14. maj 2021.

Kad će, ne zna se: Savet REM-a ni iz trećeg pokušaja nije uspeo da izabere nove članove upravnih odbora RTS-a i RTV-a

Ponašanje REM-a je neozbiljno i ono govori o odnosu ovog tela prema svim upravnim odborima i javnosti, ali i prema zakonima, izjavila je za Cenzolovku Judita Popović, članica Saveta REM-a, nakon što to telo ni danas, opet zbog nedostatka kvoruma, treći put za mesec dana, nije uspelo da stare članove upravnih odbora javnih servisa, kojima je mandat istekao prošlog meseca, zameni novim.

Foto: Cenzolovka

Današnja sednica Saveta REM-a, na kojoj je trebalo da se odlučuje o izboru novih članova upravnih odbora RTS-a i RTV-a, otkazana je zbog odsustva dva člana Saveta i nemogućnosti obezbeđivanja kvoruma, saznaje Cenzolovka.

Od sedam članova, koliko sada broji Savet REM-a, umesto zakonskih devet, dvoje njih je bilo sprečeno da dođu na sednicu, te ponovo nije bilo kvoruma za odlučivanje. Predsednica Saveta Olivera Zekić zbog bolesti nije mogla da prisustvuje današnjoj sednici, dok je jedan član u Mađarskoj. Kako smo saznali u Savetu REM-a, nije poznato kada će nova sednica biti održana.

Tokom aprila održane su dve sednice Saveta REM-a, ali glasanja o izboru novih članova upravnih odbora takođe nije bilo jer je sednici prisustvovalo samo pet članova. Naime, članovi upravnih odbora javnih servisa biraju se dvotrećinskom većinom od ukupno devet članova Saveta REM-a. U međuvremenu, 18. i 19. aprila, istekao je mandat šest članova upravnih odbora RTS-a i RTV-a (od devet), tako da od tada upravni odbori javnih servisa ne funkcionišu.

Ne postoji rok koliko dugo može ova odluka da se prolongira, a ne postoje ni sankcije za to što REM nije na vreme izvršio svoju zakonsku obavezu (Judita Popović, članica Saveta REM)

Članica Saveta REM-a Judita Popović kaže za Cenzolovku da je ovakvo ponašanje REM-a neozbiljno i da govori o odnosu ovog tela prema svim upravnim odborima i javnosti, ali i prema zakonima.

„Došli smo u ovu situaciju da, iako je polovina maja, nemamo nove članove upravnih odbora javnih servisa, i to zato što se mesecima nije uradilo ono na šta po zakonu REM ima obavezu. Kada na ovako nonšalantan način prolongirate ovakvu vrstu odluke, vi dovodite u pitanje zakonitost rada javnih servisa“, smatra Popović.

Osvrćući se na izjavu Olivere Zekić da sednica o izboru novih članova upravnih odbora javnih servisa nije mogla biti održana ranije zbog kovida i drugih tema koje su bile na dnevnom redu sednica Saveta, Judita Popović kaže da je sednica mogla biti organizovana tako da svi članovi Saveta budu maksimalno bezbedni, s obzirom na to da je epidemiološka situacija tokom decembra, kada je trebalo održati sastanak, bila nepovoljna.

Pravilnik kao ukras

Konkurs za nove članove upravnih odbora raspisan je još u septembru prošle godine, a lista kandidata utvrđena je 20. novembra. Savet REM-a je bio dužan da 15 dana posle objavljivanja liste kandidata zakaže sednicu i izabere nove članove upravnih odbora. Dakle, Savet REM-a je već 6. decembra trebalo da odlučuje o kandidatima.

Kako objašnjava Judita Popović, ne postoji rok koliko dugo može ova odluka da se prolongira, a ne postoje ni sankcije za to što REM nije na vreme izvršio svoju zakonsku obavezu. Pravilnik o postupku imenovanja članova UO javnih medijskih servisa REM-a previđa da se o kandidatima može glasati ukupno pet puta, primenjujući metod eliminacije. U drugom krugu glasa se samo o onim kandidatima koji u prvom krugu nisu dobili dovoljan broj glasova. Ovaj postupak se može ponoviti najviše tri puta, a ako se ni posle petog kruga glasanja ne izabere potreban broj kandidata, ponavlja se celokupna procedura, odnosno raspisuje se novi konkurs.

Konkurs za nove članove upravnih odbora raspisan je još u septembru prošle godine, a lista kandidata utvrđena je 20. novembra

Članovi Saveta REM-a treba da među 62 kandidata izaberu 12, šest u UO RTS-a i isto toliko u UO RTV-a. U trci za nove članove organa upravljanja u vojvođanskom javnom servisu je 16 kandidata, dok se na konkurs za članove UO RTS-a prijavilo njih 48.

Broj je smanjen za tri nakon što je Šćepan Praščević izabran za člana u decembru prošle godine na upražnjeno mesto u odboru, dr Maja Radonić je povukla kandidaturu odmah nakon objavljivanja liste kandidata, dok je bivši predsednik Upravnog odbora Vladimir Vuletić, kako je Cenzolovka izvestila, u finišu trke takođe odustao od kandidature.

Kolaps u radu Saveta REM-a

Podsetimo, kada je Savet odlučio da je vreme da izabere nove članove upravnih odbora javnih servisa, u kratkom periodu – zbog ostavke i smrtnog slučaja – ostali su sa sedam umesto sa devet članova. U decembru prošle godine Slobodan Cvejić je podneo ostavku na to mesto, a u aprilu ove godine Zoran Simjanović je preminuo.

Do zastoja u radu Saveta REM-a ipak nije moralo da dođe. Da je Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine na vreme raspisao konkurs za izbor novog člana Saveta umesto Slobodana Cvejića, Savet REM-a bi sada imao osam članova. Naime, umesto 6. januara, kada je bio zakonski rok da se objavi konkurs, Odbor je to učinio čak tri meseca kasnije – 6. aprila.

Kada na ovako nonšalantan način prolongirate ovakvu vrstu odluke, vi dovodite u pitanje zakonitost rada javnih servisa (Judita Popović)

Krajem aprila Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine utvrdio je listu kandidata i obavio razgovore sa njima, a novi član Saveta REM-a biraće se na sednici Narodne skupštine Srbije koja će biti održana u utorak, 18. maja. Kako je Cenzolovka pisala, kandidati za novog člana najvišeg organa Regulatora su novinari Milorad Vukašinović i Goran Eror.

Odbor je već trebalo da raspiše i novi konkurs za člana Saveta REM-a, koji će zameniti Zorana Simjanovića. Poznati kompozitor preminuo je 11. aprila, a s obzirom na to da je prema Zakonu o elektronskim medijima rok za raspisivanje konkursa u slučaju smrti člana Saveta 15 dana od dana smrti, taj javni poziv trebalo je da usledi krajem aprila.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend