06. maj 2021.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a: REM hitno da imenuje članove upravnih odbora javnih servisa

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije (RTS) traže da Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) hitno imenuje članove upravnih odbora javnih servisa, organa upravljanja RTS-a i RTV-a, jer je mandat po šest članova UO RTS-a i RTV-a istekao. Odlaganjem izbora narušava se integritet i funkcionisanje oba javna medijska servisa.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije je na prethodne dve sednice odložio izbor novih članova UO RTS-a i RTV-a, jer nije postojao kvorum za odlučivanje, iako je od raspisivanja konkursa za nove članove prošlo skoro osam meseci. Javni medijski servisi su u aprilu ostali bez organa upravljanja, jer je po šest članova UO RTS-a i RTV-a petogodišnji mandat istekao.

Podsećamo da je REM još u septembru prošle godine raspisao konkurs za članove upravnih odbora RTS-a i RTV-a, da bi u novembru objavio listu predloženih kandidata sa njihovim biografijama. Za članove oba upravna odbora predloženo je ukupno 62 kandidata, a nadležnost članova Saveta REM-a je da izaberu njih 12.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a poštuju činjenicu da REM prema Zakonu o elektronskim medijima predstavlja samostalnu i nezavisnu regulatornu organizaciju, ali podsećamo da ta organizacija vrši javna ovlašćenja, između ostalog i u cilju zaštite interesa javnosti u oblasti elektronskih medija.

Ovakvim postupanjem REM-a stvoren je presedan koji jasno stavlja do znanja da upravni odbor javnog medijskog servisa, iako predviđen Zakonom o javnim medijskim servisima kao obavezni organ sa izuzetno značajnim ovlašćenjima, u praksi i nije neophodan. Odugovlačenjem postupka izbora članova UO RTS-a i RTV-a šalje se poruka da javni servisi mogu da funkcionišu bez upravnih odbora, čime se obesmišljava izbor novih članova ovog tela.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend