20. nov 2019.

Pismo Suzane Vasiljević Reporterima bez granica: Pre optužbi proverite činjenice

Povodom reagovanja Reportera bez granica (RSF) na napade na televiziju N1 i njihove novinare savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević obratila se pismom predstavnicima te i drugih međunarodnih organizacija u kojem ih poziva da provere činjenice pre nego što optuže, kako je navela, državu, predsednika ili nju za te napade.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, koji je imao uvid u pismo, Suzana Vasiljević je navela da je predstavnica RSF-a Paulin Ades-Mevel, koja je juče za Radio Slobodnu Evropu izjavila da je zabrinuta što je Vasiljević prilikom gostovanja na televiziji Pink desetak puta pomenula novinara N1 Miodraga Sovilja, nije pitala za potvrdu onoga što je rekla.

Vasiljević je navela da niko iz kancelarije predsednika Vučića, ni on, nije optužio Sovilja za zdravstveno stanje predsednika, već da su posle objave da je predsednik primljen u bolnicu gledaoci televizije N1 počeli da pišu na Fejsbuk stranici te televizije čestitke N1 i Sovilju, poput „Miodrag Sovilj je izazvao krvni pritisak“, „Sovilj će mu doći glave“ i „On je kralj“.

„Osećam se dužnom da odgovorim na te optužbe, jer znam da Ades-Mevel ne govori srpski jezik, pa pretpostavljam da joj je neko iz NUNS-a ili N1 poslao lažni transkript onoga što sam rekla“, navela je Vasiljević u pismu koje je poslala predstavnicima RSF-a, Evropske i Međunarodne federacije novinara i OEBS-a.

Vasiljević je poslala i link za emisiju „Hit tvit“ u kojoj je gostovala sa prevodom na engleski jezik.

Ona je izdvojila delove iz emisije u kojima je, između ostalog, rekla da „nije problem da novinari postavljaju pitanja, da je predsednik već odgovarao na takva pitanja Insajdera, dao obiman intervju za KRIK, kao i da se ne može reći da ta pitanja nisu bila teška, ali da je odgovorio na svako od njih“.

„Nije problem u tome koliko je pitanje teško, nije u tome da li je pitanje lako ili teško, već (problem je) u načinu na koji postavite to pitanje i to je ono što je bilo veoma neprimereno. Nadam se da mladi kolega Sovilj ne razgovara tako sa svojim roditeljima i nadam se da će u jednom trenutku shvatiti da može biti nezavisan i dobar novinar i da to može raditi na pristojan način“, navodi se u transkriptu.

Ona je izdvojila i deo iz emisije kada je rekla da „ona i ljudi koji zvanično govore u ime predsednika, nisu rekli da je Sovilj kriv za zdravstveno stanje predsednika Vučića i da kolega Jugoslav Ćosić treba da se stidi onoga što je rekao“.

„Morate da shvatite, taj dan je za nas bio poslednji dan u nedelji. Pre toga, mislim da smo za deset dana bili u pet država. Imao je sastanke sa Makronom, Zaevom i Ramom, veoma teške teme. Ono što gospodin Ćosić ne zna, predsednik Vučić je na događaj u Beogradu na vodi, došao posle intervjua za Špigl, Figaro… Da li zaista mislite da su novinari Špigla i Figaroa došli da ga pitaju koliko je visok i lep? Ne, nisu, gospodine Ćosić…“, navodi se u pismu Suzane Vasiljević.

Ades-Mevel je u izjavi za RSE apelovala na sve da ostave N1 na miru, da obavlja svoj posao.

„Mnogo je bitnije obratiti pažnju na srpske tabloide koji objavljuju govor mržnje i napadaju novinare”, poručila je, između ostalog Ades-Mevel.

Reporteri bez granica su u aprilu ove godine objavili izveštaj u kom se konstatuje pad Srbije na listi medijskih sloboda za 14 mesta.

Dva meseca ranije predstavnici ove organizacije susreli su se u Beogradu i s predstavnikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je tada izjavio da je „medijska scena u Srbiji je daleko od idealne, ali postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija”.

Predsednik Asrbije Aleksandar Vučić je u petak popodne primljen na Vojno-medicinsku akademiju zbog kardiovaskularnih problema. U pojedinim medijima to je povezivano s pitanjima koja su mu nešto ranije postavljena na konferenciji za novinare. I sam Vučić danas je to negirao i naveo da „niko sa N1″ nije kriv za njegovo trenutno zdravstveno stanje.

„Moji problemi su hronični, čovek s vaše televizije nije imao nikakve veze s mojim zdravstvenim stanjem, niti će“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend