17. maj 2020.

RATEL: SBB ima pravo pristupa stubovima niskonaponske mreže

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) donela je rešenje u oktobru 2019. godine, kojim je obavezala EPS Distribuciju da operatoru SBB omogući postavljanje instalacija kablovsko-distributivnog sistema na stubove niskonaponske mreže, na način i pod uslovima koji važe za sve ostale operatore elektronskih komunikacija, čime je upravni postupak pred Agencijom okončan, naveo je RATEL.

„Povodom navoda SBB da je cena iznajmiljivanja koju EPS Distribucija nameće nerazumno visoka, Agencija je smatrala da bi propisivanje druge cene, s obzirom na to da je većina operatora već potpisala ugovore sa EPS Distribucija po tim komercijalnim uslovima, dovelo operatore elektronskih komunikacionih usluga u neravnopravan položaj, što je u suprotnosti sa osnovnim načelima propisanim članom 3. tač. 2) i 6) Zakona o elektronskim komunikacijma“, dodaje RATEL u svom saopštenju.

Dakle, Agencija je rešenjem utvrdila da SBB ima pravo pristupa stubovima niskonaponske mreže pod jednakim uslovima kao i ostali operatori elektronskih komunikacija koji koriste navedene stubove distributivne elektroenergetske mreže EPS Distribucije, navodi Regulatorna agencija i dodaje da je protiv ovakvog rešenja Agencije podneta tužba Upravnom sudu i od strane SBB i od strane EPS distribucija.

„Kako su sudski postupci u toku Agencija se ograđuje od svakih daljih komentara“, piše u saopštenju.

„Agencija u ostvarivanju svoje funkcije regulatora, preduzima mere isključivo u okviru svoje stvarne nadležnosti, rukovodeći se prvenstveno ciljevima i načelima propisanim Zakonom o elektronskim komunikacijama, čime obezbeđuje podsticanje konkurencije, ravnopravan pristup i jednako postupanje prema svim operatorima prisutnim na tržištu elektronskih komunikacija u Republici Srbiji“, zaključuje se.

SBB je ranije saopštio da se Elektroprivreda Srbije pridružila institucijama i javnim preduzećima u vlasništvu države Srbije u napadima na kompaniju SBB, sa ciljem da opstruiše njen rad i onemogući pristup uslugama za više stotina hiljada korisnika, saopštio je SBB.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend