02. jun 2017.

Poslanik Marijan Rističević tužio Danicu Popović zbog kolumne u NIN-u

Narodni poslanik i predsednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević tužio je za povredu časti i ugleda 18. maja ove godine Višem sudu u Beogradu profesorku Ekonomskog fakulteta i kolumnistkinju NIN-a Danicu Popović zbog teksta „Rističevića za ombudsmana“ objavljenog u nedeljniku NIN 22.12.2016. godine. Rističević traži naknadnu štete u iznosu od 300.000 dinara.

Kao tuženi u ovom predmetu navedeni su i izdavač NIN-a, Ringier Aksel Springer, glavni urednik Milan Ćulibrk i odgovorni urednik Nikola Tomić.

Kako se navodi u tužbi, Rističević je u tekstu predstavljen u „krajnje uvredljivom tonu, punom sarkazma i cinizma, sa tvrdnjom da je umešan  u ’nerešenu aferu’, te da je vlasnik firmi u kojima je završio kukuruz iz državnih rezervi“.

„Pomenuti tekst obiluje gomilom laži, najgrubljih uvreda, kleveta, konstrukcija, insinuacija, podmetanja i neistina, te ne može predstavljati ozbiljno i objektivno novinarstvo, odnosno autorski tekst. Sloboda izražavanja kao sastavni deo slobode medija nije apsolutno pravo!“, navodi se u tužbi koju je potpisao advokat Goran Ž. Radovanović.

Rističevićev advokat, kako stoji u tužbi, zaključuje „da se radi o organizovanoj harangi i progonu tužioca, (u istom periodu izlaze tekstovi slične sadržine u Blicu, Kuriru i Alo) samo zato što se verovatno zamerio nekome, ili nije iste političke orijentacije…“

„Na osnovu ovakvog pisanija – teksta, svim čitaocima i građanima se sugeriše da se tužilac bavio i bavi nezakonitim radnjama, koje imaju obeležje krivičnog dela trgovine uticajem, falsifikovanja, prevare, utajom poreza  i sl. Takođe, iznose se i druge ocene i procene o njegovom obrazovanju i to na jedan vrlo cinčan, uvredljiv i pežorativan način“, piše u tužbi.

U tužbi još stoji da navedeno u tekstu ima posebnu težinu, jer se radi o visoko tiražnom listu, kao i zbog toga što tekst Danice Popović stoji, u elektronskoj formi, na sajtu NIN-a. U tužbi se ističe da Rističević „nema firmu u svom vlasništvu niti udele u bilo kom drugom pravnom licu, niti je trgovao sa kukuruzom i sa državom“.

image_1

image_2

Delovi tužbe Marijana Rističevića (foto: printscreen) / preuzeto sa uns.org.rs

„Kod tužioca je zbog ovakvog grubog i kontinuiranog objavljivanja neistinitih informacija došlo do promene ponašanja, u vidu nezadovoljstva, ozlojeđenosti, isti trpi duševne bolove, jer je stalno zapitkivan o predmetnoj informaciji – vesti iz nedeljnika i elektronskog izdanja NIN-a, odnosno u kakvoj je on vezi sa sadržinom ove informacije. Objavljivanje neistinitih informacija, a posebno na način na koji su to činili tuženici, imalo je loše posledice po tužioca i kao uglednog političara i člana društvene zajednice, sa uspešnom karijerom, jer je došlo do promene ponašanja prema njemu. Tužilac je zbog ovakvog ponašanja tuženih pretrpeo i trpi štetu, narušeno mu je zdravlje, ugled kod prijatelja, rodbine i dr..“, navodi su iz tužbe.

Na pitanje UNS-a da prokomentariše tužbu, Danica Popović je kratko odgovorila: „Fuj.“

 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend