21. avg 2020.

NDNV: Pozivamo rukovodstvo RTV da ne ugrožava informisanje na manjinskim jezicima

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zabrinuto je zbog položaja kolega i koleginica u manjinskim redakcijama Radio-televizije Vojvodine (RTV) nakon što su novinari drugog programa Radija Novi Sad na mađarskom jeziku potvrdili ranije informacije da se u toj medijskoj kući spremaju otkazi koji ugrožavaju informisanje na manjinskim jezicima.

NDNV u saopštenju podseća da su zbog toga protestovali i zaposleni u redakcijama na slovačkom, rumunskom i rusinskom jeziku koji realizuju program na Trećem programu radija, koji su uputili protestno pismo rukovodstvu te kuće zbog najavljenog otpuštanja radnika angažovanih posredstvom agencija za zapošljavanje.

„Nedopustivo je da bilo koja manjinska zajednica trpi zbog loše raspodele finansija i ranijeg neracionalnog zapošljavanja. Najavljenim otpuštanjem više od 200 saradnika u pokrajinskom javnom servisu najugroženija je produkcija, koja bi zapravo trebalo da bude najzaštićeniji deo svake medijske kuće“, kaže se u saopštenju NDNV i dodaje:

„Posebno smo zabrinuti zbog toga što, prema navodima manjinskih redakcija, rukovodstvo RTV-a ne vodi nikakav dijalog sa zaposlenima u JMU o trenutnim problemima, zbog čega oni nemaju nikakvu zvaničnu informaciju o tome što se dešava u pokrajinskom javnom servisu.Angažman novinara i saradnika putem različitih agencija direktno urušava njihov integritet i autonomiju koji su neophodni da bi profesionalno radili svoj posao i da bi građani i građanke Vojvodine koji plaćaju opstanak i rad te kuće  konačno dobili kvalitetne medijske sadržaje.

Nedopustivo je da se redakcije koje već duže trpe zbog loše kadrovske politike sada dovode u položaj da im je ugrožen rad, odnosno da je ugroženo informisanje na manjinskim jezicima u Vojvodini.

NDNV poziva RTV da zaštiti novinare i medijske radnike, posebno one u manjinskim redakcijama, a ukoliko rukovodstvo ne nađe rešenje za njihov položaj da podnese ostavku.

Naša organizacija će i dalje pratiti situaciju u toj kući i ukoliko se ostvare najavljena otpuštanja o tome obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne organizacije.

NDNV će i dalje svojim članovima obezbeđivati pravnu pomoć i savetovanje“, kaže se u saopštenju NDNV.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend