18. jan 2018.

Radić: Imam krivičnu i probleme zbog kritikovanja Vulina

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da je Vojna policija protiv njega podnela krivičnu prijavu zbog neovlašćenog ulaska na aerodrom Batajnica i fotografisanja aviona Orao, koji se u naoružanju Vojske Srbije nalazi više od 30 godina.

U izjavi agenciji Beta, Radić je rekao da ga je Vojna policija privela 27. decembra nakon što je na aerodromu proveo više od osam sati u društvu nekoliko desetina starešina i vojnika, prateći letačke aktivnosti u Tehničko-opitnom centru.

Radić je naveo da je na aerodrom ušao automobilom na glavnu kapiju, u pratnji jednog oficira oko sedam sati, kao i mnogo puta do sada, ali da ga je Vojna policija privela i oduzela mu fotoaparat i telefon posle radnog vremena i to, kako kaže, na zahtev pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenada Miloradovića, uz optužbu da je neovlašćeno ušao u objekat i snimao.

„Reč je o direktnoj osveti Miloradovića, ali i ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, čiji sam rad u proteklom periodu u medijima često kritikovao. Reč je o naizgled trivijalnoj situaciji u kojoj neko hoće da me optuži za ugrožavanje države, samo zbog toga što sam u javnosti ugrozio visoko mišljenje koje oni imaju o sebi“, rekao je Radić.  

Vojni analitičar je rekao da su problemi počeli da se javljaju nakon što je za TV N1, 27. juna i list Kurir dan kasnije izneo podatak da je ministar odbrane Aleksandar Vulin izbegao služenje vojnog roka 1991. godine i dodao da je iz ministrovog kabineta tada krenula sistematska aktivnost sa ciljem da bude izbačen iz svih tokova vojnog sistema.

„Prekinuli da mi objavljuju tekstove u Odbrani“

„Posle višegodišnje saradnje sa magazinom ‘Odbrana’ Ministarstva odbrane prekinuli su da mi objavljuju tekstove a tekst koji sam uradio u saradnji sa jednim oficirom su objavili bez mog imena“, rekao je Radić i ocenio da je reč o osveti zbog toga što je kritički sagledavao aktivnosti ministra i njegovih saradnika.

On je dodao da su optužbe protiv njega apsurdne, jer je na aerodrom ušao na poziv ljudi iz Tehničko-opitnog centra i to da slika modernizovani avion Orao koji je, sa istim naoružanjem i paketom opreme, javno prikazan na Batajnici 20. oktobra kada je više hiljada građana moglo da slika isti primerak aviona evidencijskog broja 25530.

„Sve se to desilo iako sam gost na brojnim našim aerodromima od juna 1988. godine, pa čak i za vreme svih ratova u SFRJ kada sam posećivao aerodrome pod našom kontrolom“, rekao je on.

Radić je, takođe, podsetio da je autor jedine monografije upravo jugoslovensko-rumunskog aviona Orao, koju je 2012. godine izdala vojna izdavačka kuća „Odbrana“, dok se na sajtu vojske i Ministarstva odbrane nalaze mahom vojne fotografije čiji je on autor.

„Osim toga, za vojnu izdavačku kuću sam uradio i knjigu o našem Ratnom vazduhoplovstvu povodom 100 godina srpske avijacije, a predgovor za tu brošuru je napisao tadašnji ministar odbrane a sadašnji predsednik Aleksandar Vučić“, podsetio je Radić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend