03. dec 2021.

Reporteri bez granica: Rešavanje slučaja Ćuruvija ključno za slobodu medija

Pavol Salaj, šef odseka nevladine organizacije "Reporteri bez granica" za Evropsku uniju i Balkan, kaže da je rešavanje slučaja Slavka Ćuruvije ključno za slobodu medija, jer će pokazati da je država Srbija u stanju da zaštiti novinare.

Posle sedmogodišnjeg procesa, i više od 20 godina nakon ubistva, izrečena je nova prvostepena presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika i glavnog urednika dnevnika “Dnevni telegraf”.

„Smatramo da slučaj Slavka Ćuruvije, otelotvoruje vrednosti kojih Srbija želi da se pridržava – da li želi da bude na strani onih koji štite vladavinu prava, demokratiju i slobodu štampe, kao Slavko Ćuruvija, ili na strani onih koji štite ubice. Sumnja se da je pasoš jednog od počinilaca, koji je u bekstvu, da je bio produžen za vreme demokratskih vlasti, ako je to tačno – to je strašno“, kaže on. Svi koraci moraju da se preduzmu da se reši ovaj slučaj i da se zaštite novinari u Srbiji, istakao je gost Novog dana.

Salaj naglašava da je ubistvo novinara ekstremni oblik cenzure.

„Realizovati pravdu za ubistvo Slavka Ćuruvije garantuje slobodu medija. Za nas je ova presuda jedan krhki napredak u tom slučaju. Bilo je puno koraka nazad, mnogo se kasnilo, ali to je dobar korak i nije definitivna osuda. Mi čekamo pravosnažnu presudu. I ako bude žalbenog postupka, izuzetno je važno da se to desi što brže moguće. Jelena (Ćuruvija), Veran (Matić), srpski novinari i srpsko društvo ne mogu zauvek da čekaju“, naveo je.

Na pitanje da li zna za neki drugi slučaj kom je trebalo više od 20 godina da dobije svoj epilog, kaže da ima nekoliko takvih slučajeva u Evropi i da je to uglavnom na Balkanu.To je rak-rana slobode medija na Balkanu, istakao je.

Važno je da se razume da to ubistvo nije palo s neba, kaže gost Novog dana, podsećajući da je, pre nego što je ubijen, Slavko Ćuruvija bio žrtva kampanje, satanizacije u medijima, da je bio napadan verbalno, politički, da je bio jprogonjen od strane pravosudnog sistema i stavljen pod prismotru. „To su sve problemi sa kojima se suočavaju novinari u Srbiji i na Balkanu. Sadašnja atmosfera slobode medija u Srbiji podseća na ono što se dešavalo devedesetih“, kaže.

Podsećajući da se slično desilo sa ubistvom novinarke na Malti i novinara Jana Husaka u Slovačkoj, ističe da su i u tim slučajevima postojali znaci upozorenja pre nego što su ubijeni, konstatujući da je zato važno da vlasti zaštite novinare od tih pretnji, da se ne bi dogodilo neko novo ubistvo.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend