28. feb 2020.

Tužilaštvo pokrenulo postupak u vezi sa slučajem Vulin – Nedeljnik

Tužilaštvo za Visokotehnološki kriminal pokrenulo je postupak tokom koga će ispitati da li je ministar odbrane Aleksandar Vulin nezakonito došao do elektronske prepiske između urednika Nedeljnika Veljka Lalića i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca. Lalić za Raskrikavanje kaže da ga do sada niko iz ovog tužilaštva nije pozvao da da izjavu.

mc.rs

„Posebnom tužilaštvu za VTK je dostavljena krivična prijava protiv Aleksandra Vulina povodom medijskih natpisa u vezi odredjenih elektronskih komunikacija, povodom koje je tužilaštvo preduzelo radnje i mere radi provere navoda prijave, o čijim rezultatima će javnost biti blagovremeno obaveštena“, stoji u pisanom odgovoru tužioca Branka Stamenkovića.

Ko je i kada podneo krivičnu prijavu, kao i da li je do sada neko saslušan Stamenković nije želeo da komentariše.

Podsetimo, ministar Aleksandar Vulin je pre desetak dana komentarisao autorski tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca za Nedeljnik, koji nikada nije objavljen. O tom tekstu su Dragan Šutanovac i urednik Nedeljnika Veljko Lalić samo razmenjivali mejlove.

Nakon što je o tome list Nedeljnik obavestio javnost, Ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u kome priznaju „grubu grešku“ jer su, kako su naveli, pomešali Nedeljnik i list Kurir.

Ovo objašnjenje nije bilo suvislo redakciji Nedeljnika jer se u vesti koju je PR služba prosledila Tanjugu doslovno kaže „naveo je Vulin reagujući na autorski tekst Dragana Šutanovca u kome kritikuje saradnju Srbije i Rusije“.

„Tekst u Kuriru nije bio tekst o srpsko-ruskim odnosima, i ne pominje se ministar Ruske Federacije Sergej Šojgu, na šta je reagovao ministar Vulin“, objašnjava Nedeljnik u čemu je nelogičnost pravdanja ministarstva odbrane.

Nedeljnik traži nezavisnu komisiju

List Nedeljnik je danas saopštio da se u proteklih deset dana, od odgovora Aleksandra Vulina na neobjavljeni tekst Dragana Šutanovca u Nedeljniku, čuo „čitav spektar uvreda, zamena teza, poluistina, pokušaja da se sve zataška, krivičnih prijava protiv samih sebe, nereagovanja tužilaštva i ekspresnog reagovanja Odbora za bezbednost, koji je od četiri agencije, postavio pitanje samo jednoj obaveštajnoj službi.“

„Jedino nismo mogli da dobijemo odgovor na prosto pitanje: odakle ministru odbrane Aleksandru Vulinu tekst koji nikada nije objavljen“, kaže se u tekstu Nedeljnika.

Kako navode, nakon što su videli ćutanje institucija u ovom slučaju, rešili su da sa svojim advokatima pokrenu tužbu Republičkom javnom tužilaštvu, „kao i da se direktno obratimo Zaštitniku građana, Povereniku za informacije od javnog značaja, BIA, VBA, VOA, MUP-u, Radnoj grupi za zaštitu novinara i medijskim udruženjima“.

Nedeljnik traži da se formira i nezavisna komisija, a tu ideju su podržala i dva najveća udruženja novinara, kako bi se ispitalo da li ima praćenja i prisluškivanja novinara u Srbiji.

„Mislimo da je to u najvažnijem interesu za sve novinare u Srbiji, kao i za Vladu koja treba da otkloni sumnje da se to dešava“, kaže se u tekstu Nedeljnika.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend