21. dec 2020.

Vidojković: Ozbiljno shvatamo pretnju u kojoj se navodi da će nam Vučić prirediti opelo

„Biće vama opela kad vas Vučić dohvati“ – jedna je od poruka koje su ostavljene na Instagram profilu emisije „Dobar, loš, zao“, koju na TV Nova S vode Marko Vidojković i Nenad Kulačin. Nije da im je prva pretnja, no ovu shvataju vrlo ozbiljno upravo zbog pominjana predsednika Srbije.

Foto: snimak ekrana, nedeljnik Vreme, emisija Minut do 12

Autorima satirične televizijske emisije „Dobar, loš, zao“ koja se emituje na Televiziji Nova S, Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu, na Instagramu su upućene anonimne pretnje u kojima se, između ostalog, pominje i predsednik Aleksandar Vučić.

Kao komentar na epizodu pod naslovom „Opelo za srpsko zdravstvo“, emitovanu pre više od mesec dana (13. novembra), nepoznata osoba koja se predstavlja kao ninnoo199 napisala je: „Biće vama opela kad vas Vučić dohvati“.

Upravo je pominjanje Vučićevog imena razlog što Vidojković i Kulačin poslednje pretnje shvataju vrlo ozbiljno.

„Naučili smo to prethodnog puta, kad nam je prećeno streljanjem. Imamo nultu toleranciju za ovakve stvari“, kaže Vidojković za Cenzolovku.

U komentarima na Instagramu omalovažava se Vidojkovićev rad, naziva se „satanistom“, pa onda i „izdajnikom“, da bi se gradacijom došlo do pominjanja predsednika i „opela“.

„Pojavio se samo juče (nedelja, 20. decembar) i u pet minuta napisao brdo uvreda. Krenuo je od mog ličnog profila, klasične uvrede na moj rad, ništa strašno. A onda je prešao na profil emisije ’Dobar, loš, zao’. Ispod fotografije epizode u kojoj je gost bio direktor CINS-a Branko Čečen napisao je kako smo mi ‘tri izdajnika’.“

Pisac i novinar iz Beograda ističe da je za kratko vreme ista anonimna osoba komentarisala više epizoda, što, po njemu, govori o pripremljenoj i razrađenoj strategiji da ih zaplaši. Kako kaže, „manijak očigledno dolazi iz kruga ljubitelja predsednika“ Vučića.

„Ja sam to tako shvatio. Da se ta osoba nada da će predsednik skinuti svoju jagnjeću kožu i, ako već nikome drugome, barem kolegi Kulačinu i meni prirediti jedno opelo“, kaže Vidojković.

„Uopšte mi nije drago da se za jedan tako benigan naslov zakači jedan tako agresivan tip. On verovatno može da kaže da je to samo njegova pretpostavka, ali, s obzirom na velik broj poruka koje je ostavio, rekao bih da se ovde pre radi o njegovoj želji.“

Pretnje su prijavljene Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) i Junajted mediji (u okviru koje funkcioniše TV Nova S) čiji će advokati odlučiti kako da pravno formulišu krivičnu prijavu.

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović za Cenzolovku ocenjuje da se tužilaštvo „osim na mig vlasti, ne bavi niti se ikad bavilo pretnjama novinarima“.

„Tužilaštvo, nažalost, ne pridaje važnost pretnjama upućenim novinarima. Prosto, ne žele da se zameraju izvršnoj vlasti. Postupaju isključivo kada je pritisak javnosti prevelik ili kada vlast to odluči zbog svog međunarodnog imidža. U suprotnom, ništa se ne dešava“, kaže Simonović.

Simonović ističe da „nažalost, ovo nije ni prva ni poslednja pretnja upućena novinarima“.

„Biće ih sve više jer takva je društvena klima. Nju pre svih stvaraju predstavnici vlasti, uključujući junoše, mlade poslanike u parlamentu. Imamo jednu eskalaciju primitivizma. Raste broj onih koji su spremni da prete na društvenim mrežama.“

Podsećamo, autorima emisije „Dobar, loš, zao“ prećeno je posle emisije u kojoj je gostovao opozicioni političar Marko Bastać, emitovane 28. juna prošle godine.

Anonimni korisnik Jutjuba napisao je: „Dva debila … misle da su mnogo pametni … kad je dođem na vlast, pobiću ih.“ Ista ta osoba Vidojkovića i Kulačina nazvala je „otpadnicima naroda“, dodajući kako za njega „srpstvo znači uzvišeni cilj i spremnost da se za njega žrtvuje“.

Cenzolovka je pisala kako je istraga u ovom slučaju bila otežana jer je kompanija Gugl odbila da ustupi neophodne pretplatničke podatke tužilaštvu. Vidojković je tada izjavio da „policiji i tužilaštvu ovaj slučaj služi za podsmeh“, te da će „ubuduće morati sam da se brani“.

Na pretnju su reagovala domaća i međunarodna novinarska udruženja. Reporteri bez granica tada su na svom Tviter nalogu podsetili da bi, prema srpskim zakonima, istrage o pretnjama novinarima trebalo obaviti po ubrzanoj proceduri.

1 komentar za: “Vidojković: Ozbiljno shvatamo pretnju u kojoj se navodi da će nam Vučić prirediti opelo

  1. Jelena Stamenković

    Hoće li više „Tužilštvo“ reagovati ili se čeka da padne nečija glava pa da im ljudi izađu na ulicu i skrše im sve na gomilu?

    22. дец 2020. at 19:08

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend