14. jun 2023.

Novinari i građani žele da identifikuju huligane koji skandiraju protiv Brankice Stanković, jer policija to nije uradila

Pojedine novinarke žele da, u znak podrške, sa Brankicom Stanković idu na sledeću utakmicu ABA lige i identifikuju one koji skandiraju protiv urednice Insajdera – pošto institucije još uvek ništa nisu uradile da otkriju ko sa tribina ponovo preti novinarki koja je zbog pretnji huligana godinama morala da ima policijsku zaštitu

Brankica Stanković (foto: Medija centar Beograd)

„Večeras u Areni još glasnije. Pošto MUP  ne može da utvrdi ko su huligani, možda je najbolje da ja  odem sa kamerom na sledeću utakmicu? Sve ostalo mi je jasno. Isto skandiranje kao i 2009. god je poruka ’mi smo ponovo tu i niko nam ništa ne može’”, napisala je novinarka i urednica Televizije Insajder Brankica Stanković na Tviteru, uz video koji prikazuje huligane koji sa tribina ponovo skandiraju protiv nje na jučerašnjoj košarkaškoj utakmici Partizan – Crvena zvezda.

„Zovi. Idem s tobom!”, „Ajde idemo da ih snimamo na sledećoj tekmi? To bi bila dobra akcija”, neki su od komentara na novinarkin tvit.

„Nećeš ići sama, prijavljujem se”, napisala je novinarka Suzana Trninić na šta je urednica portala Jug pres Ljiljana Stojanović odgovorila „javite vreme, dolazim”.

Podršku je uputila i novinarka Antonela Riha, napisavši:

„Prijavljujem se za izveštavanje. Možda je to zaista jedini način, da stanemo ispred Brankice, direktno na crtu ološu.”

„Kao rasvetljivač” prijavila se i narodna poslanica i potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović.

Više aktivista, političara i građana podržalo je Stanković na Tviteru.

Insajder traži od Partizana da pokaže da se ne slaže sa huliganima

Redakcija Insajdera zatražila je danas od navijača košarkaškog kluba Partizan da pokažu da se ne slažu sa „grupom huligana“ koji vređaju i prete urednici Insajdera Brankici Stanković, a od Ministarstva unutrašnjih poslova, koji snima utakmice, odgovor da li se radi o huliganima protiv kojih su i ranije podnošene krivične prijave, prenosi agencija Fonet.

„Redakcija Insajdera, posle 14 godina crtanja mete, i novog skandiranja sinoć na košarkaškoj utakmici Partizan – Crvena Zvezda u Areni, traži – ne samo da prestane da se ugrožava bezbednost urednice Brankice Stanković, već da jednom zauvek takvo huligansko ponašanje nestane iz javnog prostora”, navodi se u saopštenju Insajdera i dodaje:

„Za to je potrebno mnogo više od pukih reakcija, i osuda. Potrebne su konkretne akcije nadležnih institucija. Novinarki ne sme da bude potrebna hrabrost da bi radila svoj posao.”

Nova skandiranja nastavak su prošlonedeljnih, nakon kojih su reagovali NUNS, UNS i druge organizacije koje se bave zaštitom novinara i ljudskih prava.

Slavko Ćuruvija fondacija upitala je tada da li je potrebno da se nešto desi novinarki da bi institucije reagovale. Tada je skandiranje osudio i predsednik Aleksandar Vučić.

Skandiranje i pretnje Brankici Stanković počele su još pre 14 godina, nakon što je razotkrila kriminalne grupe koje se predstavljaju kao navijači i brojne neprocesuirane krivične prijave protiv njih.

Tada je lutka na naduvavanje, koja je trebalo da predstavlja urednicu Insajdera, nabijana na ogradu, a sa tribina joj je poručeno:

„Otrovna si kao zmija – proći ćeš ko Ćuruvija.”

Novinarka je godinama živela pod policijskom zaštitom. Prošle godine, institucije nisu reagovale na nova skandiranja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend