05. jun 2020.

Više od 150 slučajeva kršenja digitalnih prava tokom pandemije COVID-19

Prema nalazima četveromjesečnog monitoringa, tokom pandemije COVID-19 u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, više od polovine slučajeva kršenja digitalnih prava u vezi je sa propagandom, dezinformacijama, neistinama i objavljivanjem neprovjerenih informacija.

Od 26. januara do 26. maja BIRN i SHARE Fondacija zabilježile su 163 slučaja kršenja digitalnih prava u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji i Sjevernoj Makedoniji, od kojih je 68 u vezi sa manipulacijama u digitalnom okruženju, dok je 25 u vezi s objavljivanjem neistinitih i neprovjerenih informacija usmjerenih na urušavanje reputacije.

Više od polovine slučajeva kršenja digitalnih prava odnosilo se na propagandu, dezinformacije, neistine i objavljivanje neprovjerenih informacija, a građani su, u gotovo 80 posto slučajeva, označeni kao najpogođenija grupa.

U gotovo 25 posto svih slučajeva sama država ili zvaničnik države klasifikovani su kao napadači na određena zagarantovana prava i slobode.

Tokom perioda koji je obuhvaćen izvještajem, mnoge vlade donijele su nova pravila i propise, ali priroda novih zakona i praksi jasno je pokazala da donijete mjere nisu bile pravilno prilagođene kako bi postigle svoj cilj, uz minimalno nanošenje štete zagarantovanim pravima građana. Države u kojima su se propisima donijetim zbog pandemije koronavirusa znatno ograničavale medijske slobode jesu Srbija, Mađarska i Rumunija.

Nedavno uspostavljena praksa masovnog proizvoljnog hapšenja i novčanih kazni za objave na društvenim mrežama brzo je postala najčešća mjera u borbi protiv lažnih vijesti i širenja panike. U cilju zaustavljanja širenja virusa, ozbiljno su ugrožene privatnost i bezbjednost ličnih podataka građana, dok su njihova digitalna prava i slobode u više navrata zloupotrijebljene. Kršenje prava na zaštitu podataka o ličnosti primijećeno je u 18 slučajeva.

Cyber kriminalci iskoristili su epidemiju COVID-19 za zloupotrebe, pa je tako zabilježeno 11 slučajeva kompjuterskih prevara, a u tri slučaja došlo je do uništavanja i krađe podataka i programa.

U odnosu na slučajeve online prekršaja prijavljenih prije pandemije koronavirusa, izvještaj bilježi značajan porast slučajeva u kojima se počinitelji ne mogu odrediti – čak 45.

Kako pokazuju prikupljeni podaci, novinari, osobe koje otvoreno razmišljaju, migranti, žene i građani u karantinu bili su posebno ranjive grupe često izložene uvredama, diskriminaciji i prijetnjama.

Baza podataka sa prikupljenim slučajevim kršenja prava i sloboda redovno se ažurira i pokriva stanje digitalnih prava u Bosni i HercegoviniHrvatskojMađarskojSjevernoj MakedonijiRumuniji i Srbiji. Pojedinačne baze dostupne su na lokalnim jezicima.

Ovdje možete vidjeti regionalnu bazu podataka.

Svi slučajevi kršenja prava u vezi s epidemijom COVID-19 mogu se naći na posebnoj stranici sa ažuriranim podacima na stranici BIRN Investigative Resource Desk (BIRD).

Izvještaj dostupan na engleskom jeziku možete pronaći ovdje.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend