20. avg 2020.

Redakcija Radija 2: Rukovodstvo RTV-a da podnese ostavku ako nije sposobno da zaustavi otpuštanja

Redakcija Drugog programa Radija Radio-televizije Vojvodine (RTV) koji emituje na mađarskom jeziku (Radio 2) zapretila je danas protestom zbog otpuštanja zaposlenih u manjinskim redakcijama na RTV-u.

Ocenili su da rukovodstvo RTV-a “uništava” redakcije na manjinskim jezicima i pozvali ga da podnese ostavku, ukoliko nije sposobno da obezbedi sredstva za rad pokrajinskog javnog medijskog servisa.

“U poslednja četiri meseca naša redakcija je izgubila četvoro ljudi, a otpuštanje dodatnih šest do osam ljudi bi praktično značilo onemogućavanje proizvodnje kvalitetnog programa i izvršavanja zadataka javnog servisa“, piše u saopštenju.

Oni ukazuju da nacionalne manjine imaju ustavno pravo na informisanje na maternjem jeziku i da to one i plaćaju kao poreski obveznici.

Po njihovim rečima, u poslednjih 10 godina broj zaposlenih u RTV-u se konstantno povećava, a u mađarskoj redakciji Radio Novog Sada, kao i u ostalim manjinskim redakcijama, zbog nedovoljno zaposlenih situacija je postala neodrživa, dok obećanja rukovodstva o popunjavanju radnih mesta nisu ispunjena.

“Uz sve to, rukovodstvo RTV-a se stalno poziva na ‘zabranu zapošljavanja’ u državi, koje se međutim – prema svim naznakama – ne odnosi na svakoga i na sve radne jedinice”, piše u saopštenju.

Naveliu su da rukovodstvo RTV-a “ne vodi nikakav dijalog” sa zaposlenima u toj medijskoj kući.

“Da li je menadžment RTV-a svestan da kadrovska politika u poslednje dve-tri godine znači de fakto uništavanje manjinskih redakcija? Da li rukovodstvo RTV-a zna da je uz ovako mali broj zaposlenih neodrživ 24 časovni program na mađarskom jeziku, uz kriterijume javnog servisa? Zašto RTV angažuje značajan broj penzionisanih saradnika, kada se konstantno bori sa materijalnim problemima i zbog nedostatka novca planira otpuštanje 200 mladih, zaposlenih preko agencija”?, pitanja su u saopštenju.

Upitali su rukovodstvo RTV i da li je pokušalo da reprogramira novčana sredstva iz drugih izvora za zaposlene preko agencija.

“Ako se u roku od dve nedelje planiraju otpuštanja, zašto se o tome zvanično ne obaveste oni na koje se to odnosi, ili zašto se ne demantuju takve informacije? Ako rukovodstvo RTV-a nije sposobno da obezbedi materijalne i ostale uslove za rad, zašto ne podnese ostavku. Ako se već rukovodstvo i osnivač RTV-a tako često i rado pozivaju na važnost manjinskih medija i višejezičnosti RTV-a, zašto prećutno doprinose njihovom uništavanju?”, pita redakcija u saopštenju.

Dodali su da od nadležnih očekuju jasne odgovore na postavljena pitanja, a „u suprotnom, bićemo prinuđeni da pribegnemo drugačijim formama protesta“.

Poručuju da pritom računaju na podršku i saradnju udruženja novinara, međunarodnih medijskih organizacija i sindikata, poručila je redakcija na Drugom programu Radija Radio-televizije Vojvodine (RTV) koji emituje na mađarskom jeziku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend