21. dec 2020.

Zekić ekspresno izabrana za predsednicu Saveta REM-a. Cvejić: Sve unapred dogovoreno

Tek što ju je Skupština izabrala za članicu Saveta REM-a, Olivera Zekić promovisana u predsednicu. Tačka o izboru predsedavajućeg nije ni bila na dnevnom redu. Slobodan Cvejić kaže da je ta tačka dodata bez najave i bilo kakvog obrazloženja i da je u pitanju ismevanje demokratskih procedura

Olivera Zekić (foto: N1 TV snimak ekrana)

Tek što je, pre samo četiri dana, Skupština Srbije ponovo izabrala Oliveru Zekić za članicu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ona je već danas izabrana za predsednicu Saveta REM-a. 

Na dnevnom redu sednice, koji su članovi Saveta dobili pre tri dana, nije ni bilo ove tačke, već ju je predsedavajući Goran Petrović, dosadašnji zamenik predsednika Saveta REM-a, predložio na početku današnje sednice. 

Protiv dodavanja ove tačke na dnevni red bili su Slobodan Cvejić i Judita Popović. Ostalih šestoro članova Saveta podržalo je predlog da se o predsednici odlučuje danas.

Bez pripreme

Slobodan Cvejić kaže za Cenzolovku da, prema poslovniku, predsedavajući ima pravo da predloži dodatne tačke dnevnog reda, ali naglašava da se radi o veoma bitnoj odluci, za koju je potrebna određena priprema.

Tu primedbu je, kaže, uputio i Goranu Petroviću, ali je procedura izbora i pored toga nastavljena. 

Na delu je ismevanje demokratskih procedura i kapaciteta tajnog glasanja (Slobodan Cvejić)

Naš sagovornik kaže da Petrović nije ni obrazložio zbog čega je žurio sa ovom odlukom. I dok je predsedavajući za predsednicu Saveta predložio Oliveru Zekić, Cvejić je predložio Višnju Aranđelović, koja nije prisustvovala sednici.

„Predsedavajući me je upitao da li imam njenu saglasnost, i s obzirom na to da je nisam imao, jer nisam ni znao da će se o tome danas raspravljati, on jednostavno nije uvrstio i nju na listu kandidata. Time je prekršio svaku demokratsku proceduru“, upozorava Cvejić.

Za jedinu kandidatkinju, Oliveru Zekić, glasalo je šest članova Saveta REM-a, a dvoje ih je bilo protiv, što je bilo dovoljno da ona bude izabrana za predsednicu tog tela. Za svog zamenika, Olivera Zekić je predložila – a koga drugog nego – Gorana Petrovića.

Slobodan Cvejić kaže da se se o ovoj odluci, zbog kršenja procedure, na njegovu inicijativu, može izjasniti i Upravni sud, napominjići da on u taj sud ne veruje, pošto smatra da bi veze kancelarije REM-a tamo bile presudne.

„Ako je i bilo neke sumnje da je glasanje za predsednicu Saveta ranije dogovoreno, tajno glasanje za člana Upravnog odbora RTS-a (takođe održano na današnjoj sednici, prim. nov.) jasno je pokazalo da je sve unapred dogovoreno. Naime, od 13 kandidata, šest članova Saveta REM-a glasalo je za istog kandidata, dok smo koleginica Judita Popović i ja podržali drugog kandidata. Na delu je potpuno ismevanje demokratskih procedura i kapaciteta tajnog glasanja“, rekao je Cvejić.

Za novog člana Upravnog odbora RTS-a izabran je pravnik Šćepan Praščević.

Cvejić je danas predložio i da se vanredne sednice održavaju onlajn, a ne telefonskim putem, pošto je tako nemoguća diskusija, što većina članova Saveta nije podržala. 

Četvrta predsednica

Redovne sednice, kao što je današnja, održavaju se uživo, ali se odlučivanje o nekim tačkama, kao što je izricanje mera emiterima, odlaže zbog, kako se navodi, epidemiološke situacije.

Savet REM-a radio je bez predsednika od februara 2016. godine, kada su Goranu Petroviću preneta prava i obaveze predsednika Saveta – do izbora predsednika. Poslednji predsednik tog tela bio je Goran Karadžić, dok su pre njega to bili Porfirije Perić i Nenad Cekić.

 

NAPOMENA: Tekst je dopunjen 22. 12. pojašnjenjem izjave Slobodana Cvejića u vezi sa Upravnim sudom.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend