11. feb 2021.

Zakon, šta je to?: Skupština probila rok za izbor novog člana Saveta REM-a

Trebalo je da javni poziv bude raspisan pre mesec dana, nakon što je u decembru Slobodan Cvejić podneo ostavku u Savetu REM-a. Šta čekaju, nismo uspeli da saznamo ni u Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine, niti u pokrajinskom parlamentu

Narodna skupština (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Brojne kontroverze koje u javnosti svojim (ne)radom izaziva Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dodatno su podgrejane krajem prošle godine kada je profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Cvejić podneo ostavku na mesto člana Saveta REM-a, i to, kako je tvrdio, zbog narušavanja demokratskih procedura na sednicama Saveta.

Cvejićevo nezadovoljstvo kulminiralo je na sednici na kojoj je za predsednicu Saveta, bez najave i pod tačkom razno, izabrana Olivera Zekić, nakon čega je on odlučio da ode iz ovog tela.

Ni dva i po meseca posle njegove ostavke, procedura za izbor novog člana Saveta nije pokrenuta, pa najvažniji organ u REM-u po ko zna koji put funkcioniše u nepotpunom sastavu – sa osam umesto sa devet članova.

Ni Skupština se ne drži zakona kao pijan plota

Prema Zakonu o elektronskim medijima, Narodna skupština Republike Srbije dužna je da raspiše javni poziv najkasnije 15 dana od dana prestanka mandata člana Saveta. Kako stoji u zakonu, kada mandat prestane podnošenjem ostavke Narodnoj skupštini u pismenoj formi, članstvo u Savetu prestaje danom dostavljanja ostavke.

Kako je Slobodan Cvejić Skupštini predao ostavku 22. decembra 2020. godine, trebalo je da Odbor za kulturu i informisanje raspiše javni poziv 6. januara.

Zbog čega se kasni sa procedurom, nismo uspeli da saznamo jer nam iz službe Odbora za kulturu i informisanje nisu odgovorili.

Ove godine članovi tog skupštinskog tela nisu se ni sastajali – poslednja sednica održana je 16. decembra 2020.

Cvejić je na mesto člana Saveta REM-a postavljen prošlog februara, na predlog poslanika Srpske napredne stranke u vojvođanskoj skupštini, a njegovu kandidaturu potvrdio je nadležni odbor Skupštine Vojvodine.

To znači da se o novom članu Saveta REM-a pita Odbor za informisanje Pokrajinske skupštine koji, nakon što Narodna skupština raspiše javni poziv, pokreće postupak za predlaganje kandidata za izbor člana Saveta REM-a, utvrđuje listu kandidata i upućuje je Odboru za kulturu i informisanje na razmatranje. Konačnu odluku donose poslanici.

Zavet ćutanja vlada i u pokrajinskom Odboru za informisanje, jer smo, kao i u nadležnom odboru Narodne skupštine, ostali bez odgovora na pitanje o raspisivanju javnog poziva.

Manje članova, manje rasprave

U međuvremenu, Savet Regulatora po ko zna koji put radi u nepotpunom sastavu. To je tako još od 2016. godine – retko kad je imao svih devet članova. U punom kapacitetu odlučivali su u prvoj polovini 2017. godine, da bi potom sve do decembra 2019. godine Savet radio sa šest članova, koji su lako usaglašavali stavove.

Posle dijaloga vlasti i dela opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, krajem 2019. godine Odbor za kulturu i informisanje konačno je uputio poziv za predlaganje kandidata za tri člana Saveta REM-a. Skupština Srbije je 27. decembra izabrala tri nova člana – Juditu Popović, Zorana Simjanovića i Aleksandra Vitkovića.

Krajem januara su Đorđe Vozarević (izabran na predlog vojvođanske skupštine) i Goran Peković iznenada podneli ostavke, pa su izabrani novi članovi – Višnja Aranđelović i Slobodan Cvejić.

Nakon deset meseci rada u Savetu, tokom kojih je predlagao brojne inicijative, Cvejić je podneo ostavku. O razlozima napuštanja REM-a govorio je u intervjuu za Cenzolovku, obelodanivši kontroverzan način donošenja odluka u Savetu REM-a. Te tvrdnje do danas niko iz REM-a nije demantovao.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend