21. dec 2020.

Uručene nagrade UNS: Zlatna povelja Dušanu Mitroviću, Zorici Miladinović nagrada za vest

Udruženje novinara Srbije danas je postuhmno dodelilo Zlatnu povelju za dugogodišnji rad, doprinos novinarstvu i razvoj novinarske organizacije Dušanu Mitroviću, direktoru i jednom od vlasnika firme Dan graf koja izdaje dnevni list Danas.

„Više od 20 godina bio je zaslužan za poslovanje i razvoj dnevnog lista ‘Danas’ koji je opstao na srpskom tržištu uprkos zabranama u vreme Slobodana Miloševića, kaznama, NATO bombardovanju, političkim pritiscima od početka do danas, otporu vladajućih struktura i javnoj diskreditaciji lista, ali i uprkos haotičnom tržištu i ograničenim šansama za pristup fondovima za oglašavanje“, rekla je Dragana Pejović, predsednica Izvršnog odobra UNS-a čitajući obrazloženje žirija.

Zlatnu povelju preuzeo je sin Dušana Mitrovića, Bojan Mitrović, koji se u Pres centru UNS-a zahvalio u ime svoje porodice i ime redakcije Danasa.

Na istoj ceremoniji, nagradu “Laza Kostić” za vest dobila je dopisnica Danasa iz Niša Zorica Miladinović za izveštavanje o epidemiološkoj situaciji na jugu zemlje.

Kako je istaknuto, Zorica Miladinović bila je među prvim novinarima koji su sistematski ukazivali na prikrivanje tačnih podataka o umrlim, pozitivnim i testiranim kovid pacijentima, a i ekskluzivo je izvestila o zaključku Vlade Srbije kojim se centralizuje informisanje o epidemiji koronavirusa i pre nego što je on objavljen na sajtu Vlade.

Zorica Miladinović se posredstvom video veze zahvalila na nagradi napominjući da se vest nalazi na početku svakog istraživačkog teksta.

“Posebno mi je drago što sam nagradu dobila u isto vreme kada i Dušan Mitrović koji nas je prerano napustio, što predstavlja nenadoknadiv gubitak”, kazala je Miladinović.

Nagradu “Aleksandar Tijanić” za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez dobila je reporterka televizije N1 Jelena Zorić za izveštavanje sa julskih protesta ispred Doma Narodne skupštine.

Primajući nagradu, Zorić je istakla da živimo u duboko podeljenom društvu i da se novinari dele na dve kategorije.

One koji strahuju od današnjice i toga da li će biti etiketirani kao domaći izdajnici i strani plaćenici, i one koji strahuju od sutrašnjice i promene vlasti.

“Pozivam sve novinare da podsete političare da smo mi sedma sila. To su oni zaboravili, ali izgleda da smo i mi to zaboravili”, kazala je Zorić.

Nagradu za uređivanje „Dimitrije Davidović” dobio je glavni i odgovorni urednik „Sremskih novina“ Živan Negovanović, dok je Nagradu za životno delo dodeljena dugogodišnjem uredniku magazina Viva Dragutinu Backu Gregoriću.

Specijalna priznanja UNS-a dodeljena su novinaru RTS-a Stevanu Kostiću za epizodu emisije Oko o Blagoju Jovoviću i Nebojši Popoviću dopisniku Sputnjika iz Podgorice.

Filip Kostić, kolumnista Večernjih novosti dobio je nagradu “Bogdan Tirnanić” za kolumnu.

Nagradu „Laza Kostić“ za izveštaj dobile su novinarke RTS-a Ana Stamenković i Ivana Božović, dok je ista nagrada, ali u kategoriji reportaže, pripala dopisnici Večernjih novosti iz Niša Jeleni Ćosin zbog priče sa karaule Košare.

Dobitnik Nagrade „Laza Kostić“ u kategoriji fotografija i televizijski snimak je fotoreporter Rojtersa Marko Đurica. Karikaturista NIN-a Jugoslav Vlahović dobio je nagradu “Laza Kostić” u kategoriji karikature i novinarska satira.  

Na kraju ceremonije, posebno priznanje povodom pedeset godina članstva u UNS-u, dodeljeno je Oliveri i Nikoli Paniću.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend