17. feb 2020.

Portal Info Vranjske otvoreno na meti lokalne vlasti koju vode naprednjaci

Lokalni informativni portal Info Vranjske sada je i otvoreno na meti vlasti koju u ovom gradu vodi Srpska napredna stranka. Oni su najavili formiranje posebnog pravnog tima koji će se baviti pokretanjem krivičnih postupaka zbog, kako navode, "izmišljotina, uvreda, kleveta i laži pojedinih medija". Ubrzo potom saopštili su i da se sve to odnosi na Info Vranjske. Uredništvo portala poručuje: Funkcionerima u Vranju je istina najveći problem.

Snimak ekrana: N1

Vranjski naprednjaci na konferenciji za novinare najavili su borbu protiv novinara.

„Planira se da se oformi jedan pravni tim koji će na sve te uvrede, izmišljotine, klevete i laži odgovoriti adekvatnim krivičnim prijavama“, najavio je Milan Ilić, član GO SNS Vranje.

„Protiv nekih odgovornih urednika i novinara, tužbe su već u pripremi“, rekao je ovaj član Gradskog odbora vranjskih naprednjaka, ali bez preciziranja kojih.

Ubrzo, međutim, novinarima šalju saopštenje „povodom neviđene hajke na direktore i funkcionere Srpske napredne stranke od strane samokrunisanih novinara jeftinog portala Info-Vranjske“, kako su naveli na početku.

„Neposredan povod za tu priču bila je naša priča o odlasku gimnazijalaca na univerzitet Čuhov u Rusiju. Dakle, postojao je spisak dece koja treba da idu i sa njega je izbačeno dvoje dece. Ubačene su ćerke predsednika SNS-a u Vranju Bulatovića i generalnog sekretara Đorđevića“, rekao je Saša Stojković, urednik portala „Info Vranjske“.

Pokušaj da stupimo u kontakt sa Slavišom Bulatovićem prošao je bez uspeha, a Stojković navodi da su ovdašnji funkcioneri generalno zatvoreni za medije koji čak i u nagoveštaju imaju objektivnost i kritiku.

„Oni se ne javljaju na naše pozive, ne šalju nam saopštenja, ne zovu nas na konferencije za štampu“, Saša Stojković, urednik portala Info Vranjske

„Napominjem da mi do sada nismo menjali uređivačku politiku, koja uopšte nije ‘antinaprednjačka’, već je protiv bahatosti, korupcije, nepotizma. Do danas je nismo menjali i do danas niko nije demantovao to što smo mi pisali“, naveo je Stojković.

Demanti, obično, menja uvredljivo saopštenje. Tada ih, kaže ovaj dugogodišnji novinar, najčešće vlast „podučava“ kako treba da obavljaju posao.

Tako je, na kratku vest o tome da su protiv direktorke jedne škole podnete četiri krivične prijave, SNS izdala, navodi sagovrnik, višestruko duže saopštenje gde ih optužuju za neprofesionalizam „jer se nisu bavili time da je direktorka nevina“.

„Oni mogu da nas ugase, to nije sporno. Ali ne mogu nam ništa jer nas niko ne plaća, a ovo radimo jer smo tako navikli poslednjih 20 godina i nećemo se menjati“, naglašava Stojković.

Nisu se žalili domaćim i međunarodnim institucijama. Reagovala je organizacija Građanske inicijative, osudivši najavu vladajuće stranke u Vranju da će osnovati tim za podnošenje krivičnih prijava protiv pojedinih medija, što je pokušaj cenzure i otvoreni pritisak na novinare i pravosuđe u ovom gradu“.

Pozivaju i sve relevantne institucije u pravosuđu da rade u skladu sa Ustavom i zakonima, a vladajuću Srpsku naprednu stranku da, u skladu sa nedavno usvojenom Medijskom strategijom, prestane sa pritiscima na nezavisne medije.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend