16. okt 2019.

Vojni sindikat: Vulin smenio oficira uzbunjivača

Vojni sindikat Srbije saopštio je da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika zbog grubog kršenja zakona i nepostupanja po upozorenju uzbunjivača.

Prijavu će podneti, kako se dodaje, i zbog progona, degradiranja i mobingovanja uzbunivača koji je ukazao na korupuciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri lica u Ministarstvo odbrane.

„Ministar odbrane, pre nekoliko dana, potpisao je naredbu o smenjivanju sa dužnosti oficira na službi u jednoj od uprava Ministarstva odbrane, koji je odbio da na nezakonit način zaposli određene kadrove“, navodi se u saopštenju VSS.

Prema njihovim tvrdnjama, komisija za prijem u radni odnos dobila je usmeni nalog iz kabineta ministra odbrane da se „moraju zaposliti četiri lica“, koja u datom trenutku nisu ispunjavala potrebne zakonske uslove.

„Uzbunjivač, oficir sa najvišim ocenama i koji je upozorio na nezakonitost, ekspresno je i protivzakonito i mimo propisa prebačen na niže radno mesto“, ističu iz Vojnog sindikata Srbije.

Ovakvo postupanjeVulina i njegovih najbližih saradnika, dodaje se u saopštenju, jesu nastavak kontunuiranog urušavanja i kriminalizovanja sistema bezbednosti, negativne selekcije i svođenje jedne državne važne
institucije na politikanstvo i stranačko zapošljavanje.

„Na žalost ovo nije usamljen slučaj progona uzbunjivača u sistemu odbrane. Lica koja ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti umesto da se zaštite i stimulišu da ukazuju na zloupotrebe, bivaju kažnjavana i zlostavljana. Da zlo bude veće, to naređuju najviši vojni i državni rukovodioci, a ovaj negativan primer ukazuje da to dolazi i od samog ministra“, naglašavaju iz VSS.

U saopštehnju su podsetili da Vojni sindikat Srbije godinama unazad uzbunjuje javnost i ukazuje na razne zloupotrebe, čak i činjenje krivičnih dela.

„I sami smo primer progona i najgrubljih oblika zlostavljanja od strane administracije ministra odbrane. Poslednji je trenutak da skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove i Vlada Srbije preispitaju ulogu i rad ministra odbrane i njegovih najbližih saradnika“, smatraju u ovom sindikatu.

Ovaj slučaj dolazi u trenutku kada srpsku vojsku napušta dnevno veliki broj nezadovoljnih oficira, podoficira, profesionalnih vojnika i civilnih lica na službi u Vojske Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend