11. feb 2021.

Zakon, šta je to?: Skupština probila rok za izbor novog člana Saveta REM-a

Trebalo je da javni poziv bude raspisan pre mesec dana, nakon što je u decembru Slobodan Cvejić podneo ostavku u Savetu REM-a. Šta čekaju, nismo uspeli da saznamo ni u Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine, niti u pokrajinskom parlamentu

Narodna skupština (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Brojne kontroverze koje u javnosti svojim (ne)radom izaziva Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dodatno su podgrejane krajem prošle godine kada je profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Cvejić podneo ostavku na mesto člana Saveta REM-a, i to, kako je tvrdio, zbog narušavanja demokratskih procedura na sednicama Saveta.

Cvejićevo nezadovoljstvo kulminiralo je na sednici na kojoj je za predsednicu Saveta, bez najave i pod tačkom razno, izabrana Olivera Zekić, nakon čega je on odlučio da ode iz ovog tela.

Ni dva i po meseca posle njegove ostavke, procedura za izbor novog člana Saveta nije pokrenuta, pa najvažniji organ u REM-u po ko zna koji put funkcioniše u nepotpunom sastavu – sa osam umesto sa devet članova.

Ni Skupština se ne drži zakona kao pijan plota

Prema Zakonu o elektronskim medijima, Narodna skupština Republike Srbije dužna je da raspiše javni poziv najkasnije 15 dana od dana prestanka mandata člana Saveta. Kako stoji u zakonu, kada mandat prestane podnošenjem ostavke Narodnoj skupštini u pismenoj formi, članstvo u Savetu prestaje danom dostavljanja ostavke.

Kako je Slobodan Cvejić Skupštini predao ostavku 22. decembra 2020. godine, trebalo je da Odbor za kulturu i informisanje raspiše javni poziv 6. januara.

Zbog čega se kasni sa procedurom, nismo uspeli da saznamo jer nam iz službe Odbora za kulturu i informisanje nisu odgovorili.

Ove godine članovi tog skupštinskog tela nisu se ni sastajali – poslednja sednica održana je 16. decembra 2020.

Cvejić je na mesto člana Saveta REM-a postavljen prošlog februara, na predlog poslanika Srpske napredne stranke u vojvođanskoj skupštini, a njegovu kandidaturu potvrdio je nadležni odbor Skupštine Vojvodine.

To znači da se o novom članu Saveta REM-a pita Odbor za informisanje Pokrajinske skupštine koji, nakon što Narodna skupština raspiše javni poziv, pokreće postupak za predlaganje kandidata za izbor člana Saveta REM-a, utvrđuje listu kandidata i upućuje je Odboru za kulturu i informisanje na razmatranje. Konačnu odluku donose poslanici.

Zavet ćutanja vlada i u pokrajinskom Odboru za informisanje, jer smo, kao i u nadležnom odboru Narodne skupštine, ostali bez odgovora na pitanje o raspisivanju javnog poziva.

Manje članova, manje rasprave

U međuvremenu, Savet Regulatora po ko zna koji put radi u nepotpunom sastavu. To je tako još od 2016. godine – retko kad je imao svih devet članova. U punom kapacitetu odlučivali su u prvoj polovini 2017. godine, da bi potom sve do decembra 2019. godine Savet radio sa šest članova, koji su lako usaglašavali stavove.

Posle dijaloga vlasti i dela opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, krajem 2019. godine Odbor za kulturu i informisanje konačno je uputio poziv za predlaganje kandidata za tri člana Saveta REM-a. Skupština Srbije je 27. decembra izabrala tri nova člana – Juditu Popović, Zorana Simjanovića i Aleksandra Vitkovića.

Krajem januara su Đorđe Vozarević (izabran na predlog vojvođanske skupštine) i Goran Peković iznenada podneli ostavke, pa su izabrani novi članovi – Višnja Aranđelović i Slobodan Cvejić.

Nakon deset meseci rada u Savetu, tokom kojih je predlagao brojne inicijative, Cvejić je podneo ostavku. O razlozima napuštanja REM-a govorio je u intervjuu za Cenzolovku, obelodanivši kontroverzan način donošenja odluka u Savetu REM-a. Te tvrdnje do danas niko iz REM-a nije demantovao.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend