19. jan 2021.

Ponovo opstrukcija suđenja za paljenje kuće novinara. Milan Jovanović: Ne znam da li ću ikada dočekati kraj suđenja

Pošto je sud odbio izuzeće sudije Slavka Žugića, advokatica odbrane Zora Dobričanin Nikodinović sad traži i izuzeće predsednika Drugog osnovnog suda, ali i Višeg suda. Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka postalo je trka s vremenom jer sudija Slavko Žugić 15. marta treba da ide u penziju. U slučaju promene sudije, proces bi morao da krene od početka

Više od dve godine posle paljenja kuće i dalje nema presude: Milan Jovanović (foto: Tamara Spaić / Cenzolovka)

Suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića ponovo je danas prekinuto jer je advokatica okrivljenog Zora Dobričanin Nikodinović zbog navodne pristrasnosti zatražila izuzeće predsednika Drugog osnovnog suda, ali i Višeg suda i, kako je rekla, „svih u ovoj zgradi“ (Palata pravde, prim. aut.).

Jovanović: Njihov cilj je da se ovaj postupak ne završi

Prvi put otkako je u aprilu 2019. godine počelo suđenje, kojim je dominiralo opstruiranje procesa okrivljenih i njihovih advokata, Milan Jovanović i njegova advokatica Ana Matić napustili su sudnicu potišteni.

„Ne znam da li ću ikada dočekati kraj ovog suđenja. Njima nije cilj da dokažu svoju nevinost jer su svesni da ne mogu da odbrane neodbranjivo. Njihov cilj je da se ovaj sudski postupak ne završi“, rekao je za Cenzolovku novinar kome je zbog pisanja o korupciji u Opštini Grocka, u decembru 2018. godine, u podmetnutom požaru uništena sva imovina.

Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka postalo je trka s vremenom jer sudija Slavko Žugić 15. marta treba da ide u penziju. U slučaju promene sudije, proces bi morao da krene od početka

Današnje ročište obeleženo je zloupotrebom zakona koji svakom okrivljenom i njegovom advokatu, bez obzira na težinu slučaja i dokaza koji ukazuju na krivicu, omogućava da po jednom zatraži izuzeće tužioca i sudije i svih u sudskoj hijerarhiji koji o tome odlučuju.

Po običaju, suđenje je počelo kašnjenjem Zore Dobričanin Nikodinović koja zastupa drugookrivljenog Vladimira Mihailovića. Ovaj put kašnjenje se proteglo na 20 minuta, a advokatica je bez reči ušetala u sudnicu i sela na svoje mesto. Kako se ona nije izvinila zbog kašnjenja, sudija Žugić, koji uvek suđenja počinje na vreme, prisutnima se izvinio u njeno ime.

Neprijatnost čekanja na advokaticu Dobričanin Nikodinović bila je prekinuta sarkastičnim dobacivanjem sudiji od strane Ivice Vukovića i Viktora Gostiljca, advokata prvookrivljenog Dragoljuba Simonovića:

„Što ne razdvojite postupak protiv Mihailovića?“, dobacili su, aludirajući na prethodnu odluku sudije da razdvoji postupak protiv trećeokrivljenog Igora Novakovića.

Da podsetimo, sudija je na prethodnom ročištu razdvojio postupak protiv Novakovića jer je posumnjao u opravdanost nedolaska njegovog advokata Gorana Pejića, koji je navodno u samoizolaciji zbog kontakta sa klijentkinjom pozitivnom na kovid 19.

Sumnje da nije u pitanju bolest već opstrukcija sudskog postupka potkrepljene su činjenicom da od oktobra prošle godine okrivljeni i njihovi branioci uspevaju da odlože ročišta izgovarajući se na neku bolest.

Odbijen zahtev za izuzeće Žugića, sad traže izuzeće „svih u ovoj zgradi“

Ročište je danas počelo obaveštenjem da je predsednica Drugog osnovnog suda odbila zahtev Zore Dobričanin Nikodinović za izuzeće sudije Slavka Žugića. Sudija je podsetio da je na prethodnom ročištu zaključio postupak izvođenja dokaza i da se sad prelazi na završne reči. Odredio je da svako od okrivljenih i njihovih branilaca ima po jedan sat za iznošenje završnih reči, što znači da je dao po dva sata svakome od okrivljenih da ponovo iznese svoju odbranu.

Odbrana može zatražiti i izuzeće Apelacionog suda i terati ovako do Vrhovnog suda. Svako od advokata odbrane može po jednom da traži izuzeće tužioca i sudije, i sve dok to budu radili, suđenje će biti zaustavljeno (advokatica Ana Matić)

Sudiju je u ovome prekinuo drugooptuženi Vladimir Mihailović, koji je zatražio da dopuni svoju odbranu. Sudija mu to nije dozvolio jer je već na prethodnom ročištu zaključio postupak izvođenja dokaza.

Ovo je i prošlog puta bio razlog da Zora Dobričanin Nikodinović traži izuzeće sudije Žugića, a sada je bio signal da zatraži izuzeće predsednika Drugog osnovnog suda i celog Višeg suda.

„Sudija, vi ste bili častan sudija. Ovaj postupak ste vodili korektno. Ja ne znam šta se sa vama dogodilo. Ne vidim razlog za ovoliku paniku i brzinu. Vama je cilj da osudite Simonovića, Mihailovića i verovatno stavite krunu na svoju karijeru. Pošto je predsednik Drugog osnovnog suda neobjektivno odbacio moj zahtev za vaše izuzeće, tražim njegovo izuzeće, ali i izuzeće predsednika Višeg suda i svih u ovoj zgradi. Pismeno ću dostaviti obrazloženje“, rekla je Dobričanin Nikodinović i precizirala da će to uraditi do kraja dana i obrazloženi zahtev poslati poštom ili ga sutra dostaviti na pisarnicu suda.

Sudija je bio primoran da posle ovog zahteva obustavi suđenje i prisutne je obavestio da se suđenje nastavlja 1. februara, u skladu sa ranije dogovorenim rasporedom suđenja u Palati pravde.

I posle ovoga su advokati Dobričanin Nikodinović i Ivica Vuković nastavili da ljutito dobacuju sudiji da „uskraćuje pravo okrivljenima“, uprkos tome što su svi okrivljeni na više od 20 održanih ročišta imali priliku da iznesu sve što su hteli.

„Ja u životu nisam tražila ovoliko izuzeća“, povikala je Zora Dobričanin Nikodinović.

Vidno iznerviran zamenik tužioca Predrag Milovanović prvi je napustio sudnicu.

Trka s vremenom, sudija 15. marta ide u penziju

Advokatica Ana Matić rekla je za Cenzolovku da advokatica okrivljenog Vladimira Mihailovića može, u slučaju da ovi njeni zahtevi za izuzeće budu odbijeni, zatražiti i izuzeće Apelacionog suda i „terati ovako do Vrhovnog suda“.

Ne znam da li ću ikada dočekati kraj ovog suđenja. Njima nije cilj da dokažu svoju nevinost jer su svesni da ne mogu da odbrane neodbranjivo. Njihov cilj je da se ovaj sudski postupak ne završi (novinar Milan Jovanović)

„U sudskoj praksi je poznato da se ovakvi zahtevi za izuzeće tužioca ili sudije, po pravilu automatski odbijaju. Zato je jasno da se oni podnose da bi se suđenje odužilo i opstruiralo, a ne očekuje se da ovakvi zahtevi budu usvojeni. Svako od advokata odbrane može po jednom da traži izuzeće bilo tužioca, bilo sudije, i sve dok to budu radili, suđenje će biti zaustavljeno. Moguće je da je strategija advokata odbrane upravo to“, rekla je Ana Matić za Cenzolovku.

Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici okrivljenih da su izvršavali njegov nalog za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića postalo je trka s vremenom jer bi sudija Slavko Žugić 15. marta trebalo da ode u penziju. U slučaju promene sudije, proces bi morao da krene od početka.

Sa ovakvom taktikom odbrane, koja očigledno kupuje vreme do odlaska sudije u penziju, suočavamo se sa opasnošću da najteži napad na bezbednost novinara u poslednjih 20 godina ostane nekažnjen još godinama. Poruka o tome koji je stepen slobode govora i bezbednosti novinara u Srbiji bila bi katastrofalna u situaciji takve opstrukcije pravde.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

#EU ZA TEBE
SĆF

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend