30. jun 2022.

Početak ponovljenog suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića odložen za septembar

Ponovljeno suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin odloženo je danas po peti put i trebalo bi da počne na jesen, jer advokati četvorice optuženih idu na godišnje odmore. Na današnjem ročištu određeno je šest novih termina za suđenje, tri u septembru i još tri u oktobru

Dragoljub Simonović (foto: Marko Risović)

Bivši visoki funkcioner Srpske napredne stranke i predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, optužen da je pre četiri godine naredio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, može mirno da spava još celo leto.

Ponovljeno suđenje za teško krivično delo izazivanja opšte opasnosti podstrekavanjem trebalo je da počne zimus, ali zahvaljujući brojnim odlaganjima optuženih i odbrane, počeće tek 6. septembra. Već sad je jasno da će i 6. septembra ročište trajati kratko i možemo očekivati samo uvodno iznošenje optužnice, bez izjašnjavanja odbrane, jer je advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, koja brani drugooptuženog, uz taj uslov prihvatila prvi datum kad lično ne može da stigne, pa će poslati zamenu.

Naredna ročišta zakazana su za 20. i 28. septembar, a u oktobru su određeni termini 14, 26. i 28. Odbrana nije propustila da sudiju Luku Pantelića upozori da tih šest dogovorenih termina ne mogu biti garancija da će se suđenje i održati, jer ih, kako je rekla advokatica Dobričanin Nikodinović, „za pritvorske predmete niko ništa ne obaveštava“. Sudija Pantelić je odgovorio da se „na vreme može obezbediti zamena“.

Suđenje Simonoviću i još trojici optuženih za napad na novinara u decembru 2018. godine, što je slučaj koji je šokirao i domaću i međunarodnu javnost, odvija se sa šokantnom ležernošću, kao da je u pitanju neki spor oko kašnjenja isporuke šargarepe.

Današnje ročište iskorišćeno je samo da bi sudija formalno zaključio da se razdvojeni predmeti spajaju, što je bilo jasno već prošle nedelje, na ročištu koje je „protraćeno“ na sličan način. Sudija Pantelić je ovo današnje ročište završio naredbom da se na sledeće ročište u objedinjenom postupku pozovu i trećeoptuženi Igor Novaković i njegov advokat Goran Pejić, a onda dodao: „Da počnemo polako“.

Dok optuženi spavaju mirno, Jela Deljanin i dalje svaku noć broji kao besanu jer se još nije oslobodila traume iz noći kad je Milana, omamljenog dimom, izvlačila iz buktinje u koju je bila pretvorena njihova kuća.

Tužilac Predrag Milovanović danas je sudu i svima u postupku dostavio prečišćenu optužnicu. Na optuženičkoj klupi su Dragoljub Simonović, koji je, kako se navodi, zbog Milanovih tekstova o korupciji naručio paljenje automobila i kuće novinara lokalnog portala Žig info. Drugooptuženi je bivši policajac Vladimir Mihailović koji je tu naredbu dalje preneo trećeoptuženom Igoru Novakoviću. Četvrtooptuženi Aleksandar Marinković, koji je bacio „Molotovljev koktel“, odavno je u bekstvu i policija ne radi ništa da ga pronađe i privede pravdi. Osim Dragoljuba Simonovića, svi optuženi su više puta priznali delo za koje ih optužnica tereti, a zatim neuverljivo porekli.

Sva četvorica optuženih dobila su osuđujuće zatvorske kazne, ukupno 16 i po godina, u prvom procesu pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu. Presude su pale na Apelacionom sudu iz procesnih razloga i od septembra ponovo sve „počinje polako“, iz početka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend