08. sep 2020.

Pavol Salaj, Reporteri bez granica: Izuzetno zabrinjavajuće da ubice Ćuruvije još nisu osuđene

Odluka Apelacionog suda u Beogradu da povuče prvostepenu presudu predstavlja ogroman korak unazad kada su u pitanju medijske slobode u Srbiji i ohrabruje zločince, kaže Pavol Salaj iz Reportera bez granica za Cenzolovku

Pavol Salaj (foto: Ctibor Bachraty/Biela vrana)

Pavol Salaj, šef deska za Evropsku uniju i Zapadni Balkan Reportera bez granica, međunarodne organizacije za zaštitu medijskih sloboda i novinara, komentarišući ukidanje prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, u izjavi za Cenzolovku kaže da je „izuzetno zabrinjavajuće to da 21 godinu nakon ubistva Slavka Ćuruvije njegove ubice još uvek nisu zakonski osuđene“.

„Odluka Apelacionog suda u Beogradu da povuče prvostepenu presudu predstavlja ogroman korak unazad kada su u pitanju slobode medija u Srbiji“, kaže Salaj i dodaje da je po njegovom mišljenju „država propustila šansu da počne da se ozbiljno bori protiv nekažnjivosti zločina prema novinarima“.

Po njegovoj proceni, ova odluka Apelacionog suda odslikava neuspeh pravosudnog sistema i kao takva će se odraziti na novinarsku zajednicu u čitavoj zemlji.

Ohrabrenje i za one koji su zapalili kuću Jovanovića

„Novinari u Srbiji su često žrtve fizičkih napada, tako da ova odluka Apelacionog suda među njih uvodi novu dozu nesigurnosti, dok neuspeh države da se izbori za pravdu ohrabruje počinitelje zločina“, kaže Salaj.

Odluka Apelacionog suda predstavlja neuspeh pravosudnog sistema i ogroman korak unazad kada su u pitanju slobode medija u Srbiji (Pavol Salaj, Reporteri bez granica)

On smatra da „sporost i nesposobnost srpskog pravosudnog sistema u postupanju u slučaju Slavka Ćuruvije nesumnjivo ohrabruje i one koji su zapalili kuću novinara Milana Jovanovića 2018. godine“.

Reporteri bez granica su se ovim povodom oglasili i na Tviteru, gde su podsetili na ubistvo Slavka Ćuruvije rekavši da je „veoma zabrinjavajuće da pravda nije zadovoljena ni nakon 21 godine“.

„Ovo je velika prepreka medijskim slobodama koja će među novinarima izazivati dodatnu nesigurnost“, zaključila je ova organizacija.

BJEREGARD: ŠOKANTNO

Mogens Bliher Bjeregard, predsednik Evropske federacije novinara, posle ukidanja presude za ubistvo Slavka Ćuruvije rekao je za Glas Amerike da je „šokantan način na koji je pravda uklonjena ili odložena u ovom slučaju“.

Bjeregard je podsetio da se novinari u Srbiji decenijama bore protiv nekažnjivosti.

„Kada su počinioci i dalje na slobodi – bezbednost novinara i sloboda medija su u opasnosti. Mora se istaći da ućutkivanje novinara ne sme proteći bez posledica. Ovaj slučaj već predugo traje“, izjavio je Bjeregard.

1 komentar za: “Pavol Salaj, Reporteri bez granica: Izuzetno zabrinjavajuće da ubice Ćuruvije još nisu osuđene

  1. Nenad Đorić

    Kakvi novinari takvi tužioci takve i sudije.

    08. сеп 2020. at 21:19

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend