26. avg 2020.

Protest mađarske redakcije RTV povodom najavljenog otpuštanja 200 radnika pokrajinskog javnog servisa

Egzistencija mladih novinara, urednika, lektora, realizatora, reditelja i asistenata reditelja u velikoj je opasnosti, a istovremeno je neizvesna i proizvodnja programa na mađarskom jeziku, upozorava se u saopštenju ove redakcije

Transparent ispred RTV-a tokom jednog od ranijih protesta (foto: Podrži RTV)

Nakon novinara Drugog i Trećeg programa Radija RTV-a, javnosti su se danas, povodom najavljenog otpuštanja oko 200 radnika Radio-televizije Vojvodine posle 30. avgusta, koji su u toj kući angažovani preko agencije za zapošljavanje, obratili i članovi televizijske redakcije programa na mađarskom jeziku.

Osuđujući masovno otpuštanje radnika, članovi te redakcije RTV-a ukazuju na to da je „egzistencija mladih novinara, urednika, lektora, realizatora, reditelja i asistenata reditelja  u velikoj opasnosti, a istovremeno je neizvesna i proizvodnja programa na mađarskom jeziku“.

Redovno informisanje neizvesno

„Redakcija programa na mađarskom jeziku iskazuje nezadovoljstvo zbog otpuštanja svakog pojedinog radnika koji učestvuje u proizvodnji i realizaciji programa, a ovim otvorenim pismom pridružujemo se kolegama Drugog programa Radija RTV-a koji su među prvima iskazali nezadovoljstvo zbog nastale situacije.“

Drugi program Radija RTV-a takođe emituje program na mađarskom jeziku, dok se na Trećem programu emituje program na jezicima ostalih nacionalnih zajednica.

Radio-televizija Vojvodine je zbog uštede troškova početkom jula već raskinula saradnju sa 56 radnika, i tada je redakcija programa na mađarskom jeziku, podsećaju u saopštenju, bila prinuđena da otpusti pet honorarno angažovanih radnika koji su kao novinari radili za veb-redakciju. Od tada ceo taj posao obavlja samo jedan novinar.

„Redakcija programa na mađarskom jeziku ima ukupno 35 članova, od kojih je 15 stalno zaposleno, devetoro ih je angažovano na određeno vreme, a 11 radi preko agencije. Bez njih će redovno informisanje gledalaca biti neizvesno“, upozoravaju iz mađarske redakcije RTV-a.

Slična upozorenja stigla su ranije iz drugih manjinskih redakcije pokrajinskog javnog servisa, kao i od predstavnika Sindikata „Nezavisnost“ u toj kući.

Onemogućen rad manjinskih redakcija

Podsećajući da se rukovodstvo JMU RTV redovno poziva na to da emituje programe na više od deset manjinskih jezika, članovi mađarske redakcije RTV-a ukazuju da planirano otpuštanje „uništava tu jedinstvenu vrlinu naše multinacionalne medijske kuće“. 

„Masovnim otpuštanjem onemogućuje se rad ne samo u redakciji programa na mađarskom jeziku već i u svakoj drugoj manjinskoj redakciji“, ističe se u saopštenju te redakcije.

Oni su pozvali rukovodstvo RTV-a da „reši ovaj problem u najskorijem roku i da obavesti naše kolege o načinu na koji će se nastaviti njihovo angažovanje, jer je potpuno neprihvatljivo i ponižavajuće da oni iz drugih medija saznaju da mogu da ostanu bez posla“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend