04. jun 2020.

Cvejić: N1 nije tražio ukidanje spota SNS

Iako su pojedini članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) još proteklih dana izašli u javnost sa tvrdnjom da je tom telu stiglo više zahteva za preispitivanje zakonitosti sadržaja predizbornog spota Srpske napredne stranke…

Foto: Medija centar Beograd

… u kome se sa predsednikom Srbije pojavljuje dete, a koji je emitovan na kablovskim kao i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, premijerka Ana Brnabić izjavila je da je spot ukinut na zahtev televizije N1 koji je stigao iz Luksemburga, od direktora Adria njuza Ralfa Metnija, vlasnika te televizije.

To je u više navrata ponovila i članica Saveta REM Olivera Zekić, u jučerašnjem gostovanju na toj televiziji.

Jedan od novoizabranih članova Saveta, profesor Slobodan Cvejić, demantovao je tu tvrdnju i ponovio da je inicijativa za zabranu emitovanja spota došla sa više strana, a REM po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora.

– Zahtev za pokretanje postupka nadzora uputilo je više novinarskih udruženja i udruženja građana. Međutim, čak i da je jedan jedini građanin uputio zahtev, REM bi po službenoj dužnosti morao da pokrene raspravu na tu temu. S druge strane, zahtev Adria Njuza, vlasnika N1, odnosio se na davanje mišljenja o usklađenosti programskog sadržaja političke oglasne poruke SNS sa pravilima o zaštiti maloletnika. O tom zahtevu Savet je raspravljao u odvojenoj tački dnevnog reda, što može da se pročita i na sajtu REM-a u zapisniku sa sednice, a podnosiocu zahteva je odgovoreno da spot nije u skladu sa pomenutim pravilima, objasnio je Cvejić za Danas.

U emisiji Jugoslava Ćosića na televiziji N1, pored Olivere Zekić gostovao je i sociolog i istraživač Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović, koji je izneo niz nedostataka monitoringa izveštavanja elektronskih medija koji sprovodi REM, a koji je ovih dana izneo kontradiktorne podatke, prema kojima je Savez za Srbiju najzastupljenija politička opcija u informativnim emisijama.

– Merenja REM-a su nepotpuna i neprecizna jer obuhvataju samo jednu dimenziju, samo prisutnost izbornih lista, ali ne i prisutnost najrelevantnijeg aktera, Aleksandra Vučića. S druge strane, izostanak tonaliteta izveštavanja, da li je ono pozitivno, negativno ili neutralno, ne daje preciznu sliku u kojoj meri mediji ostvaruju svoju izbornu funkciju, da informišu, edukuju, propituju analiziraju izborne aktere i njihove rezultate i programe, objašnjava Gavrilović.

On dodaje da nerealnu sliku daje i činjenica da monitoringom nisu obuhvaćeni regionalni mediji koji, pred lokalne izbore, značajno utiču na formiranje stavova, birača.

– Ključna stvar je ko i na koji način formira mnjenje, stavove građana. Da li se mnjenje formira na slobodan i demokratski način ili pod prisilom i propagandom, uskraćivanjem pravih informacija, spinovanjem, davanjem lažnih medijskih sadržaja. Od toga zavisi da li će građani imati prave podatke da formiraju političko opredeljenje a zatim i za koga će da glasaju, kaže Gavrilović i napominje da je REM u zakonskoj obavezi da sprovodi i istraživanja koja mere zadovoljstvo korisnika emitera, što to telo do sada nije radilo. Navodi da je veoma bitno da to telo uradi i istraživanje o izbornoj kampanji, nakon izbora, pogotovo o indikatorima na koje ukazuje ODIHR, u kojoj meri su građani dobili dovoljno informacija, znanja o izbornom procesu, o izbornim programima stranaka i na osnovu toga doneli kvalitetnu odluku, u kojoj meri su mediji pitali, analizirali i propitivali.

U burnoj raspravi tokom emisije Gavriloviću je zasmetala salva uvreda koju je članica REM-a uputila na račun njegove i drugih organizacija civilnog društva, koje je ocenio kao neprihvatljive.

– Olivera Zekić je pokušavala da odbrani neodbranjivo. Takođe, neprihvatljive su uvrede na račun predstavnika civilnog društva, koje se trude da pomognu i REM-u i državi da se izbori izvedu u najboljim mogućim uslovima. Druga dimenzija pokazuje da moramo naći načine dijaloga. Jer bez dijaloga sa ovakvim REM-om i sa ovakvim RTS-om, Srbija srlja ne samo u medijske već i neke druge sukobe, zaključuje Gavrilović.

Tokom razgovora pokrenuta je i žustra rasprava i o tome da li je bilo sukoba interesa u delovanju Zekićeve, koja je, sa mesta člana REM-a, sa televizijama ugovarala intervjue u ime predsednika SPS-a i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Prema njenim rečima, u pitanju je bila „prijateljska usluga“, pa u tome ne vidi ništa sporno.

– S pravno-formalne strane, da bi se Agencija za borbu protiv korupcije bavila tim pitanjem, morala bi da postoji ugovorna obaveza između nje i SPS-a. Međutim, ona tvrdi da toga nema. Ipak, da imamo aktivnu Agenciju, a nemamo, ona bi mogla da utvrdi da li je Olivera Zekić koristila svoj autoritet, društveni položaj i uticaj da ostvari korist za sebe i povezana lica. Zakonski okvir koji se na to odnosi je veoma loš i pun rupa, i sve se svodi na priču da li ste etični ili ne, kaže Gavrilović. On dodaje da REM ima etički kodeks koji se odnosi na ponašanje članova Saveta, u kome je njima zabranjeno političko delovanje, te bi samo to telo moglo da pokrene postupak u kome bi se preispitalo da li je Zekić zloupotrebila svoj položaj i autoritet.

Slobodan Cvejić nije želeo da komentariše da li će Savet možda pokrenuti ispitivanje tog slučaja, jer kako kaže, nije dovoljno upućen u tu priču, kao i da nije bio član REM-a kada je taj događaj bio aktuelan.

Gavriloviću učestale pretnje na Tviteru

Nakon zajedničkog gostovanja i burnog razgovora sa Oliverom Zekić u emisiji Pressing Zoranu Gavriloviću su na Tviteru počele da stižu salve pretnji i uvreda. „Od etiketiranja da sam izdajnik i slično, do pretnji batinama, ili snimaka kada ultimativni borac pljuje u kameru“, kratko je opisao poruke i komentare koje mu od preksinoćne emisije stižu preko te društvene mreže.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend