14. jun 2023.

Ni tri meseca nakon izricanja presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića presuda nije napisana

Rok za dostavljanje presude je 15 dana od trenutka njenog objavljivanja. Sudija tražio dodatni rok, ali ni danas ne znamo kada taj rok ističe a još manje kada će se završiti proces dug četiri i po godine

Milan Jovanović (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Presuda za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića još nije napisana iako je prošlo gotovo tri meseca od kako je izrečena. Prema Zakoniku o krivičnom postupku, član 427, rok za pisanje i dostavljanje presude je 15 dana, od trenutka njenog objavljivanja.

Prema informaciji, koju je Cenzolovka zvanično dobila iz Drugog osnovnog suda, sudija Luka Pantelić tražio je produženje roka i predsednica suda mu je odobrila dodatni rok. Nismo, međutim, dobili odgovor na pitanje kada ističe taj dodatni rok.

“Izrada pismenog otpravka presude i dalje je u toku. Po zahtevima sudije, Predsednik suda je donela odluku kojom je odobren dodatni rok da se izradi pismeni otpravak presude i ista dostavi strankama”, odgovorila nam je sudija Jelena Simić, zadužena za kontakte sa medijima u sudu.

Nezvanično saznajemo da je rok za pisanje presude produžen zbog zahteva da se što bolje i temeljnije napiše, odnosno, obrazloži presuda koja bi odolela pred najavljenim žalbama.

Predmet neće do jeseni stići na apelaciju

Nakon izricanja presude, 20. marta, domaća i međunarodna medijska javnost, kao i tužilac u ovom predmetu Predrag Milovanović izneli su očekivanje da Apelacioni sud “uskoro potvrdi osuđujuću presudu”.

Uz svo razumevanje za značaj dobrog obrazloženja presude, zabrinjava tendencija da se u gotovo svim, a pogotovo najistaknutijim i najtežim slučajevima napada na novinare u Srbiji, pravda za žrtve izbegava i odlaže

Očekivanje je zasnovano na činjenici da je presuda doneta na ponovljenom suđenju tokom koga je sudija ispunio sve zahteve Apelacionog suda iz decembra 2021. godine, odnosno otklonio sve primedbe koje je apelacija navela kao razloge za ukidanje prve osuđujuće presude.

Za paljenje kuće Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin osuđen je bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i to na kaznu zatvora od pet godina. Takođe, zatvorske kazne su dobili direktni izvršilac Aleksandar Marinković (4,5 godina) i posrednici u izvršavanju Simonovićevog naloga Vladimir Mihailović (4 godine) i Igor Novaković (3,5 godina).

“Vreme je da se iz suda otpravi presuda. Ovo pomeranje rokova uticaće na sve druge rokove. Predmet ne može da izađe iz suda ni dva meseca. Ako se sad napiše i otpravi, ne može pre jeseni da dođe na apelaciju”, kaže za Cenzolovku Ana Matić, advokatica Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin.

Uz svo razumevanje za značaj dobrog obrazloženja presude, zabrinjava tendencija da se u gotovo svim, a pogotovo najistaknutijim i najtežim slučajevima napada na novinare u Srbiji, pravda za žrtve izbegava i odlaže.

ČLAN 427

Presuda koja je objavljena će se pismeno izraditi i dostaviti u roku od 15 dana od dana objavljivanja, a u predmetima za koje je posebnim zakonom određeno da postupa javno tužilaštvo posebne nadležnosti – u roku od 30 dana od dana objavljivanja.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, u naročito složenim predmetima predsednik veća može zatražiti od predsednika suda da odredi rok u kojem će se presuda pismeno izraditi i dostaviti.

Ako presuda nije izrađena i dostavljena u roku iz st. 1. i 2. ovog člana, predsednik veća je dužan da o razlozima zbog kojih to nije učinjeno pismeno obavesti predsednika suda koji će preduzeti mere da se presuda što pre izradi i dostavi.

Vreme radi u korist optuženih a protiv žrtava

Napad na novinara Milana Jovanovića i Jelu Deljanin dogodio se 12. decembra 2018. godine. Optužnica je podignuta u rekordnom vremenu od tri meseca, a prvo ročište održano je u maju naredne godine.

Od trenutka kada je predmet ušao u sud, vreme radi samo u korist optuženih, a protiv žrtava koje predugo čekaju, dok se bezbednosna situacija novinara koji rade u interesu javnosti u zemlji bez ovakvih presuda sve više pogoršava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend