22. jun 2022.

Apelacioni sud oborio i drugu presudu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Od sledeće nedelje sva četvorica okrivljenih za taj zločin ponovo na istoj optuženičkoj klupi

Današnje ročište optuženima za paljenje kuće Milana Jovanovića odloženo je po četvrti put, ali ovaj put razlog je moguće spajanje dva sudska procesa ponovo u jedan sudski predmet, nakon što je Apelacioni sud nedavno oborio presudu protiv Igora Novakovića, trećeoptuženog za taj zločin

Dragoljub Simonović (foto: Marko Risović)

Ni četvrti pokušaj početka ponovljenog suđenja za napad na novinara Milana Jovanovića i paljenje njegove kuće danas nije uspeo. Ovog puta, međutim, odlaganje ročišta nije bilo rezultat opstrukcije, izbegavanja pravde i pokušaja odlaganja, što je zaštitni znak procesa koji se gotovo četiri godine vodi protiv bivšeg predsednika Opštine Grocka i visokog funkcionera vladajuće stranke Dragoljuba Simonovića i još trojice.

Ročište je danas odloženo zbog spajanja dva sudska procesa ponovo u jedan logičan sudski predmet, nakon što je Apelacioni sud nedavno oborio i drugu presudu za paljenje kuće novinara. Okrivljenima za napad na Milana Jovanovića suđeno je u dva odvojena sudska procesa iako su deo jednog podstrekačkog lanca, a obe osuđujuće presude ukinute su na apelaciji. Početak ponovljenog postupka protiv Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića odlagan je od februara ove godine, dovoljno dugo da je sačekao i nedavno obaranje presude protiv Igora Novakovića.

Sva četvorica okrivljenih, koji su 2019. godine bili na istoj optužnici, ponovo će zauzeti ista mesta shodno onim koja su imali u podstrekačkom lancu.

Na pomolu je nova faza jednog od najvažnijih procesa za napad na novinara u Srbiji. Po drugi put će osnovni sud presuđivati o događaju koji je šokirao domaću i međunarodnu javnost.

Spajanje predmeta

Na početku današnjeg ročišta sudija Luka Pantelić obavestio je prisutne da je Apelacioni sud ukinuo presudu protiv Igora Novakovića, jednog od okrivljenih i trećeg u četvorostrukom lancu podstrekavanja i paljenja kuće novinara. Sudija je rekao da je predmet protiv Novakovića vraćen na ponovno suđenje u Drugi osnovni sud, kao što se to dogodilo i sa presudom protiv Dragoljuba Simonovića i još dvojice, bivšeg policajca Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića, direktnog izvršioca, koji je već godinama u bekstvu.

Tužilac u ovom predmetu Predrag Milovanović odmah je predložio da se dva odvojena procesa ponovo spoje u jedan da bi „postupak bio celishodniji“. Svi advokati odbrane su se složili sa ovim predlogom i, kako je rekao Simonovićev advokat Viktor Gostiljac, „od početka tražimo da se reši neprirodna situacija i predmeti spoje“. Tužilac Milovanović je zatim zatražio odlaganje da bi „korigovao optužni akt“. Sudija je nakon ovoga odložio ročište za 30. jun, datum koji je pre dva meseca određen kao jedan u nizu zakazanih ročišta.

Ako sledeće nedelje, na zakazano ročište u slučaju paljenja kuće Milana Jovanovića, ponovo, kao danas, dođu svi pozvani, očekuje se da će sudija Pantelić doneti logičnu odluku o spajanju dva predmeta, koji su u nuždi razdvojeni, i da će ponovo na optuženičkoj klupi biti na okupu svi okrivljeni za teško krivično delo ugrožavanja sigurnosti podstrekavanjem.

Spajanje svih karika kriminalnog lanca trebalo bi da olakša posao tužiocu, ali i sudu da u efikasnom postupku dođe do presude koja neće pasti na Apelacionom sudu. Iako je danas ostalo nedorečeno i nepoznato sa kojim je tačno obrazloženjem Apelacioni sud ukinuo presudu Igoru Novakoviću, koji je u novembru prošle godine osuđen na četiri godine zatvora, pretpostavlja se da su razlozi procesne prirode, kao i prilikom ukidanja presude Simonoviću i još dvojici u novembru prošle godine.

Da podsetimo, postupak protiv Novakovića bio je razdvojen pred kraj prvostepenog suđenja, početkom prošle godine, jer je tadašnji sudija Slavko Žugić posumnjao u opstrukciju advokata odbrane i procenio da će izdvajanjem jednog od četvorice okrivljenih brže doći do osuđujuće presude protiv prvooptuženog i glavnog pokretača krivičnog dela Dragoljuba Simonovića. Presuda protiv Simonovića i još dvojice doneta je u februaru prošle godine, a protiv Novakovića devet meseci kasnije. Obe su, nažalost, ukinute.

Jovo nanovo

Novo suđenje protiv Simonovića i njegovih pomagača, ovog puta ponovo objedinjenih na istoj optužnici, počeće praktično iz početka. Ponovo će biti izvođeni isti dokazi, svedočenja, saslušavanje veštaka, koje je u prvom procesu bilo naročito mučno za žrtve napada, ali i za javnost. Jer, prebrojavale su se spaljene zavese i gobleni, raspravljalo da li je sve pločice u kupatilu trebalo zameniti, ocenjivala cena pokućstva na buvljaku i do krajnjih granica vređalo dostojanstvo novinara i njegove supruge Jele Deljanin. Videćemo kako će se u tim situacijama poneti sudija koji je u Drugi osnovni sud primljen prošle godine.

Novinar Milan Jovanović i Jela Deljanin nisu danas komentarisali novi razvoj događaja i ponovno spajanje dva postupka u jedan. Njima je u noći 12. decembra 2018. godine požar odneo sve što su sticali celog života i oni sad završavaju poslove na obnovi spaljene kuće. Sredstva za tu obnovu dobili su zahvaljujući solidarnosti, a ne sudskom sistemu koji ni posle četiri godine nije u stanju da im omogući da započnu proces za naknadu materijalne štete.

Milan je iz požara jedva izašao živ, zahvaljujući Jelinoj hrabrosti i prisebnosti, jer ga je omamljenog od dima izvukla iz buktinje.

Zahvaljujući priznanjima svih okrivljenih, pre svega Mihailovića i Novakovića, kao i priznanjima Marinkovića i Bojane Šijački, koja je neposredno nakon zločina priznala da je Marinkovića odvezla do Milanove kuće i da je on tada bacio „Molotovljev koktel“ na garažu, odakle se požar proširio i na kuću u kojoj su Milan i Jela spavali, tužilaštvu i javnosti je poznato kako se sve dogodilo i ko je kakvu ulogu imao u ovom zločinu. Počinioci su, nakon puštanja iz pritvora, promenili svoje iskaze i negirali krivicu, a sud im do sada nije poverovao i poverenje je poklonio dva puta ponovljenim priznanjima pred tužiocem.

Optužnica tereti Dragoljuba Simonovića da je, dok je bio predsednik Opštine Grocka, naredio napad na novinara zbog istraživačkih tekstova u kojima je raskrinkavana pljačka i korupcija u Opštini Grocka. Nalog je prihvatio bivši policajac Vladimir Mihailović, sve računajući da će mu Simonović, tada moćan čovek i van granica Grocke, omogućiti neku ličnu korist i bolji posao za suprugu. Mihailović je angažovao Igora Novakovića da pronađe nekog izvršioca i platio mu. Novaković je angažovao Marinkovića, sitnog prestupnika koji mu je tada dugovao novac, da zapali kola i kuću novinara Milana Jovanovića.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend