06. maj 2021.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a: REM hitno da imenuje članove upravnih odbora javnih servisa

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije (RTS) traže da Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) hitno imenuje članove upravnih odbora javnih servisa, organa upravljanja RTS-a i RTV-a, jer je mandat po šest članova UO RTS-a i RTV-a istekao. Odlaganjem izbora narušava se integritet i funkcionisanje oba javna medijska servisa.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije je na prethodne dve sednice odložio izbor novih članova UO RTS-a i RTV-a, jer nije postojao kvorum za odlučivanje, iako je od raspisivanja konkursa za nove članove prošlo skoro osam meseci. Javni medijski servisi su u aprilu ostali bez organa upravljanja, jer je po šest članova UO RTS-a i RTV-a petogodišnji mandat istekao.

Podsećamo da je REM još u septembru prošle godine raspisao konkurs za članove upravnih odbora RTS-a i RTV-a, da bi u novembru objavio listu predloženih kandidata sa njihovim biografijama. Za članove oba upravna odbora predloženo je ukupno 62 kandidata, a nadležnost članova Saveta REM-a je da izaberu njih 12.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a poštuju činjenicu da REM prema Zakonu o elektronskim medijima predstavlja samostalnu i nezavisnu regulatornu organizaciju, ali podsećamo da ta organizacija vrši javna ovlašćenja, između ostalog i u cilju zaštite interesa javnosti u oblasti elektronskih medija.

Ovakvim postupanjem REM-a stvoren je presedan koji jasno stavlja do znanja da upravni odbor javnog medijskog servisa, iako predviđen Zakonom o javnim medijskim servisima kao obavezni organ sa izuzetno značajnim ovlašćenjima, u praksi i nije neophodan. Odugovlačenjem postupka izbora članova UO RTS-a i RTV-a šalje se poruka da javni servisi mogu da funkcionišu bez upravnih odbora, čime se obesmišljava izbor novih članova ovog tela.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend