02. maj 2024.

Požar im je zauvek ukrao zdravlje, san, uspomene: „To nikome ne bih poželeo, ni počiniocima“

Zapale vam kuću, ugroze život, a onda podstrekivaču na taj čin kazna bude umanjena jer i nije pričinjena tako velika šteta, a i okrivljeni je, kao da je to izuzetak, porodičan čovek. Tako bi ukratko glasio epilog slučaja paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću.

Pet godina, ponovljeno suđenje i više od 50 ročišta bilo je potrebno da se donese konačna presuda. Prvookrivljenom, tada predsedniku opštine Grocka i funkcioneru SNS-a Dragoljubu Simonoviću, kao podstrekaču sleduju četiri godine zatvora. Ostala trojica osuđenih provešće u zatvoru četiri, tri i dve i po godine. Jovanović kaže da sada oseća olakšanje, ali mir i miran san, on i njegova supruga, kažu više nikada neće imati.

Pre šest godina mogao je Milan Jovanović iz svog dvorišta da vidi samo ovo – zgarište. Dom koji su on i supruga Jela Deljanin 40 godina stvarali nestao je preko noći, u požaru koji je naručio, tada prvi čovek opštine Grocka, a od skoro prvi na spisku osuđenih na zatvor.

„Osećam znatno olakšanje. Nadam se da će ova presuda pravosnažna neke bahate političare dozvati pameti i da će dobro da se zamisle pre nego što napadnu novinara, bilo kojeg“, kaže Milan Jovanović, novinar portala Žiginfo.

A Milana osim što su napali, na ročištima su ga, priseća se on, još i ponižavali. I njega i njegov rad i medij za koji piše.

„Nekoliko puta sam mislio da se više neću pojaviti na suđenju“, navodi Milan.

Istrajao je ipak i došao na svih 53. I on i supruga Jela kojoj su, priča ona, brojali i posteljinu i zavese i goblene. Brojali i obezvređivali.

„Oni ne znaju šta je Vilerov goblen. Godinu dana je rađen taj jedan goblen“, objašnjava Jela Deljanin, supruga Milana Jovanovića.

Pričalo se, dodaju Milan i Jela i da prodaju nagorele stvari:

„Koje stvari smo mi prodavali tada kada je to sve bilo pod vodom, vatrogasci su to…I to što je izgorelo, kao ima vrednost, jer izgorelo je pola kauča, možete misliti koliko su išli daleko“

„To je bilo stvarno nepodnošljivo“, navodi Milan Jovanović, novinar portala Žiginfo.

To će Milan i Jela još i nekako da zaborave. I oproste. Ono što neće i što ne mogu jeste činjenica da im je vatra sve uspomene progutala.

„I slike dečije, kad su se rodili. I pisma sinova iz vojske, zamislite vi to, ništa nemate“, objašnjava Jela .

Stradale su uspomene, ali najviše njihovo zdravlje.

„Zdravlje mi je uništeno, oko 15, 16 sati dnevno sada provodim na kiseoniku, moja supruga još uvek noću ne spava“, kaže Milan Jovanović.

„Ja sam do tada bila potpuno zdrava, onda sam dobila aritmiju srca, visok pritisak“, navodi Jela.

I plaši se, priča nam Jela, da više nikada s mirom neće spavati.

„Čim se čuje lavež pasa ona je već na terasi“, kaže Milan.

„Sve imam osećaj da će se oni ponovo vratiti i da će nam ponovo zapaliti kuću“, dodaje Jela.

To što sada reaguju na svaki šum oprostiti ne mogu, niti bi takvu traumu bilo kome, ikada više poželeli.

„Pa čak ni počiniocima“, kaže Milan Jovanović.

„Ne dao Bog nikome, eto“, kaže Jela.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend