19. jan 2018.

Radić: Rekli su mi da je OK da slikam, pa su me onda priveli

Vojna policija podnela je krivičnu prijavu protiv novinara i analitičara Aleksandra Radića zbog neovlašćenog ulaska na aerodrom Batajnica i fotografisanja aviona Orao. Radić tvrdi da su povod kritike koje iznosi, dok Ministarstvo odbrane navodi da je razlog privođenja neovlašćeni boravak na aerodromu dok je trajalo ispitivanje nove vojne opreme.

Krivična prijava zbog ulaska na vojni aerodrom u Batajnici i slikanja aviona je pokušaj da me pojedinci iz Ministarstva odbrane i vojske ućutkaju, tvrdi novinar i analitičar Aleksandar Radić. Priznaje da je 27. decembra 2017. u društvu jednog potpukovnika na aerodrom ušao ne pokazujući lična dokumenta, ali mu ih, kako kaže, niko nije ni tražio.

“I to nije presedan, mi smo Srbi, i zna se kako kod nas to ide, poštuju se ovako ili onako. Kad je reč o slikanju, ljudi iz jedinice su me pozvali i rekli su: ‘OK je da slikaš, ali da ne objavljuješ sada, mi s tim nemamo nikakav problem’”, objašnjava Radić.

Tvrdi da je priveden na zahtev pomoćnika ministra odbrane Nenada Miloradovića. Upravo o njemu je kako kaže poslednjih meseci u medijima govorio kritički.

“On se sa mnom rukovao, kulturno smo razmenili nekoliko fraza, bili smo na istom prostoru satima, e onda je tek došlo do reakcije, valjda emotivne, i onda je usledio zahtev da budem priveden i Vojna policija me po propisima predala civilnim organima”, dodaje Radić.

U Ministartstvu odbrane za N1 potvrđuju da je Radić priveden. “Vojna policija je privela civilno lice Aleksandra Radića zbog neovlašćenog prisustva na aerodromu Batajnica i snimanja u delu aerodroma koji pripada Tehničkom opitnom centru, u trenutku ispitivanja novog naoružanja i vojne opreme na avionu ‘Orao’. Svuda u svetu se u takvim slučajevima zabranjuje prisustvo lica koje ne pripada sistemu odbrane, što je Aleksandru Radiću jako dobro poznato”, poručuju iz Ministarstva.

Postupak protiv Radića vodi Treće osnovno tužilaštvo, a za neovlašćen ulazak i snimanje vojnih objekata zaprećeno je kaznom do tri godine zatvora.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend