09. nov 2022.

Pretnje ne smeju proći nekažnjeno: Ambasador Misije OEBS i predstavnici Radne grupe za bezbednost novinara posetili Danas

Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji, izrazio je podršku zaposlenima i novinarima lista Danas nakon pretnji smrću koje su im upućene imejlom sa nepoznate adrese zbog njihovog pisanja i izrazio zadovoljstvo brzom reakcijom policije i tužilaštva.

Kako je dodao, pretnje Danasu su „neprihvatljive“ i naveo da je Misija OEBS-a u Srbiji solidarna sa našim listom i založio se za punu istragu ovih pretnji.

– Drago mi je što je predsednik Aleksandar Vučić reagovao i osudio pretnje Danasu, kao i to što je premijerka Ana Brnabić ranije izrazila posvećenost bezbednosti novinara, rekao je Bratu.

On je tokom posete Danasu osudio obraćanje narodnog poslanika iz SNS Nebojše Bakareca koji je u parlamentu optužio Danas i Novu da vode hibridni rat protiv Srbije i Aleksandra Vučića, da zagovaraju nezavisnost Kosova, kao i da tamošnje Srbe proglašavaju kriminalcima.

– Takav govor u parlamentu je neprihvatljiv, jer je reč o govoru mržnje. Takođe, nije dobro u ovakvoj atmosferi pretnji Danasu, jer ne utiče na smirivanje situacije, naveo je Bratu.

Prema njegovim rečima, pretnje Danasu su došle ubrzo nakon formiranja nove Vlade Srbije.

– Kao da neko testira vladu i dobro je što su MUP, tužilaštvo, Stalna radna grupa za bezbednost novinara, kao i međunarodne organizacije brzo reagovale. Pominjanje Šarli Ebdoa je jako čudno i zato ove pretnje moramo uzeti ozbiljno i biti solidarni protiv terorizma. Ove pretnje ne smeju proći nekažnjeno, naveo je Bratu.

Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa, zahvalio se na podršci i naveo da nikad u istoriji tog lista nije bilo takvih pretnji.

– Prete jer smo antifašistički list i jer pišemo o ratnim zločinima, ali nikad do sada nismo dobili ovakve pretnje. Normalno je da smo se uplašili, ali je država brzo reagovala, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo i policija su jako brzo reagovali i izrazio očekivanje da će se ustanoviti da je reč o „usamljenom pojedincu“.

Sastanku u našem listu prisustvovao je i predstavnik MUP-a Srbije Bekir Dudić, koji je istakao da je policija preduzela sve mere kako bi se pronašla osoba koja je pretila Danasu.

Matić: Zadovoljni Vučićevom osudom pretnji

Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, rekao je da se prvi put suočavamo sa pretnjom jednom mediju preko Proton mejla.

– Zadovoljni smo što je predsednik Vučić osudio preteće pismo, ali je njihov poslanik u parlamentu optužio Danas i Novu da vode politiku protiv Srbije. Dok god bude takvog govora prema medijima anonimni ljudi će biti ohrabreni da prete, rekao je Matić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend