08. sep 2020.

Koprivica: RTV primio za stalno 45 radnika angažovanih preko agencije, 69 je dobilo ugovore, a 96 je ostalo bez angažovanja

Generalni direktor RTV kaže za Cenzolovku da pokrajinski javni servis i Ministarstvo kulture i informisanja (i dalje) „traže rešenje“ za zahtev RTV o vraćanju 201 milion dinara koliko je toj kući uskraćeno prilikom rebalansa republičkog budžeta u aprilu ove godine

Foto: Snimak ekrana, RTV

Generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica izjavio je za Cenzolovku da je od ukupnog broja radnika angažovanih u toj kući preko agencije za zapošljavanje, njih 96 ostalo bez angažovanja u RTV-u.

Nakon što RTV usled besparice nije bio u mogućnosti da nastavi saradnju s „lizing agencijom“ posle 30. avgusta, pokrajinski javni servis je, u skladu s ranijom izjavom koju je Koprivica dao za Cenzolovku, primio u stalni radni odnos 45 radnika koji su bili angažovani preko agencije.

„Oni su od 1. septembra radnici RTV-a“, navodi Koprivica u pisanom odgovoru našem portalu ističući da pokrajinski javni servis i Ministarstvo kulture i informisanja trenutno rade na „iznalaženju rešenja“ za zahtev RTV-a o vraćanju 201 milion dinara koliko je toj kući uskraćeno prilikom rebalansa republičkog budžeta u aprilu ove godine. „Traženje rešenja“ je inače bila tema i saopštenja RTV-a od 25. avgusta.

RTV ponudio ugovore o privremeno-povremenim poslovima

Generalni direktor RTV-a je potvrdio da je ta kuća jednom broju „agencijaša“ ponudila ugovore o obavljanju privremeno-povremenih poslova – prema njegovim rečima, 69 radnika koji su bili angažovani preko agencije sada su angažovani u RTV-u putem takvih ugovora, koji su, ističe, „trenutno jedino mogući i u skladu sa zakonom i mogu se produžavati u skladu sa potrebama“.

U Sindikatu „Nezavisnost“ RTV-a, međutim, barataju podatkom o preko 100 „agencijaša“ koji su, prethodno raskinuvši radni odnos s agencijom, prihvatili tzv. PP ugovore.

Od ukupnog broja radnika angažovanih u RTV-u preko agencije za zapošljavanje, 45 je dobilo posao za stalno, 69 je potpisalo PP ugovore, dok je njih 96 ostalo bez angažovanja u RTV-u (Miodrag Koprivica, direktor RTV-a)

Pravni zastupnik tog sindikata, advokat Veljko Milić ističe za naš portal da je sve koji su mu se obratili povodom ponude da potpišu PP ugovore upozorio na ono što stoji u nazivu takve vrste ugovora.

„U pitanju su privremeno-povremeni poslovi i nigde ne stoji na koji period se ti ljudi angažuju, pa to može biti nedelju dana ili mesec dana“, navodi Milić.

Koprivica je ranije pominjao da je preko agencije u RTV-u, pre raskida ugovora, bilo angažovano 257 radnika. U današnjim odgovorima našem portalu navodi da je, bez onih koji su dobili posao za stalno i onih koji su potpisali PP ugovore, njih 96 ostalo bez angažovanja u RTV-u. Gde se dede preostalih 40 – nije objasnio.

Na naše pitanje šta će biti s radnicima RTV-a kojima uskoro ističu ugovori na određeno vreme (u trajanju do dve godine), o čemu je Cenzolovka nezvanično informisana od samih radnika, Koprivica odgovara da će im „biti ponuđeni ugovori ukoliko postoji potreba za njihovim daljim angažovanjem“.

Dok se čeka odluka NZS

U grupi radnika koja je ostala bez angažovanja u RTV-u deo njih, kako su potvrdili za Cenzolovku, koristi preostali deo godišnjeg odmora, dok se drugi deo sprema na odlazak na plaćeno odsustvo.

Marko Kaćanski do kraja avgusta bio je kao reditelj angažovan na Radio-televiziji Vojvodine posredstvom agencije za zapošljavanje, i nakon raskida ugovora RTV-a sa agencijama „Montop“ i „Labris“, priča za Cenzolovku, najpre je iskoristio nekoliko dana godišnjeg odmora.

„Danas sam obavešten iz agencije ‘Labris’ (iako nije nosilac posla dobijenog na tenderu, isključivo ova agencija komunicira za zaposlenima, op. a.) da dođem po rešenje o odsustvovanju sa rada, što je, u stvari, plaćeno odsustvo koje može da traje do 45 dana“, kaže Kaćanski za Cenzolovku.

Cenzolovka je imala uvid u jedno takvo rešenje koje važi od sutra, 9. septembra, „do poziva poslodavca, a najduže 45 dana“. Za vreme odsustva zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini od 60 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, što, kako saznajemo, ide na teret poslodavca, odnosno agencije.

Kaćanski nam kaže da će prihvatiti tu ponudu, svestan da je to provizorno dok Nacionalna služba za zapošljavanje, kako je informisan, ne odobri plan o proglašavanju njega i njegovih kolega za tehnološki višak; od toga će i zavisiti koliko će dugo biti na plaćenom odsustvu.

Kakvo je stanje u manjinskim redakcijama?

Reagujući na, kako je naveo, „saopštenja novinarskih udruženja i nepotpisana redakcijska saopštenja“, koja su se ticala stanja zaposlenih u manjinskim redakcijama pokrajinskog javnog servisa i problema s kojima će se te redakcije suočiti zbog otpuštanja radnika, Koprivica je dostavio zvanične podatke o broj zaposlenih i angažovanih radnika u svim manjinskim redakcijama RTV-a na dan 31. avgust ove godine.

U ukupno 18 redakcija koje pripremaju televizijski i radijski program u okviru RTV-a na jezicima nacionalnih manjina radilo je 207 novinara i medijskih radnika. Od toga je 121 zaposlen na neodređeno vreme, 31 na određeno, 46 je angažovano preko agencije i devetoro je honoraraca.

Koprivica je ranije najavio da će od 27 novinara koji će biti primljeni na neodređeno vreme u RTV, njih 18 biti iz manjinskih redakcija.

Na najavljeno otpuštanje radnika angažovanih na RTV-u preko agencije reagovali su Redakcija na mađarskom jeziku Televizije RTV-a, te Drugi i Treći program Radija RTV-a, kao i više novinarskih i medijskih udruženja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend