11. dec 2019.

Protest na godišnjicu paljenja kuće novinara Milana Jovanovića

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je građane na protest 12. decembra, od 12 časova, na Trgu Republike u Beogradu povodom godišnjice paljenja kuće novinaru portala ŽigInfo Milanu Jovanoviću iz Grocke.

U najavi protesta NUNS podseća da se navršava godinu dana od kako je novinaru Milanu Jovanoviću iz Grocke spaljena kuća. Kao nalogodavac ovog zločina optužen je Dragoljub Simonović, u to vreme predsednik opštine Grocka. Suđenje tapka u mestu, dodaje se u saopštenju.

Ovaj slučaj je samo jedan od više od stotinu slučajeva napada i pritisaka na novinare u proteklih godinu dana, ističu iz ovog udruženja.

„Država Srbija ne radi dovoljno da bi zaštitila novinare. Njene institucije ne rade dovoljno da bi im obezbedile siguran rad. Njeni najviši funkcioneri ne rade ništa da bi im pružili podršku zbog važnog posla koji obavljaju. Naprotiv, najviši državni funkcioneri svakodnevno prozivaju, vređaju, šikaniraju i optužuju malobrojne nezavisne novinare za pristrasnost i neprofesionalizam“, navodi NUNS.

Mišljenja su da na taj način sama država Srbija stvara neprijateljsku atmosferu u kojoj se mnogi novinari povlače i prestaju da istražuju važne teme.

„Bez slobodnih novinara nema slobodnih medija. Bez slobodnih medija nema slobodnih građana. Izađi na ulicu i bori se za bezbednost i slobodu novinara. Bez njih, nema ni tebe“, zaključio je NUNS.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend