09. sep 2017.

Bez odluke u slučaju „Simić protiv Danasa“

Komisija za žalbe Saveta za štampu na sednici održanoj 31. avgusta nije uspela da usaglasi odluku da li je dnevni list Danas prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije time što nije objavio odgovor na kolumnu Snežane Čongradin “Obratila mi se Republika Srpska”, objavljenu 13. jula.

„Za” odluku da je Kodeks prekršen glasalo je pet članova Komisije, “protiv” su bila tri člana, dok su tri ostala “uzdržana”, pa nije bilo potrebne većine od osam glasova.

Pero Simić, savetnik predsednika Republike Srpske, podneo je žalbu Savetu jer Danas nije objavio njegovo reagovanje. Kako je objasnio u žalbi, on je najpre reagovao na kolumnu Snežane Čongradin “Halo Srebrenica” i Danas je korektno objavio njegov tekst. Nakon toga je, međutim, objavljen novi tekst iste autorke u kojem, kako je naveo u žalbi, njega i predsednika RS Milorada Dodika naziva, između ostalog, “produženom rukom genocida”, “propagatorima zla i mržnje”, “trovačima sopstvenih građana”, “ljudima naopakih i bolesnih namera”…

Redakciji je uputio odgovor i na ovaj tekst, koji nije objavljen. Glavni i odgovorni urednik obavestio ga je da je reagovanje puno ličnog animoziteta prema novinarki, kao i da u njemu ima insinuacija i uvreda koje su u suprotnosti sa Kodeksom novinara, zbog čega ga ne može objaviti, ali da će rado objaviti drugačije sročeno reagovanje, bez uvreda.

Simić nije poslao novi tekst, a na neobjavljivanje njegovog odgovora reagovao je Milorad Dodik, čije pismo je Danas objavio.

Članovi Komisije nisu bili saglasni u oceni da li je Danas bio u obavezi da objavi reagovanje na kolumnu svoje novinarke, odnosno da li je glavni urednik lista bio u pravu kada je naveo da je tekst uvredljiv i da nije u skladu sa Kodeksom, piše u obrazloženju Komisije Saveta za štampu.

Takođe, navodi se „da saglasnosti nije bilo ni u vezi sa tim da li zbog svog odbijanja da uredi reagovanje u skladu sa uputstvima urednika, Simić može da tvrdi da mu je uskraćeno pravo na odgovor, kao ni da li je naknadnim objavljivanjem Dodikovog pisma redakcija zapravo priznala grešku“.

Deo članova Komisije smatrao je da je pravo na odgovor princip koji redakcije uvek moraju da poštuju, a da se, posebno u ovom slučaju, to mora dozvoliti čoveku protiv kojeg je novinarka lista iznela veoma ozbiljne optužbe.

– Sama autorka teksta upotrebila je niz veoma oštrih kvalifikacija i time praktično inicirala i oštriji ton u odgovoru, zbog čega je obrazloženje urednika da je Simićevo reagovanje uvedljivo neprihvatljivo – bio je stav dela Komisije

Pojedini članovi smatrali su, međutim, da urednik nema obavezu da objavi svaki odgovor, ukoliko je, kao u ovom slučaju, uvredljiv za autorku teksta, zbog čega je, kako su naveli, ispravno uputio Simića da svoje reagovanje uredi. Time mu nije uskraćeno pravo na odgovor, već mu samo nije dozvoljeno da na ličnoj osnovi „proziva“ novinarku koja je njega kritikovala zbog politike koju vodi.

Takođe, neki od članova Komisije su smatrali i da je eventualan propust redakcije praktično ispravljen objavljivanjem Dodikovog pisma u kojem se navodi i da je redakcija odbila da objavi Simićev odgovor.

Zbog svega toga, nije bilo potrebnih osam glasova za odluku da li je list Danas prekršio Kodeks novinara Srbije, piše u obrazloženju koju je potpisao predsedavajući Zlatko Čobović.

Sastav

Komisija za žalbe Saveta za štampu radila je u sastavu: Zlatko Čobović, Stojan Marković, LJiljana Smajlović, Nevena Krivokapić, Tamara Skrozza, Vlado Mareš, Vera Barišić – Popović, Petar Jeremić, Ivana Stjelja, Vera Didanović i Dragan Đorđević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend