13. jun 2024.

Portal Zrenjaninski tužen za 1,3 miliona zato što na fotografiji Pošte nije potpisao i autora

Jedini nezavisni informativni portal u Zrenjaninu zrenjaninski.com suočen je sa tužbom vrednom oko 1,3 miliona dinara koju je protiv njegovog izdavača podneo Vuk Branković iz Beograda, fotograf Javnog preduzeća „Pošta Srbije“.

Branković je preko Advokatske kancelarije Čivtelić iz Beograda protiv Agencije za veb portale Ziportal, koja je izdavač portala zrenjaninski.com, pokrenuo dva sudska postupka zbog povrede autorskih prava.

U prvom je tražio samo da se utvrdi krivica izdavača, pa je rešenjem Apelacionog suda u Beogradu pomenuta agencija obavezana da plati troškove sudskog postupka u visini od 303.000 dinara, što mora da učini do 15. juna.

U drugom postupku, koji tek sledi, fotograf „Pošte Srbije“ Vuk Branković traži da mu se isplati blizu milion dinara na ime nadoknade nematerijalne štete. 

Informativni portal zrenjaninski.com je prvi put u novembru 2019. godine, a zatim još pet puta, do aprila 2022. objavio istu fotografiju vozila „Pošte Srbije“, skinutu sa zvaničnog sajta ovog javnog preduzeća, a čiji je autor Vuk Branković. Sporna fotografija je korišćena kao ilustracija za tekstove u kojima su promovisane aktivnosti „Pošte Srbije“.

Pošto fotografija na sajtu nije bila potpisana imenom i prezimenom njenog autora, u redakciji portala zrenjaninski.com su je potpisali sa „Pošta Srbije“, bez Brankovićevog imena, zbog čega je on smatrao da su mu povređena autorska prava.

-Tužilac nam se tek prošle godine, dakle četiri godine nakon prvog objavljivanja fotografije, obratio preko advokatske kancelarije i ponudio vansudsko rešavanje spora. Mi smo priznali da smo pogrešili što nismo naveli ime autora i ponudili mu 100.000 dinara kako bismo izbegli sudski spor. Međutim, on je to odbio i tražio da mu isplatimo pola miliona dinara. Jasno je da mi, kao mali lokalni portal, koji živi isključivo od reklama i koji nije pod zaštitom vlasti, nemamo ni približno tolike mesečne prihode, što smo i preneli advokatima. Branković je zato odlučio da nas tuži i sada nam preti novčana kazna od blizu 1,3 miliona dinara, sa sudskim troškovima. Ukoliko budemo osuđeni na taj iznos, što bi zaista bio presedan, zrenjaninski.com bi bio prinuđen da prestane sa radom. A mi smo trenutno jedini portal u gradu koji nije pod kontrolom vlasti – kažu u redakciji.

U redakciji dodaju da su se ovim povodom obratili i službi za odnose sa javnošću „Pošte Srbije“, ali da od njih nisu dobili nikakav odgovor.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend