01. avg 2023.

Prošao mesec od napada na novinara Vojina Radovanovića, policija nije saslušala predloženog svedoka

Kada je Vojin Radovanović, mladi novinar Političke rubrike Danasovog onlajn izdanja dao izjavu tužilaštvu, rekao je i ime svedoka koji je bio prisutan kada je napadnut u noći 24. na 25. jun.

Tog svedoka do danas nije pozvala policija koja po nalogu tužilaštva sprovodi istragu, saznaje Udruženje novinara Srbije.

Više od mesec dana prošlo je od kada je nepoznati mlađi muškarac pokušao da se razračuna sa novinarom na splavu „Šlep“ u kom su obojica bili u noćnom izlasku.

Mladić koji je došao u provod prepoznao je novinara i pre nego što mu je agresivno prišao, pokazivao je prstom u njega. Posle deset minuta već mu se unosio u lice, uhvatio ga je za rame i odgurnuo ponavljajući: „Vojine, Danas je plaćenički medij. Radiš u plaćeničkom mediju“.

Novinar nije želeo da ulazi u raspravu i dok je napadač držao ruku na njegovom ramenu rekao je: „Sve je u redu, okreni se“.

Kada je pokušao da skloni ruku sa svog ramena napadač ga je odgurnuo, a zatim još jednom krenuo fizički da na njega nasrne.

Tada su, ispričao je Radovanović, veći incident sprečili ljudi iz njegovog društva i osoba koja je bila sa napadačem.

Predmet

Odgovor institucija na napad na Vojina Radovanovića UNS je od početka pažljivo pratio i kroz mehanizam ustanovljen radom Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

UNS je bio zainteresovan za odgovor na pitanje zašto Radovanović nije pozvan da da izjavu u roku od 48 sati kako je predviđeno hitnim postupkom kada su novinari napadnuti, ali i kako napreduje policijska istraga.

Na konstatacije da kako prolazi vreme i svedoci počnu da zaboravljaju, UNS je dobio odgovor da će policija preduzeti sve što treba u zakonskom roku.

Na poslednjem sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara 27. jula bilo je reči i o napadu na Radovanovića, slučaju koji nije ušao u statistiku za prvo polugodište ove godine.

Prema statističkim podacima o postupanju javnih tužilaštava koje uredno od 2016. godine, kada je ustanovljena Stalna radna grupa za bezbednost novinara, vode predstavnici tužilaštva u junu je formirano osam predmeta „u vezi sa događajima na štetu lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja“.

Za prvo polugodište, dakle do 30. juna 2023. godine, takvih predmeta javnih tužilaštava formiranih na osnovu podnetih krivičnih prijava, odnosno izveštaja, ukupno je 42.

Sada znamo da će kada se pridoda i napad na Vojina Radovanovića taj broj, i za jun, i ukupni, biti uvećan bar za jedan predmet.

Statistika tužilaštva za prvih šest meseci 2023. godine

U 2023. godini tužilaštvo je formiralo 42 predmeta u vezi sa događajima na štetu lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja. Četiri u januaru, tri u februaru, sedam u martu, osam u aprilu, 12 u maju i osam u junu.

Zaključno sa 30. junom ove godine, preduzete su sledeće radnje: – u četiri predmeta doneta je osuđujuća presuda; – u četiri predmeta doneto je rešenje o odbačaju krivične prijave; – u tri predmeta doneta je službena beleška da nema mesta pokretanju krivičnog postupka; – u šest predmeta u toku je sprovođenje dokaznih radnji; – u dvadeset četiri predmeta podnet je zahtev za prikupanje potrebnih obaveštenja; – u jednom predmetu ni nakon preduzimanja mera u predistražnom postupku potencijalni učinilac nije identifikovan.

Prvostepena ili konačna odluka doneta je u 11 predmeta, što predstavlja 26,19% ukupnog broja predmeta.

Tužilac Branko Stamenković je na poslednjem sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara, 27. jula, rekao da je primetan pad broja odbačenih krivičnih prijava i službenih beleški, što govori o povećanju kvaliteta prijava i povećanju svesti o tome šta je krivično delo. Takođe, uočen je pad broja nepoznatih učinilaca, a ukupan broj od 84 predmeta u kojima učinilac nije otkriven se u najvećoj meri odnosi na predmete iz 2016. i 2017. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend