02. jun 2019.

Milojević: Sloboda izražavanja – ključni temelj demokratije

Vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojević ukazao je danas na značaj slobode izražavanja, ocenjujući da je to jedan od ključnih temelja demokratije.

Obraćajući se u uvodnom delu stručne rasprave „Sloboda izražavanja u praksi Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova” u organizaciji Vrhovnog kasacionog suda, Misije OEBS-a u Srbiji i Udruženja novinara Srbije, Milojević je podsetio da Evropski sud konstantno ističe dominantan značaj slobode izražavanja.

„Štiteći široku paletu osnovnih ljudskih prava i sloboda, Evropski sud konstantno ističe dominantan značaj slobode izražavanja i njenu suštinsku važnost za zaštitu svih drugih prava i sloboda iz Konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama“, rekao je v.f. predsednika VKS.

U informaciji objavljenoj na sajtu VKS,  navodi se da su u uvodnom delu stručnog skupa govorili i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio i predsednik Udruženja novinara Srbije i glavni i odgovorni urednik portala Pištaljka Vladimir Radomirović.

Stručna rasprava je organizovana kroz panel diskusije: Primena tripartitnog testa u praksi Evropskog suda za ljudska prava uvezi sa članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, zatim Govor mržnje i sloboda izražavanja-izazovi sudske prakse, Sloboda izražavanja u medijskim predmetima domaćih sudova, Granice dozvoljenog komentarisanja sudskih postupaka u praksi domaćih sudova.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend