25. jun 2019.

Milojević: Sudovi da se otvore za medije, osnovno pravo javnosti je na informaciju

Vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević pozvao je danas sudove da budu otvoreniji prema medijima jer imaju obavezu da građani budu informisani, navodeći i da to utiče na poverenje javnosti u njihov rad.

„Javnost treba da ima pristup informacijama i procesu, načinu donošenja sudskih odluka“, rekao je Milojević, u pauzi skupa posvećenog strategiji razvoja pravosuđa za period 2019. – 2024. godine.

On je naglasio da sudije moraju biti otvorenije prema medijima, jer su „u funkciji građana i njihovih prava“, a jedno od osnovih je „pravo građanina da zna“.

Prema njegovim rečima, „zatvorenost“ sudija, zbog bojazni da će ih neko „prozvati i komentarisati negativno njihov rad“, stvara nepoverenje kod građana u pravosuđe.

Govoreći o predstojećim ustavnim promenama, Milojević je rekao da pavosuđe očekuje „jačanje nezavisnosti i samostalnosti“.

On je rekao kako očekuje i da se o najavljenoj promeni Ustava, u delu posvećenom pravosuđu, vodi dinamična i intezivna javna rasprava i razmena mišljenja.

Ministarka Nela Kuburović je naglasila da je jedan od izazova u predstojećem periodu ustavna reforma, dodajući da će je pratiti i set zakonodavnih aktivnosti, čiji je cilj da se usaglase sa budućim ustavnim izmenama.

Za sadašnji Ustav je rekla da u pojedinim važnim odredbama nije u skladu sa evropskim standardima i da će se kod donošenja novog uvažiti preporuke iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.

Direktor USAID programa u Srbiji Majk de la Rosa je podsetio na pomoć koju ta organizacija pruža Srbiji u sprovođenju opsežnih reformi u praosuđu.

„Put Srbije vezan je za vladavinu prava“, rekao je on, i naglasio da je dobro pravosuđe „ moderno, efikasno i jednako za sve“.