30. nov 2018.

Radoja: Preveliki strah novinara

Među novinarima u Srbiji je preveliki strah i zato je teško govoriti o borbi za profesionalno novinarstvo, izjavila je FoNetu novinarka Kontra Press Žarka Radoja i ocenila da su manipulacija i zbunjivanje javnosti svrha lažnih vesti.

Pozivajući se na istraživanje o tome da li novinari u redakcijama imaju uslove za rad, ona je predočila da većina anonimnih sagovornika tvrdi da ih je strah da se profesionalno bave novinarstvom.

To je ključni razlog što u Srbiji trenutno dominira tabloidno novinarstvo, u kojem se upravo plasiraju poluinformacije i dezinformacije, smatra Radoja.

„Mi živimo u lažnim vestima preko 30 godina“, rekla je Radoja novinarki Sandri Krstanović Živković, u okviru serijala razgovora Pres Ekstra.

Prema njenoj oceni, teško je profesionalno i etički izveštavati kada u redakcijama još sede ljudi koji su devedestih godina prošlog veka zagovarali ratno huškanje.

Moram istaći da nije sva odgovornost na novinarima, napomenula je Radoja i primetila da, zahvaljujući društvenim mrežama, danas svako može biti kreator lažnih vesti.

Kada govorimo o tradicionalnom i profesionalnom novinarstvu, društvene mreže nisu medij, ukazala je ona i obrazložila da mreže mogu predstavljati kvalitenu podršku novinarstvu, ali i da doprinesu širenju lažnih informacija.

Na primeru vesti o izbeglicama, Radoja je uočila da pojedinci, u atmosferi straha i panike, često plasiraju dezinformacije o ljudima druge boje kože, stvarajući tako u javnosti iskrivljenu sliku o njima.

Prema njenim rečima, generalni problem novinarstva je i to što se, bez ikakve provere, kopiraju vesti sa agencija.

Nužno je profesionalno se baviti novinarstvom, ali isto tako i graditi poverenje javnosti u profesionalne medije, zaključila je Radoja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend