07. mar 2018.

Pokušaj „ućutkivanja“ Tanjuga napadima sa IP adresa u Srbiji

Novinska agencija Tanjug od juče je meta intenzivnih hakerskih napada, sa preko 50 razlicitih IP adresa, sa ciljem da se preko sajta "obori" informacioni sistem agencije, onemogući njen rad i dostupnost servisa vesti medijima i ostalim korisnicima.

Ono što ovaj pokušaj da se Tanjug učini „nevidljivim“ razlikuje od prethodnih je to što napadi ne stižu, kao što je to uobičajeno, sa „fantomskih“ adresa iz inostranstva, već sa legalnih IP adresa iz Srbije.

O intenzitetu napada svedoči činjenica da je, na primer, samo na jednu vest, po slučajnom uzorku, bilo preko 11.600 upita u 30-tak minuta, odnosno tri u sekundi.

Napadi su počeli juče oko 15.00 sati.

Zbog činjenice da su „išli“ sa legalnih adresa u Srbiji, mere odbijanja „napada“, koje je preduzeo Tanjugov telekomunikacioni operator, nisu mogle da isključe mogućnost da njima budu pogođeni legitimni korisnici Tanjuga, odnosno da i njima bude onemogućen pristup servisima agencije.

Tanjug će tim povodom podneti prijavu Republickom javnom tužilaštvu, odeljenju za visokotehnološki kriminal, i očekuje brzo i efikasno reagovanje, jer, kao odgovoran medij, neće dozvoliti da ga „ućutkaju“ oni kojima se ne dopada nezavisno izveštavanje nacionalne agencije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend