20. apr 2021.

Protest protiv fašizma u Novom Sadu, podrška radio voditelju Dašku Milinoviću

Oko 2.000 Novosađana okupilo se na skupu protiv fašizma, kako bi iskazali podršku radijskom voditelju Dašku Milinoviću, koji je fizički napadnut na putu do posla. Organizatori su vojvođanske nevladine organizacije.

Foto: N1

Skup je počeo na Trgu slobode, odakle su se učesnici uputili ka Keju žrtva racije. Ubrzo pošto je antifašistički protest najavljen, zakazan je protest desničara, na istom mestu, za 15 minuta kasnije, kao neka vrsta kontramitinga.

Kako je javila reporterka N1, na Keju žrtava racije nisu zatekli desničare. Iako se celog dana strahovalo da bi moglo doći do sukoba i nasilja, na Keju žrtava racije zatečen je jedan plakat na kome piše „tradicionalisti“ i venac na kome piše „U spomen žrtvama komunizma“. Daško Milinović je taj venac bacio uz reči da tu nisu pale žrtve komunizma nego fašizma.

Reporterka N1 dodaje da je na skupu desničara bilo pedesetak mladića, koji su se razišli kada je policija došla.

Daško Milinović je rekao da građani od 1991. godine žive u državi u kojoj moraju „imati oči na leđima“.

„Nećemo da dopustimo da ljudi žive u strahu. Jasno je da smo svi ovde antifašisti. To je borba protiv siledžija, smatram sebe antifašistom jer sam uvek mrzeo siledžije i suprotstavljao se siledžijama. Dužnost je svakog da se suprotstavlja siledžijama“, poručio je na Trgu slobode Daško Milinović, a pored njega govorila je i Marija Srdić iz Antifašističke koalicije.

On je ocenio da u Srbiji postoji ogroman problem sa fašizmom, koji već decenijama ne može da se reši.

„Dolazim iz antifašističke i partizanske porodice i ne dam da mi iz sećanja izbacuju naše heroje, a da nam razne bitange predstavljaju kao antifašiste“, rekao je Milinović.

Na skupu je došlo i do manjeg incidenta, kada je jedan mladić prišao sa odštampanim tvitovima Daška Milinovića koji su se delili na mrežama i kojima se pokušalo da se relativizuje napad na novinara. Mladić je pobegao nakon što je Milinović zgužvao tvitove.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je da antifašizam znači borbu, a ne pisanje saopštenja i poruka na društvenim mrežama. Bodrožić je rekao da antifašista znači „biti normalan i znati uzvratiti udarac“.

„Za ovakvu atmosferu u društvu kriva je aktuelna vlast koja svakodnevno pokazuje da su oni u stvari ‘Šešeljevi pačići’ koji seju mržnju“, rekao je Bodrožić na skupu.

Prema njegovim rečima, uspon nacionalizma počeo je upravo u Novom Sadu krajem 80-ih godina rušenjem autonomije Vojvodine u „jogurt revoluciji“.

„Ovde je sve počelo, odavde je krenuo zao talas nacionalizma koji se valja već 30 godina“, kazao je Bodrožić.

Predsednica Građanskih inicijativa Bojana Selaković poručila je okupljenima da ne smeju da se služe metodama ekstremista koji su napali Daška Milinovića, ali da moraju da budu mnogo glasniji.

„Ovde bi danas bilo mnogo više ljudi, ali se plaše, a naš zadatak je da ih oslobodimo straha“, rekla je Selaković.

Novinar Boris Varga rekao je ranije za N1 da je država ta koja stvara atmosferu u kojoj je legitimno napadati novinare i dodao da je važno izaći na ulice i iskazati protest.

„Daško je cenjeni novinar i aktivista i mislim da svi mi ne branimo samo Daška, već ceo slobodarski koncept. Napad na Daška je napad na sve nas“, rekao je Varga.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend