29. mar 2019.

UNS dostavio podatke v.f. predsednika Vrhovnog kasacionog suda o zabrani praćenja suđenja u Brusu

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je poslalo v.f. predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomiru Milojeviću podatke o zabrani novinarima da 5. februara 2019. godine prate suđenje u Osnovnom sudu u Brusu, kako bi podneo prijavu disciplinskom tužiocu Visokog saveta sudstva.

Dragomir Milojević juče je na skupu „Odnos suda i medija“ rekao da je predsednik Osnovnog suda u Brusu postupio nezakonito kada je isključio novinare sa suđenja, kao i da će podneti ovu prijavu ukoliko mu novinarska udruženja dostave informacije o ovom slučaju.

Podsetimo, dopisnici „Večernjih novosti“ iz Kruševca Sofiji Babović, novinaru televizija Prva i O2 Ljubiši Leševiću i novinaru „Blica“ i N1 Nenadu Božoviću 5. februara 2019. godine nije bilo dozvoljeno da prisustvuju suđenju u Osnovnom sudu u Brusu.

„Sud je ovo obrazložio zabranom snimanja i fotografisanja, iako je naš novinar pojasnio da želi samo da prisustvuje suđenju“, rečeno je tada UNS-u u „Večernjim novostima“.

Prethodno je novinarka Sofija Babović tražila i pisanim putem da joj se odobri prisustvo ovom suđenju, kako je tada obavestila UNS.

Zamenica predsednika suda u Brusu Danica Mihajlović odgovorila je Babović da „sudeći sudija nije dao svoju saglasnost za prisustvo novinara u sudnici, kao ni Osnovni javni tužilac u Kruševcu“.

UNS je tada protestovao jer novinarima nije bilo omogućeno da prate suđenje i tražio da im Osnovni sud u Brusu ubuduće omogući praćenje suđenja.

J. P.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend