19. nov 2021.

Četiri godine zatvora za trećeoptuženog Igora Novakovića u procesu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Sudija Vukadin Brajušković odlučio je da odmah posle iznošenja završnih reči u izdvojenom postupku protiv Igora Novakovića, optuženog za teško delo protiv opšte sigurnosti, donese i presudu, u kojoj je naglasio da je Novaković u stanju uračunljivosti, s umišljajem, podstrekao Aleksandra Marinkovića da zapali automobil novinara Milana Jovanovića, te kratko zaključio da je tokom sudskog postupka dokazano da je optuženi izvršio teško delo na način kako je to opisano u optužnici

Predstavnici tužilaštva sa Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin (foto: Nataša Jovanović / Slavko Ćuruvija fondacija)

Danas je u Drugom osnovnom sudu, gotovo pune tri godine nakon napada i paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin, konačno završen prvostepeni sudski postupak protiv sve četvorice okrivljenih.

Trećeokrivljeni Igor Novaković oglašen je da je kriv za teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem, kao što su pre njega osuđeni i Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka i istaknuti funkcioner SNS-a, Vladimir Mihailović, bivši policajac, i Aleksandar Marinković (u bekstvu).

Sudija Vukadin Brajušković osudio je Novakovića na kaznu zatvora od četiri godine. Na istu kaznu je prvostepeno u februaru ove godine osuđen i Vladimir Mihailović, dok su Simonović, kao nalogodavac, i Marinković, kao neposredni izvršilac, prvostepeno osuđeni na četiri godine i četiri meseca zatvora.

Prilikom izricanja presude, sudija Brajušković je rekao da je Novaković u stanju uračunljivosti, s umišljajem, podstrekao Aleksandra Marinkovića da zapali automobil novinara Milana Jovanovića. Najavljujući opširnije obrazloženje u pisanoj presudi, sudija je kratko zaključio da je tokom sudskog postupka dokazano da je Igor Novaković izvršio teško delo na način kako je to opisano u optužnici.

Milan Jovanović: Dobili smo bitku, ali ne i rat za slobodu medija

Olakšanje što se bar ovaj deo procesa završio posle mnogo mučnih dana provedenih u sudnici, uvreda i pretnji koje su trpeli od advokata odbrane i Dragoljuba Simonovića, bilo je vidljivo na licima Milana Jovanovića i Jele Deljanin.

Izricanje presude bilo je iznenađenje jer su za ovo ročište bile zakazane završne reči. Sudija Brajušković je nakon njih pročitao presudu. Postupio je u najboljem maniru Evropskog suda za ljudska prava, koji nalaže brzinu kada su oštećene starije osobe

„Zadovoljan sam presudom sudije Vukadina Brajuškovića i smatram da je on dosledan naslednik sudije Slavka Žugića koji je ovaj predmet završio u rekordnom roku. Ovim smo dobili samo jednu bitku, ali još nismo dobili rat za slobodu medija u Srbiji. Nadam se da ovakvih postupaka više neće biti i da ovo što sam ja doživeo više neće da doživi nijedan novinar u ovoj zemlji. Očekujem i da će Apelacioni sud da potvrdi izrečene kazne jer mi se smučilo da vreme provodim po sudovima. Ovo je trideset i neko ročište za tri godine“, rekao je za Cenzolovku Milan Jovanović nakon izricanja presude Novakoviću.

Milan je dodao i da je iskreno razočaran time što sudija Brajušković nije uvažio zahtev tužioca Ivana Duzlevskog i advokata oštećenih Ane Matić da u presudi odredi i materijalnu odštetu, nego je oštećene uputio na parnični postupak.

„Ne znam da li ću doživeti da naplatim tu štetu koja mi je prouzrokovana“, rekao je Milan Jovanović.

ANA MATIĆ: OSUDA JE BILA NEMINOVNA

„Ovo je očekivani razvoj događaja, s obzirom na sve izvedene dokaze tokom postupka dok još nisu bili razdvojeni. Bilo je neminovno da dođe do osude. Moramo imati u vidu da presuda protiv Simonovića i drugih još nije pravosnažna i da će razvoj događaja u tom predmetu dosta uticati i na žalbeni postupak u ovom. Ne očekujem da ova presuda utiče na odlučivanje Apelacionog suda“, rekla je za Cenzolovku Ana Matić.

Presuda u istom danu kad i završne reči

Izricanje presude bilo je iznenađenje jer su za danas bile zakazane samo završne reči. Međutim, sudija Brajušković je nakon njih dao pauzu od pola sata, a zatim i pročitao svoju presudu. Reklo bi se da je sudija postupio u najboljem maniru Evropskog suda za ljudska prava, koji nalaže brzinu u postupku kada je u pitanju oštećeni starije životne dobi.

Neuverljiva je Novakovićeva tvrdnja da nije znao o kome se radi jer ceo život živi u neposrednom komšiluku. Za sve ove godine postupka nismo čuli ni videli ni kajanje ni izvinjenje, ni pokušaj da se šteta nadoknadi (advokatica Ana Matić)

Da podsetimo, u pitanju je prvostepeni postupak protiv jedinog nepresuđenog učesnika podstrekačkog lanca koji je doveo do paljenja kuće novinara, jer je u februaru postupak protiv njega bio razdvojen. Odluka o razdvajanju tada postupajućeg sudije Slavka Žugića usledila je nakon očigledne opstrukcije Novakovićevog advokata Gorana Pejića. Nakon toga ovaj slučaj su preuzeli novi sudija i novi tužilac Drugog osnovnog tužilaštva.

Igor Novaković, neosuđivani sitni zelenaš iz Grocke, bio je treća karika u lancu podstrekavanja koji je, prema optužnici, pokrenuo Dragoljub Simonović. Novakovića je angažovao bivši policajac i blizak prijatelj Simonovićeve ćerke Vladimir Mihailović, ponudivši mu novčanu nagradu.

Novaković se uključio iz čistog koristoljublja jer je, pored nagrade, očekivao i da Mihailovića zainteresuje za kupovinu nekog placa koji je tada prodavao. Novaković je angažovao neposrednog počinioca koji je u noći 12. decembra 2018. bacio „Molotovljev koktel“ u garažu Milana Jovanovića i Jele Deljanin, odakle se požar vrlo brzo proširio na kuću u kojoj su njih dvoje spavali.

Tužilac tražio pet godina zatvora zbog napada na novinara i pravo na slobodu govora

U završnoj reči tužilac Ivan Duzlevski zatražio je kaznu od pet godina zatvora. Po tužiocu, otežavajuće okolnosti koje terete Igora Novakovića su „ličnost optuženog, odnos prema oštećenima i posledice krivičnog dela“. Tužilac je rekao da je Novakovićev postupak „rezultat umišljaja, motivisan koristoljubljem“. Tužilac je na karaju istakao da Novakovićevo delo nije bilo usmereno samo protiv Milana Jovanovića i Jele Deljanin već i protiv prava na slobodu mišljenja.

„To nije zločin samo protiv Milana i Jele već je napadnuto i pravo da se slobodno misli i govori, naročito kad je u pitanju kriminal i korupcija. Pravo na slobodu izražavanja zagarantovano je članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima“, rekao je Duzlevski i podsetio na brojne presude Evropskog suda kojima se to pravo štiti.

Dobili smo jednu bitku, ali nismo dobili rat za slobodu medija u Srbiji. Nadam se da ovo više neće da doživi nijedan novinar u ovoj zemlji. Očekujem da Apelacioni sud potvrdi izrečene kazne jer mi se smučilo da vreme provodim po sudovima (Milan Jovanović)

Tužilac je kao olakšavajuće okolnosti naveo da je Igor Novaković neosuđivan, da je porodičan čovek, oženjen i da ima decu, ali je dodao da ne zna da li je to otežavajuća ili olakšavajuća okolnost.

Zastupnica oštećenih Ana Matić rekla je u svojoj završnoj reči da su „protekle tri godine bile kao večnost za Milana i Jelu i da oni jedva čekaju da se sve završi da bi za sebe ostvarili bar komadić pravde“. Ona je istakla da je Novaković učestvovao u zločinu sa punom svešću i da je „u svakom trenutku mogao odustati i prekinuti lanac“. Istakla je da njegovi motivi nisu od značaja, kao i da je njegova odbrana bila neuverljiva.

„Da se samo ‘sjebe auto’ (Novaković u odbrani tvrdi sve vreme da nije naručio paljenje automobila, prim. nov.) nije potreban lanac izvršilaca. Dovoljno je uzeti šipku i polupati krov. Neuverljiva je i Novakovićeva tvrdnja da nije znao o kome se radi jer ceo život živi u neposrednom komšiluku. Za sve ove godine postupka nismo čuli ni videli ni kajanje ni izvinjenje, ni pokušaj da se šteta nadoknadi“, rekla je, između ostalog, Ana Matić i pridružila se zahtevu tužioca.

Advokat odbrane Goran Pejić optužio medije za pritiske na sud

Advokat Igora Novakovića Goran Pejić tražio je oslobađajuću presudu, ali se pre iznošenja argumenata, uobičajeno, prvo obrušio na novinare koji su, po njegovim tvrdnjama, sve vreme pritiskali sud da „ne sudi po zakonu“ i dodao da je tokom celog postupka „vladao preveliki strah od medija“.

„Novaković je ovde na sudu već rekao da se oseća nemoćno i da ne vidi smisla da učestvuje u postupku. I ja se pitam da li ima smisla ova moja završna reč“, rekao je Pejić.

Pejić je ponovio svoje tvrdnje da Igoru Novakoviću ne može biti suđeno za teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem jer je „Marinković postupao iz nehata i posledice nisu bile obuhvaćene njegovim umišljajem“.

„Novaković može da odgovara samo za uništenje tuđe stvari za koju je predviđena kazna zatvora od šest meseci i koje se goni po privatnoj tužbi“, rekao je Pejić i insistirao da nema dokaza da je Novaković podstrekavao Marinkovića da zapali auto, a od argumenata za neprihvatanje optužnice izneo je već poznate optužbe na račun tužioca Predraga Milovanovića koji je podigao optužnicu i branio je u prvostepenom postupku protiv Simonovića i drugih, a po Pejiću je na nezakonit način iznudio priznanje od njegovog klijenta.

Sam Igor Novaković je u svojoj završnoj reči rekao da ima „gorak ukus u ustima“ jer mu se na teret stavljaju stvari koje nije uradio. On će imati šansu da ovu presudu obori na Apelacionom sudu.

Ova presuda dolazi u trenutku dok se očekuje da Apelacioni sud donese odluku po žalbama odbrane i tužioca na prvostepenu presudu protiv Dragoljuba Simonovića i još dvojice.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend