21. apr 2021.

Novinari Milorad Vukašinović i Goran Eror kandidati za novog člana Saveta REM-a

Novog člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Skupština Srbije izabraće između autora emisije na Novosadskoj televiziji i novinara na Radio-televiziji Vojvodine, koje je danas, kao svoje kandidate, predložio Odbor Skupštine AP Vojvodine za kulturu i javno informisanje

Foto: Jana Nikolić

Poslednjeg dana zakonskog roka, članovi Odbora za kulturu i javno informisanje Skupštine AP Vojvodine sastali su se i utvrdili predlog liste kandidata za izbor novog člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Za člana Saveta, kojeg po zakonu predlaže nadležni odbor vojvođanske skupštine, kandidovani su novinari Milorad Vukašinović i Goran Eror.

Skupštinski odbor nije saopštio detalje u vezi sa predloženim kandidatima, a nisu objavljene ni njihove biografije. Ipak, u javnosti je poznato da je novinar i publicista Milorad Vukašinović autor emisije „Geopolitika” na Novosadskoj televiziji, a da je njegov protivkandidat Goran Eror novinar u Informativnoj redakciji Radio-televizije Vojvodine i predsednik Zavičajnog društva „Fruškogorje“. Mediji navode i da je Eror, sada tridesetogodišnjak, sa nepunih 20 godina bio izabran za predsednika Mesne zajednice Rivica, sela u opštini Irig. Krajem 2018. godine Eror je od Zadružnog saveza Vojvodine dobio nagradu za doprinos afirmaciji zadrugarstva, a godinu dana kasnije portal „Discover Srem“ dodelio mu je priznanje za doprinos razvoju seoskog turizma.

Podsetimo, nakon što je probio zakonski rok za tri meseca, Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije pokrenuo je 7. aprila postupak predlaganja kandidata za člana Saveta REM-a. Budući da je Slobodan Cvejić, koji je dao ostavku u decembru prošle godine, u Savet izabran na predlog Skupštine Vojvodine, pravo na predlaganje novog kandidata sada ponovo ima vojvođanski parlament. Njegov Odbor za kulturu i javno informisanje imao je rok od 15 dana da utvrdi listu kandidata, nakon čega će članovi Odbora u Narodnoj skupštini obaviti razgovor sa kandidatima i utvrditi listu pretendenata na upražnjeno mesto u Savetu REM-a. Konačnu reč o tome ko će od dvojice predloženih kandidata u narednih pet godina biti u Savetu REM-a daće poslanici Narodne skupštine na plenarnoj sednici.

Kako je Cenzolovka pisala, prema Zakonu o elektronskim medijima, Narodna skupština Republike Srbije bila je dužna da raspiše javni poziv najkasnije 15 dana od dana prestanka mandata člana Saveta. Kada mandat prestane podnošenjem ostavke Narodnoj skupštini u pismenoj formi, zakon kaže da članstvo u Savetu prestaje danom dostavljanja ostavke.

S obzirom na to da je Slobodan Cvejić Skupštini predao ostavku 22. decembra 2020. godine, Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje trebalo je da raspiše javni poziv 6. januara ove godine.

Savet REM-a je nakon Cvejićeve ostavke radio u nepotpunom sastavu – sa osam umesto sa devet članova, a od 12. aprila ove godine, kada je član Saveta Zoran Simjanović preminuo, odlučuje sa sedam članova.

Zakon o elektronskim medijima predviđa da je i u ovom slučaju, kada mandat člana Saveta REM-a prestane smrću, nadležna služba Narodne skupštine dužna da objavi javni poziv za predlaganje novog kandidata, najkasnije 15 dana od dana smrti člana.

Zoran Simjanović izabran je za člana Saveta Regulatora u decembru 2019, uz Juditu Popović i Aleksandra Vitkovića, posle dijaloga vlasti i dela opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta. Simjanovića je predložilo Udruženje kompozitora Srbije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend