava.

Pre dve godine Pančevo je među 15 lokalnih samouprava proglašeno za najtransparentniju u istraživanju Transparentnosti Srbija, sa 67 poena, dok je ove godine dobilo samo 45 poena.

„Jedan od zaključaka našeg istraživanja o transparentnosti lokalne vlasti jeste da nema garancija da će se jednom dostignuti visok nivo transparentnosti rada lokalnih samouprava održati. To zavisi ili od angažovanja predanih opštinskih službenika ili od političke odluke. Odluka da se svesno smanji javnost rada zapravo spada u domen političkih odluka“, zaključuje Nenadić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend