08. jul 2021.

Svaka čast: RTV nema Upravni odbor i direktora programa, od danas je i bez generalnog direktora

Dakle, još jednom, ako mislite da je greška u naslovu: Radio-televizija Vojvodine, jedan od dva javna servisa u Srbiji (!), nema svoj Upravni odbor, nema generalnog direktora i nema direktora programa, pa čak nema ni vršioce dužnosti na tim mestima. Ko može ovo da pobedi?!

RTV – obezglavljen, ali zato ima novu zgradu (foto: Cenzolovka)

Radio-televizija Vojvodine može da se podiči da ima novu zgradu, istina poluuseljenu, ali danas bi, dan nakon što je generalnom direktoru Miodragu Koprivici istekao mandat, mogla da se podiči i onim što nema: osim generalnog direktora, nema ni Upravni odbor – većini članova mandat je istekao još u aprilu, a novi članovi još nisu izabrani, ali ni direktorku programa – istekao joj je mandat krajem maja.

Ta lista bi mogla da bude produžena pošto je i glavni i odgovorni urednik Prvog programa televizije vrlo blizu kraju mandata.

Za ovakvu situaciju, bez presedana u radu javnih servisa, najodgovorniji su, bez dileme, Skupština Srbije i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), o čemu je Cenzolovka u više navrata pisala i, štaviše, upozoravala na upravo ovakav ishod.

Krajem ovog meseca četvorogodišnji mandat ističe i glavnom i odgovornim uredniku Prvog programa televizije Nenadu Ćaćiću

Cenu kršenja zakonskih rokova za izbor novih članova REM-a, pa potom nemogućnost odlučivanja u krnjem REM-u, pokrajinski javni servis plaća time što na vreme nije izabran Upravni odbor RTV-a, pa samim tim do danas nisu ni mogli da budu raspisani konkursi za dve ključne pozicije u „arhitekturi“ RTV-a, niti su na ta mesta, do izbora novih čelnika, mogli da budu imenovani vršioci dužnosti. Za šta je, po Zakonu o javnim servisima, Upravni odbor jedini vlastan.

Dakle, još jednom: RTV – jedan od dva javna servisa u Srbiji! – nema svoj Upravni odbor, nema generalnog direktora i nema direktora programa, pa čak nema ni vršioce dužnosti na tim mestima. Ko može ovo da pobedi?!

Iz REM-a na pitanja Cenzolovke stižu kontradiktorni odgovori o tome da li će do 15. jula, kada „removci“, kako doznajemo, idu na raspust, uopšte biti održana sednica na kojoj bi, ako bude sreće, iz četvrtog (!) pokušaja konačno bili izabrani novi članovi UO RTV-a, ali i RTS-a, koji je takođe bez upravljačkog tela.

Pomoćnici i zamenici šefuju

Danas je dosadašnjem Koprivičinom zameniku Jožefu Klemu prvi radni dan u novoj ulozi – kao, silom prilika, čelniku pokrajinskog javnog servisa.

U razgovoru za Cenzolovku Klem je potvrdio da mu je Koprivica 6. jula produžio ugovor o radu na godinu dana, čime je obezbeđen pravni osnov da ostane u RTV-u, budući da bi mu bez toga mandat istekao juče, kad i Koprivici (koji je imenovan 6. jula 2016, a mandat mu je otpočeo dan kasnije).

„Naši pravnici su zaključili da nema smetnji da od danas obavljam dužnosti koje ima generalni direktor, pošto u opisu mog posla kao zamenika stoji da imam sva ovlašćenja generalnog direktora u njegovom odsustvu. To znači da, uz ostalo, mogu i da odobravam isplatu plata, i to će tako biti sve dok Upravni odbor ne izabere na konkursu novog direktora ili, u drugoj varijanti, ne imenuje vršioca dužnosti, što će, naravno, zavisiti od toga kada će REM izabrati nove članove Upravnog odbora RTV-a“, naveo je Klem.

Od početka juna ove godine ime bivše direktorke programa Kokotović promptno je uklonjeno iz impresuma RTV-a, kao i sa svih odjavnih špica. Ovo potonje urađeno je na osnovu dopisa „od gore“

Ali to nije jedini problem s kojim se RTV trenutno suočava: pokrajinski javni servis trenutno nema ni direktora programa, pošto je 30. maja istekao četvorogodišnji mandat Sonji Kokotović. Došavši na to mesto krajem maja 2017, usred pravne bitke nekadašnjeg direktora programa Slobodana Arežine i, čini se, u inat njegovim nastojanjima da pred sudom dokaže da je protivzakonito smenjen u maju 2016, u čemu je na kraju uspeo, ali, avaj, od početka juna ove godine ime bivše direktorke programa promptno je uklonjeno iz impresuma RTV-a, kao i sa svih odjavnih špica.

Ovo potonje urađeno je na osnovu dopisa „od gore“, rekli su nam zaposleni u pokrajinskom javnom servisu.

Kako novi članovi UO još nisu izabrani pa tako nema ko da barem imenuje vršioca dužnosti, deo dužnosti programskog direktora, potvrdio nam je Jožef Klem, već više od mesec dana obavlja glavna i odgovorna urednica Prvog programa Radija Milada Popović, koja je u protekle četiri godine ujedno bila i pomoćnica direktora programa za radijske programe.

„Za tako nešto nema pravnih smetnji“, napominje Klem za Cenzolovku, „pošto Milada Popović kao pomoćnica obavlja isključivo organizacione, a ne uredničke poslove.“

POPOVIĆ: BAHAT ODNOS VLASTI PREMA INSTITUCIJAMA

Judita Popović, članica Saveta REM-a, prilično je skeptična po pitanju zakazivanja sednice do 15. jula.

Naime, na naše pitanje da li ima informaciju o tome da li će sednica Saveta REM-a na kojoj će se odlučivati o izboru novih članova UO javnih servisa biti održana do 15. jula, kada počinje letnja pauza koja traje do septembra, Judita Popović odgovara da ova tačka očigledno nije prioritet Regulatora, što se jasno vidi iz dosadašnje organizacije sednica i da nema naznaka da će redovna sednica sa ovom temom biti zakazana tokom jula.

Ona je za Cenzolovku rekla i da za beskonačno prolongiranje izbora članova upravnih odbora javnih servisa nema opravdanja.

„To je konstantno bahat odnos aktuelne vlasti prema institucijama i procedurama, zato se ne poštuju zakonom predviđeni rokovi”, smatra Popović i dodaje da autoritarnost aktuelnog režima teži sveobuhvatnoj kontroli medija i na ovaj način – nezainteresovanošću za upravljačke organe pri javnim servisima.

Ona objašnjava da je uloga upravnih odbora javnih servisa definisana zakonom, ali da su oni svedeni na servis vlasti, koja upravlja njima i kreira ih prema svojim potrebama, bira podobne ili čak ni to ne radi, što je trenutno slučaj. REM, kako kaže, u svemu tome ima ulogu poslušnika uprkos činjenici da bi po Ustavu i zakonu trebalo da bude nezavisno i samostalno regulatorno telo.

Zakonski rokovi su za protivnici!

Kako se, zaboga, uopšte stiglo do ovakve situacije u kojoj se našao RTV?

Konkurs za šest članova UO RTV-a REM je, istina, raspisao blagovremeno, još u septembru 2020, i činilo se da će do aprila ove godine, kada je većini članova starog sastava isticao mandat, biti dovoljno vremena da se taj posao završi; kao i po pitanju izbora novih članova UO RTS-a.

REM se izbora novih članova, međutim, prihvata tek u aprilu ove godine, kada održava dve sednice s tom temom, ali oba puta nije moglo doći do glasanja – zbog nedostatka kvoruma.

Iz REM-a stižu kontradiktorni odgovori o tome da li će do 15. jula, kada „removci“ idu na raspust, uopšte biti održana sednica na kojoj bi, ako bude sreće, iz četvrtog (!) pokušaja konačno bili izabrani novi članovi UO RTV-a i RTS-a

U tom trenutku, REM funkcioniše u krnjem sastavu – sa sedam umesto sa devet članova. Još u decembru 2020. ostavku u Savetu podneo je Slobodan Cvejić, a 11. aprila preminuo je Zoran Simjanović. Na sve to, na obe sednice nije došlo po dvoje članova, a za izbor u UO potrebna je dvotrećinska većina u Savetu REM-a.

Ništa nije bolje prošla ni sednica Saveta REM-a koja je održana u maju – opet dvoje članova Saveta nije prisustvovalo sednici i kvoruma nije bilo. Nakon toga, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić izjavljuje za Cenzolovku da će upravni odbori biti izabrani do polovine juna.

Ta poslednja sednica Saveta REM-a, na kojoj je iz trećeg pokušaja trebalo da budu izabrani novi članovi upravljačkih organa oba javna servisa, održana je 14. maja. Do tada je Skupština morala da izabere barem jednog od dva nedostajuća člana, ako ne i oba.

Nakon ostavke Slobodana Cvejića, rok koji je Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje imao za raspisivanje javnog poziva za predlaganje novog člana Saveta REM-a bio je 6. januar, a Odbor je to učinio – tri meseca kasnije! Novi član Saveta REM-a Milorad Vukašinović izabran je tek 20. maja.

Isti skupštinski odbor pogazio je zakonski rok i kada je u pitanju izbor novog člana Saveta REM-a umesto preminulog Zorana Simjanovića. Prema Zakonu o elektronskim medijima, rok za raspisivanje konkursa u slučaju smrti člana Saveta je 15 dana od dana smrti, a s obzirom na to da je poznati kompozitor preminuo 11. aprila, taj javni poziv trebalo je da usledi krajem aprila. Usledio je, međutim, tek 25. maja, a do danas novi član Saveta REM-a još nije izabran.

Možda bude, možda i ne bude

Inače, krajem ovog meseca četvorogodišnji mandat ističe i glavnom i odgovornim uredniku Prvog programa televizije Nenadu Ćaćiću. On je na tu funkciju, nakon sprovedenog konkursa, imenovan 25. jula, s tim da mu je mandat otpočeo dan kasnije.

Sve i da REM do 15. jula formira Upravni odbor RTV-a i da se on brže-bolje konstituiše, najviše što se može učiniti jeste da se na mesto glodura Prvog programa televizije imenuje vršilac dužnosti, s tim da se u međuvremenu raspiše konkurs za to mesto, kao, uostalom, i za druge pozicije u pokrajinskom javnom servisu.

Trenutno prvi čovek RTV-a Jožef Klem pribojava se toga što bi, u slučaju da REM ponovo omane pri izboru članova upravnih odbora, Prvi program televizije pokrajinskog javnog servisa krajem jula ostao bez osobe koja jedina zakonski odgovara za sadržaj tog programa. Glavni i odgovorni urednik Prvog programa, inače, nema svog zamenika.

„Glavni i odgovorni urednik Prvog programa ima svog pomoćnika i na taj način će biti obezbeđeno funkcionisanje tog medija, ali bi svakako bilo dobro da se što pre konstituiše Upravni odbor RTV-a, u prvom redu da bi na ključne pozicije u kući došle ličnosti izabrane na konkursu. Što se tiče funkcionisanja RTV-a, mi bez Upravnog odbora možemo još dva ili tri meseca, ali bi svako dalje prolongiranje izbora članova UO našu kuću dovelo u situaciju da ne bude u stanju da donese ključne dokumente, na šta smo obavezni po zakonu“, upozorava Jožef Klem.

A da li će se Savet REM-a sabrati i do 15. jula uspeti da obavi ono što pokušava još od aprila – zavisi sa kim pričate u regulatornom telu.

Njegova predsednica Olivera Zekić kratko nam je poručila da će sednica „biti uskoro zakazana“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend