19. feb 2020.

Potvrđene sumnje da se novinari prisluškuju i prate

Iako činjenice govore u prilog tome da je ministar odbrane Aleksandar Vulin došao u posed interne komunikacije između glavnog urednika Nedeljnika Veljka Lalića i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, on ne samo da to ne priznaje, već najavljuje pokretanje postupka protiv sebe, kako bi dokazao da to nije tačno.

Vulin je kritikovao navode Šutanovca u tekstu koji nikad nije objavljen, niti ih je on negde izgovorio sem što su ostale na imejl prepisci sa Lalićem.

Gostujući na TV Pink, Vulin je juče rekao da čak svi oni koji ga kritikuju „napadaju zemlju, sistem“, a ne njega lično, najavljujući da će nadležni organi ispitati navode da li je nelegalno došao u posed elektronske prepiske, kao i da će u tom smislu biti podneta krivična prijava.

Dragan Šutanovac ocenjuje za Danas da Vulin svojim pokušajem odbrane „tone sve dublje“.

– Imajući u vidu težinu počinjenog krivičnog dela Vulinu bi bilo najbolje da se brani kao zaštićeni svedok saradnik jer svojim izjavama sve dublje tone i gubi se u lažima. Što se tiče njegovih optužbi, kad podnosi prijavu protiv sebe, bez problema može da podnese prijavu i protiv mene pa kad već nema hrabrosti da se suočimo u televizijskom studiju možemo da se suočimo u sudnici – ističe Šutanovac.

Advokat Rodoljub Šabić kaže za Danas da bi eventualna prijava Vulina „protiv samog sebe“ bila jedan u zabrinjavajućem nizu sličnih bizarnih, sa pravnog stanovišta gotovo tragikomičnih događaja.

– Nakon „angažmana“ naših nadležnih organa u slučajevima „opasnih“ likova poput Vesne Pešić, Baneta Trifunovića, pa krivične prijave Vučevića protiv braće Vučić, višestrukog „pravnog“ maltretmana aktivista „Ne davimo Beograd“, ovo bi skoro bio „šlag na tortu“, navodi Šabić uz opasku da, ukoliko ministar nema suvisao odgovor na pitanje odakle mu neobjavljeni tekst, onda se zaista otvara sumnja u nedozvoljeno presretanje komunikacije.

– Autor neobjavljenog teksta Dragan Šutanovac je to na društvenim mrežama označio kao dokaz da – deluju „para“ bezbednosno – obaveštajne službe. Tome bi se mogla dodati sumnja da je ono „para“ možda suvišno, da je reč o nekoj od postojećih državnih bezbednosnih struktura što bi naravno bilo ne samo nezakonito nego i krajnje zabrinjavajuće – upozorava Šabić.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za naš da ne treba ministar da pokreće postupak, već je sve u rukama republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, koja ima zakonske mogućnosti da istraži slučaj.

– A ako se konačno probudi iz dugogodišnjeg zimskog sna, Zagorka Dolovac bi morala i da konačno istraži odakle ministru Vulinu 200.000 evra za kupovinu stana: od tetke iz Kanade, ujne iz Pržogrnaca ili snajke iz AMSS-a. Sve u svemu, naše osnovane sumnje da su novinari praćeni i prisluškivani, i da im se presreće elektronska komunikacija, sada su još veće i zaista sam zabrinut za bezbednost mnogih kolega a i za državu, koja je očigledno zarobljena i privatizovana od grupe političara na vlasti – ističe Bodrožić.

Novinar Vukašin Obradović ocenjuje za Danas da samopodnošenje krivičnih prijava, posle poligrafa, postaje novi manir vlasti.

– To je zapravo izrugivanje svima koji s pravom sumnjaju da se mnogobrojni novinari, kako se to, kaže, nalaze „pod merama“. Jer, biće veoma zanimljivo kako će policija i tužilaštvo objasniti kako je Vulin mogao da komentariše tekst koji nije objavljen a da nije pribavljen na protivzakonit način. Sledi nam još jedna farsa a smeo bih da se opkladim da nam ovih dana sledi nova afera koja će prekriti ovaj Vulinov gaf – smatra Obradović.

Lalić: Ne vodimo kampanju samo tražimo istinu

Mi podržavamo inicijativu ministra Aleksandra Vulina, ne vodimo nikakvu kampanju protiv njega, već samo tražimo da otkrije, i to javnosti, a ne nama, kako je mogao da komentariše tekst koji nije objavljen. Mislimo i da službe bezbednosti duguju odgovor na jednostavno pitanje – da li su na merama bivši ministar i opozicioni političar ili redakcija jednog lista i njen glavni urednik. Ja se ne ljutim, samo neka kažu, jesu ili nisu, kaže u izjavi za Danas glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić. On ističe da je ubeđen da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal može da utvrdi da li je neko presretao njihove mejlove i poruke, dodajući da bi oni bili najsrećniji da nisu. „Ali ćemo onda morati da smislimo novi Marfijev zakon u kome je moguće da se poklopi petnaest stvari tako da jedan ministar komentariše tekst bivšeg ministra koji nije objavljen, i to misleći na intervju u drugim novinama u kome toga nema, i koje je sasvim slučajno i nehotice pomešala PR služba koju vodi bivša novinarka“, navodi Lalić uz opasku da sličan primer nije zabeležen u istoriji svetske štampe. „Ali da vidimo… Za sve postoji prvi put“, navodi Lalić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend