08. sep 2017.

Pretnje Magločistaču: Klaćemo vas ko zečeve

Prošle noći subotičkom portalu Magločistač upućene su pretnje smrću: „evo vam ja matere sa postenim covekom se zezate, KLACEMO VAS GO ZECEVE GOVNA JEDNA SUBOTICKA“, napisao je neko ko se predstavio kao „Mario“.

U drugom, nepotpisanom komentaru stoji: „doćiće dan kada ćes sam pratiti čizme naše po tvom krajniku ai ovi tvoji na sajtu. live FOREVER SERBIA jebo vas SOROS I ZA KOGA PISETE“. (Citirano u originalu, bez ispravljanja slovnih i gramatičkih grešaka.)

Komentari su u vezi sa tekstom koji se bavio jezivim pretnjama subotičkog gradonačelnika Bogdana Labana upućenim njegovom stranačkom kolegi, profesoru Vladimiru Polovini, koji je tom prilikom i fizički napadnut.

Magločistač je, uz pomoć Nezavisnog društva novinara Vojvodine, pretnje prijavio Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije.

 

Novinarska i medijska udruženja: Sankcionisati pretnje smrću 

Novinarska i medijska udruženja (Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres) najoštrije osuđuju pretnje smrću koje su upućene subotičkom portalu Magločistač i zahtevaju od nadležnih državnih organa da reaguju u skladu sa zakonom i u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara, te po hitnom postupku pronađu i primereno sankcionišu one koji stoje iza ovih pretnji.

Portalu Magločistač su, putem interneta, pristigle eksplicitne pretnje smrću u kojima se, između ostalog, navodi da će biti „zaklani kao zečevi“ i da će „čizmama gaziti“ po njihovim „krajnicima“. Povod za pretnje je tekst „Svi smo mi radnici Goše, a vladari Labani“, objavljen 4. septembra ove godine, a koji se bavi upravo pretnjama smrću koje je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban uputio svom stranačkom kolegi iz SNS-a Vladimiru Polovini.

Novinarska i medijska udruženja izražavaju veliku zabrinutost zbog konstantnih pretnji kojima su dugo već izloženi novinari i mediji koji nisu bliski vlasti, kao i zbog normalizacije diskursa pretnji, poziva na likvidaciju i vulgarnosti svake vrste u javnom govoru.

Novinarska i medijska udruženja i ovom prilikom sa žalošću konstatuju da Sporazum o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara, koje su potpisali Republičko javno tužilaštvo, Policija i novinarske i medijske organizacije, do sada nije imao očekivane pozitivne posledice, kaže se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres.

[povezaneprice]

2 komentara za: “Pretnje Magločistaču: Klaćemo vas ko zečeve

  1. Dejan

    S obzirom na to koliko je pismen autor preteće poruke, te na upotrebljen rečnik, 99% da je u pitanju Laban lično.

    08. сеп 2017. at 14:50
  2. bratislav

    Pa ti nepismeni se naj lakše late Vere i Noža. Znaš nekultura i primitivizam su uvek ruku pod ruku sa Verskim zanosom i nasiljem. Obrazovan ,stabilan čovek uvek nađe način.Ovo je neki ODANLE ili neki odavle koli je odanle. Jako težak i neprilagodljiv soj ljudi.Uopšte uzev koju god poziciju da zauzme ,od Predsednika do Portira uvek je problem i ne uklapa se.

    09. сеп 2017. at 14:47

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend