18. okt 2017.

Počelo izvođenje pisanih dokaza: Detaljno opisana brutalna likvidacija Slavka Ćuruvije

Na samom početku izvođenja pisanih dokaza u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije prikazane rane na telu ubijenog novinara

Foto: Dalibor Danilović

Prema pisanim dokazima pokazanim javnosti – zapisnicima sa uviđaja, veštačenjima i obdukcionom nalazu – Slavko Ćuruvija ubijen je oko 17 sati iz automatskog pištolja marke škorpion, rafalnom paljbom u desnu stranu glave i vrata, a potom je primio još metaka u levu stranu gornjeg dela tela dok je padao. Čaure su letele na sve strane. Na mestu događaja nađeno ih je 14, na prostoru dužem od sedam metara. Pet čaura je bilo ispod tela Slavka Ćuruvije. Pored čaura nađena su i četiri projektila.

Ubica je Ćuruviji prišao – kako se moglo zaključiti iz pisanih dokaza čije je izvođenje počelo poslednjeg oktobarskog termina u procesu za ubistvo novinara – sa desne strane, ne bliže od metar i po, Ćuruvija se poluokrenuo i jedan od prvih metaka primio je u desni obraz (takozvani zaušni deo lica), a zatim u glavu, vrat i potiljak, te desnu nadlakticu kroz koju su meci prolazili pri izlasku iz tela.

Na fotografijama sa obdukcije pokazanim u sudnici, na izbrijanoj glavi i licu stradalog novinara, jasno se videlo da su meci padali kao kiša po njegovoj glavi. Nije imao šanse da preživi.

Uvreženo verovanje da je „overen“ – nije tačno

„Smrt je nastupila nasilnim putem usled razaranja moždanog tkiva glave i iskrvavljenja iz raskidanih krvnih sudova vrata i desne ruke vatrenim oružjem“, piše u obdukcionom nalazu Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sačinjenom 12. aprila 1999. godine, dan nakon ubistva novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina.

Rane na telu ubijenog novinara grupisane su u one od metaka koje je prve primio, u desni deo glave i tela: nadlakticu i grudni koš, kao i one od metaka koje je primio u levi deo tela, kada mu je ubica prišao korak bliže, na oko 80 centimetara, i pucao mu u levi deo glave i leđa.

Na fotografijama sa obdukcije pokazanim u sudnici, na izbrijanoj glavi i licu stradalog novinara, jasno se videlo da su meci padali kao kiša po njegovoj glavi. Nije imao šanse da preživi

Ispod tela Slavka Ćuruvije nađeno je pet čaura. U njegovoj glavi ostalo je pet projektila i tri dela od projektila, ukupno osam. Zbog brzine kojom se na monitoru emitovala dokumentacija, teško je bilo utvrditi broj metaka koje je primio u grudni koš i leđa, ali je izvesno da je ubica odmah počeo da Slavku rafalno puca u glavu, što se donekle razlikuje od do sada uvreženog uverenja da je Slavko bio samo „overen“ u glavu.

Na suđenju za ubistvo novinara izvođenje pisanih dokaza počelo je sa dokumentima koja su povezana sa samim ubistvom: veštačenje parafinske rukavice sa obe ruke Slavka Ćuruvije (negativno), zapisnik o balističkom veštačenju čaura i projektila, uvid u dva zapisnika sa uviđaja (istražnog sudije i MUP-a), zatim u izveštaj o kriminalističko-tehničkom uviđaju lica mesta, dopis UKP-a Beograda sa dopunom uviđaja sa lica mesta i projektila, spomenuti uvid u obdukcioni nalaz Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, sa foto-dokumentacijom, sudskomedicinska i balistička ekspertiza iz maja 2008. godine, te potvrda o smrti iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Prisutnima u sudnici prikazane su fotografije sa uviđaja, neke koje su javnosti poznate, ali i neke koje nisu, kao što je izgled tela kad je okrenuto, sa polukrvavom glavom, te snimci rana, sa obdukcije.

Novo je i to da je uviđaj trajao, prema zapisniku, tačno sat vremena, od 17.40 do 18.40 sati 11. aprila 1999. godine.

[povezaneprice]

U balističkom izveštaju je navedeno da je pucano iz automatskog pištolja marke škorpion kalibra 7,65 milimetara, da je to oružje teško 1.540 grama, dugačko 270 milimetara, da može da ima okvir od 10 ili 20 metaka (ovaj je očigledno imao 20), da može da ispaljuje rafalnu ili pojedinačnu paljbu, da je brzina projektila 310 metara u sekundi, i da može da ispali 100 metaka u minuti.

U prvom delu izvođenja dokaza, na koji nijedna strana nije imala značajnije primedbe, prikazano je i sudskomedicinsko veštačenje povreda Branke Prpe. U dokumentu koji je potpisao dr Zoran Stanković konstatovano je da je ona zadobila lakše povrede prilikom ovog tragičnog događaja.

Neobično česte beleške u dnevniku dežurstava

U drugom delu izvođenja pisanih dokaza, prikazana je fotokopija stranica iz dnevnika dežurstava u Beogradskom centru RDB na dan 11. aprila 1999. Iz rukom pisanog i nečitkog dokumenta jasno se na ekranu moglo razaznati jedino da je dežurni veoma često upisivao beleške, pa su tako jedne upisane u 16 sati, sledeća već u 16.05, zatim u 16.22, pa u 16.25 i 16.50, da bi sledeća bila u 17.40 i 18.10.

Ovako zgusnute beleške dežurnog načelnika u trenucima pred ubistvo novinara jedan su od glavnih argumenata onima koji takvo beleženje smatraju neuobičajenim za rad Pratećeg odeljenja, što se navodi kao dokaz da je to odeljenje zloupotrebljeno za ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina

Ovako zgusnute beleške dežurnog načelnika u trenucima pred ubistvo novinara jedan su od glavnih argumenata onima koji takvo beleženje smatraju neuobičajenim za rad Pratećeg odeljenja, što se navodi kao dokaz da je to odeljenje zloupotrebljeno za ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina.

Javnosti su prikazani i zapisnici i potvrde o oduzetim stvarima od četvrtookrivljenog Ratka Romića, 14. januara 2014. godine. Romiću su u stanu nađena i oduzeta dva pištolja, dva lovačka karabina, više municije različitog kalibra, mobilni telefon, računar i džip tojota land kruzer.

Uvid je izvršen i u spisak predmeta koje je policija oduzela tokom pretresa stana Slobodana Vignjevića, brata supruge okrivljenog Miroslava Kuraka: oduzete su mu sim kartice, mobilni telefoni, računari, laptopi, hard-diskovi, fotoaparat, USB-ovi itd.

Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastaviće se 17. novembra u 9.30 i 28. novembra u 14.30. Pozvani su, kao svedoci odbrane, nekadašnji pripadnici obezbeđenja redakcije Dnevnog telegrafa. I pored toga što odbrana naglašava da je predložila još svedoka, stekao se utisak da će suđenje posle toga biti potpuno posvećeno uvidu u pisane dokaze.

OKRIVLJENI

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u haustoru zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici broj 35 u Beogradu, nakon što se u rano nedeljno popodne vraćao sa Brankom Prpom iz šetnje i sa uskršnjeg ručka. Intenzivno ga je pratilo nekoliko ekipa Devetog odeljenja CRDB Beograd, koje su, prema zapisniku iz dnevnika dežurstava, na nalog okrivljenog Milana Radonjića u 16.25 naglo povučene.

Kao organizatori ubistva okrivljeni su nekadašnji načelnik RDB Radomir Marković i nekadašnji načelnik CRDB Beograd Milan Radonjić, kao izvršilac Milan Kurak, koji je u bekstvu, i Ratko Romić, nekadašnji glavni inspektor Druge uprave. Romić i Radonjić su od početka leta ove godine u kućnom pritvoru pod elektronskim nadzorom.

Suđenje je nakon 16 godina od ubistva počelo u junu 2015. Stranke u procesu očekuju da bi moglo biti završeno početkom ili sredinom 2018. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend