13. feb 2020.

Stojković: Strah od neznanja širi naprednjačku aroganciju

Besramna politika SNS-a prema medijima na primeru Info Vranjskih vidljiva je i golim okom.

Ova stranka sa nama ne komunicira još iz vremena Vranjskih, ne šalje saopštenja, ne pozivaju nas na konferencije za novinare. Oni zaboravljaju da je zdravstveni centar ili pozorište naše koliko i njihovo i kad ih privatizuju. U suštini svega je njihov strah od javnosti, ali i strah od sopstvenog neznanja, nesposobnosti i neupućenosti. Mi radimo u interesu javnosti, a javnost ima pravo da zna šta se u njeno ime radi, komentariše za Danas, urednik portala Info vranjske Saša Stojković, najavu formiranja „pravnog tima SNS“ koji bi trebalo da se zakonski sankcioniše tekstove koje objavljuje ovaj portal.

Stojković podseća da „uprkos pretnjama, do danas, za dve godine, niko iz SNS u Vranju nije demantovao ni jedan tekst, jer činjenice je nemoguće demantovati.

– Mi i dalje, svakodnevno, izveštavamo o njihovim krađama, korupciji, prevarama, nemoralu i običnoj neljudskosti. I tako će i ostati, dok nas ima, kaže Stojković.

Za Radomana Irića dugogodišnjeg novinara i poverenika NUNS ovakav postupak naprednjaka je „skandal neviđenih razmera“.

– To nam saopštava pomladak stranke sa kojom Srbija treba da uđe u EU. Tako nešto u ovo vreme se događa verovatno samo u Severnoj Koreji – navodi Irić i podseća da u sedam opština Pčinjskog okruga radi ukupno 72 različita medija koji su upisani u Registar APR. Po njegovom mišljenju, od svih „samo dva nemaju dodirnih tačaka sa aktuelnom naprednjačkom vlašću – Info vranjske i mesečnik Bilten KIC iz Bosilegrada“.

Dejan Dimić, urednik i vlasnik portal Vranje News, ne opravdava stav naprednjaka i misli da su to mogli da izbegnu.

– Pravilo je, da ne kažem politička azbuka, da se ne udara na medije. S druge strane, kritika i kritički stav prema vlasti u radu jednog medija je nasušna potreba, ukoliko se već dotični medij profilisao kao informativno-politički. Međutim, takav način izveštavanja morao bi biti visoko profesionalan, objektivan, potkrepljen činjenicama a ne spekulacijama, i mora biti isključivo u javnom interesu. Ako nemate papire, dajte makar izjave sagovornika koji će iza svojih tvrdnji stati imenom, prezimenom, referencama… A ne da godišnje imate dva sagovornika pod imenom i prezimenom, a kao otkrivate deset afera dnevno – navodi Dimić.

Vlasnik pet elektronskih medija na jugu Srbije Zoran Veličković odbio je da komentariše ovaj slučaj jer je reč o mediju koji predstavlja „dno dna tabloidnog novinarstva i sramno urušavanje novinarske profesije“. Veličković, koji je nedavno izgubio sudski spor protiv urednika Info Vranjskih Saše Stojkovića koga je tužio zbog tekstova na ovom portalu, priznaje da mediji u čijem je on vlasništvu najviše sredstava dobijaju na konkursima koje raspisuje Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja, ali po njegovom mišljenju, to nema veze sa SNS, već se radi po projektu sa kojim apliciraju.

SNS Vranja: Ko je pominjao Info Vranjske?

U reakciji Saveta za informisanje odbora SNS iz Vranja na saopštenje Građanskih inicijativa se navodi da Info Vranjske kao medij uopšte nije pominjan na konferenciji za novinare 6. februara.

„Umesto što štitite ovakvo neobjektivno i neprofesionalno izveštavanje medija koji ne biraju način ne bi li ostvarili poene kod ljudi koji ih finansiraju, kroz aktivnosti nedavno osnovanog Medijskog skloništa u Vranju, bolje bi vam bilo da se osvrnete oko sebe i ukažete pojedinim takozvanim novinarima na način objektivnog izveštavanja svega što je urađeno u proteklom periodu u Vranju – navodi se u saopštenju dostavljenom dopisništvu Danasa.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend